I mars 2010 ble jeg introdusert for konseptet hytte til hytte. Før dette visste jeg knapt hvordan systemet til DNT fungerte. I dag, 10 år senere, har jeg opparbeidet meg en stor kartsamling, en utvidet friluftsbod og en minnebank stappfull av fine turminner! Og ikke minst: en gullnøkkel!

Gullnøkkelen er ikke noe bevis på at du har hatt en lang og trofast tjeneste som DNT-medlem. Det er heller ikke en nøkkel du må ha fordi den låser opp helt spesielle hytter. Dette er rett og slett en premie til deg som samler på hytter, og når du har besøkt 100 DNT-hytter er du kvalifisert til å motta sjølveste gullnøkkelen!

Gullnøkkelen!

Å være en hyttesamler betyr at når du besøker en hytte, kan du krysse den av på lista di. Jeg har brukt akkurat 10 år på å besøke 100 hytter. Det er en jakt jeg er veldig fornøyd med selv. Og selv om jeg har anskaffet 100 hytter og fått gullnøkkelen, så slutter jeg ikke å samle! DNT har over 550 hytter spredd rundt omkring i landet vårt, så dette er en hobby som aldri tar slutt.

Det fine med å samle på hytter, er at du hele tiden leter opp nye steder man kan utforske. Jeg drar også ofte tilbake til hytter jeg vært på før, og Finsehytta er kanskje den hytta jeg har besøkt flest ganger. Selv om du besøker en hytte flere ganger, teller den bare som en hytte i samlingen. Så når vi snakker om 100 hytter, så er det altså 100 forskjellige hytter.

Jeg får ofte spørsmålet om hvilken hytte som er min favoritt, og det er faktisk et veldig vanskelig spørsmål. Hyttene har så mange forskjellige egenskaper og jeg må nesten dele hyttene i forskjellige kategorier, for jeg klarer ikke å bare velge en hytte.

Favoritt: ubetjent DNT-hytte

Av de ubetjente hyttene må jeg trekke frem Stallen i Østmarka. Dette er en ganske liten hytte der alt er samlet i ett rom. Det jeg liker så godt med denne hytta, er ovnen som er plassert foran et stort vindu med utsikt over et markavann.

Definisjonen på en ubetjent hytte: Dette er små hytter (5–25 sengeplasser) samt ofte sikringsbu med ekstraplasser. Hyttene er utstyrt med senger og dyner (på enkelte kun tepper), kokemuligheter med kjeler, dekketøy og ved. Hyttene er åpne eller låst med DNTs standardnøkkel. Hyttene har ikke proviantlager. (kilde: dnt.no)

Stallen i Østmarka

Favoritt: selvbetjent DNT-hytte

Dette er nok den vanskeligste kategorien da det er flest av disse hyttene, og det er nesten umulig å velge. Høsten 2020 gikk jeg en 8 dagers lang fjelltur gjennom Romsdalen og Eikesdalen. På denne turen besøkte jeg veldig mange spennende hytter, men Reinsvassbu i Eikesdalen satte et spesielt inntrykk. En liten og intim hytte som var veldig koselig innredet. Fra stuevinduet hadde du utsikt over Reinsvannet og fjellene bak.

Definisjonen på en selvbetjent hytte: Som ubetjent hytte, men med et rikholdig matvarelager med middagsretter, pålegg, knekkebrød og lignende, som kan kjøpes på hytta. Hyttene er åpne eller låst med DNT´s standardnøkkel, og kan ha hyttevakt i sesongene. (kilde: dnt.no)

Reinvassbu i Eikesdalen

Favoritt: betjent DNT-hytte

Skogadalsbøen har nok en ekstra stjerne hos meg. Jeg besøkte denne hytta i 2013 og var nok ikke så godt vant med de betjente hyttene da. Hele opplevelsen denne dagen jeg ankom hytta, gjorde nok opplevelsen ekstra god. Det var strålende påskevær, godt føre, hyggelig turselskap (som jeg forsåvidt alltid har), veldig hyggelig vertskap, god mat og rett og slett god stemning. Jeg har besøkt veldig mange hyggelige betjente hytter etter dette, og vil også trekke frem Eiriksvollen og Grimsdalshytta som to andre veldig koselige hytter.

Definisjonen på en betjent hytte: Disse drives av et vertskap. Servering av måltider (ofte trerettersmiddag samt vin/øl-rettigheter) og overnatting på to- til firemannsrom eller sovesal. De fleste hyttene har enkel, god standard med strøm, dusj og tørkerom for turtøy. Flere av de betjente hyttene har et ubetjent eller selvbetjent tilbud utenfor sesong. (kilde: dnt.no)

Skogadalsbøen

I tillegg finnes en rekke nødbuer. Dette er ulåste buer/små hytter uten madrasser og dyner for overnatting. Som regel er det ved til oppvarming og propan til koking. Ofte er det òg sengebrisker på nødbuene slik at man kan overnatte dersom man har med sovepose og liggeunderlag. Ei nødbu nært sivilisasjonen blir som regel brukt som «dagshytte» – et sted man hviler, varmer seg og spiser matpakka. (kilde: dnt.no)

Min hytte nr. 100

Min hytte nr. 100 fikk jeg altså da jeg gikk høstens langtur som startet i Åndalsnes. Den tredje hytta på denne runden var Svartvassbu og ble den hytta som sikret meg gullnøkkelen. Svartvassbu er en hytte med en veldig spennende beliggenhet. Godt beskyttet av omkringliggende fjell og en nydelig utsikt over Svartevatnet nedenfor. Vi var der i september og isen lå fortsatt tjukk på vannet.

Svartvassbu i Romsdalen

Siden jeg fortsatt skulle gå videre etter Svartvassbu, samlet jeg jo ytterligere hytter. Så min aller siste hytte, Ertevannhytta, er nummer 105. Kanskje jeg bruker 10 år på de neste 100 hyttene mine også? Det betyr i hvert fall at jeg har mange fine turer å se frem til.

Jeg har med tiden skrevet forskjellige innlegg som kan være nyttige å lese om du er fersk på fjellturer, eller har lyst til å prøve deg på hytte til hytte tur i fjellet. Kanskje du finner noen tips her?

Her er en oversikt over DNT-hyttene jeg har besøkt, sortert etter fjellområde:

Romsdalen og Eikesdalen

«Romsdalen, Raumas dalføre, kommer ned til Romsdalsfjorden i nordvestlig retning; ved grændsen mod Kristians amt gaar dalen over til Lesje og forbinder Østland med Vestland uden at naa over furuens grændse. I den nedre del af dalen er der terrasser. Omkring Grytten kirke er flyvesandhauger, og ved Nes indesluttes elven af høie mæler. Romsdalen har mægtige fjeldvægge, vakre eiendommelig tinder, mange fosser, saa store klippeblokke som de, der ligger i denne dal er sjelden at se. Den er meget besøgt af turister, tindebestigere og kunstnere». (Amund Helland, 1911).

Romsdalen har jeg besøkt et par ganger, men det var først høsten 2020 jeg virkelig fikk kjenne på det røffe terrenget i dette området. Romsdalen er fjellområdet for deg som liker høydemetre og der var her jeg som nevnt fikk min hytte nr. 100.

Hytter besøkt: Skorgedalsbu, Måsvassbu, Vasstindbu, Svartvassbu, Hoemsbu og Reinsvassbu

Les mer om turene fra dette området:

Måsvassbu i Romsdalen

Jotunheimen

Dette er kanskje Norges mest populære fjellområde. Jotunheimen har Norges mektigste fjellmassiv med flest 2000-meterne og fjellene her kjennetegnes med skarpe fjellrygger og høyreiste tinder. Her finner du også flere breer og mange flotte fosser og innsjøer. Jotunheimen ligger i Sogn og Fjordane og Oppland. Jotunheimen grenser til Langsua i øst, Skarvheimen i sør og Breheimen, Sognefjellet og Bøverdalen i vest og nord.

DNT-hytter besøkt: Skogadalsbøen, Fondsbu, Glitterheim, Gjendesheim

Her kan du lese mer om mine turer fra Jotunheimen:

Fondsbu i Jotunheimen

Breheimen

I Breheimen finner du Norges og Europas største bre som befinner seg på fastlandet, nemlig Jostedalsbreen. Så kanskje ikke så rart området har blitt døpt til nettopp Breheimen. Området befinner seg vest for Jotunheimen og mellom Sognefjorden, Nordfjord og Bøverdal. Breheimen ligger i Sogn og Fjordane.

DNT-hytter besøkt: Medalsbu (nødbu/dagsbesøk), Trulsbu, Nørdstedalsseter og Sota Sæter.

Les mer: På ski gjennom Breheimen og Jotunheimen

Sota Sæter i Breheimen

Hardangervidda

Hardangervidda er et stort område med utallige turmuligheter. En av grunnene til at det er så populært å gå på tur her, er at området er relativt flatt og rutenettet er stort. Her kan du vandre på kryss og tvers og velge både lange og korte dagsetapper. I tillegg til DNT sine hytter, er det også flere private hytter her. Hardangervidda er det området jeg har besøkt flest ganger og samlet flest hytter.

Besøkte DNT-hytter: Finsehytta, Kjeldebu, Krækkja, Rauhelleren, Lågaros, Mårbu, Sandhaug, Litlos, Hellevassbu, Kalhovd, Stordalsbu og Mogen

Mårbu på Hardangervidda

Mine turer fra Hardangervidda kan du lese mer om her:

Ryfylkeheiane

Dette er turområdet for deg som liker å gå opp og ned i de såkalte heiane. Jeg har besøkt området både på sommer og vinterstid, og her kan du gå fra frodige daler til nakne og grå fjellpartier. Fjelltoppene er mer avrundet enn de spisse fjelltoppene du finner i f.eks Jotunheimen og strekker seg opp til drøye 1.600 m.o.h. Ryfylkeheiane ligger i Rogaland og Vest-Agder.

Besøkte DNT-hytter: Heiberghytta Grautheller, Grautheller (dagsbesøk), Preikestolhytta (dagsbesøk), Børsteinen, Haukeliseter, Holmavatnhytta, Bleskestadmoen, Krossvatn og Stranddalen.

Her kan du lese mer om mine turer fra Ryfylkeheiane:

Krossvatn i Ryfylkeheiane

Skarvheimen

Der øst møter vest finner du Skarvheimen. Fjellområdet fikk navnet Skarvheimen så sent som i 1995. Området strekker seg fra Hemsedal i øst, Aurland i vest, Tyin og Filfjell i nord og Hallingdalen i sør. Her finner du alt: dype dalfører, åpne vidder, spisse tinder og bratte lier. Området er fra gammelt av mye brukt som ferdselsveier mellom Østlandet og Vestlandet. Skarvheimen går gjennom hele 4 fylker: Sogn og Fjordane, Hordaland, Oppland og Buskerud

Besøkte DNT-hytter: Geiterygghytta, Bjordalsbu, Iungsdalshytta, Kongshelleren og Aurlandsdalen Turisthytte Østerbø

Les mer fra mine turer fra Skarvheimen:

Dovrefjell

Dette fjellområdet ligger i fylkene Sør-Trøndelag, Møre og Romsdal og Oppland. Snøhetta er selve landemerke for dette området og med sine 2.286 moh er dette Norges høyeste fjell utenom Jotunheimen. Dovre er kjent for et rikt plante- og dyreliv og det er kun her du finner den flotte moskusen.

Langturen min som startet i Romsdalen ble avsluttet med 2 av hyttene som ligger i dette området. Det ble faktisk en tur som strakk seg over flere fjellområder.

Besøkte DNT-hytter: Reinheim, Åmotdalshytta, Snøheim, Raubergshytta og Vangshaugen

Her kan du lese om min 4 dagers hytte til hyttetur på Dovre, inkludert topptur til Snøhetta, samt besøk til det ikoniske Viewpoint Snøhetta:

Raubergshytta på Dovrefjell

Langsua (tidligere gått under navnet Huldreheimen)

Dette fjellområdet finner du mellom Valdres og Gudbrandsdalen. Langsua er grønt og frodig og terrenget er meget lettgått der du vandrer mye i skog og furumoer, bjørkelier og steinflyer. Etappene mellom hyttene er relativt korte og egner seg derfor godt til barnefamilier og deg som vil prøve deg på en hytte til hyttetur for første gang. Langsua befinner seg i Oppland kommune.

Besøkte DNT-hytter: Storeskag (dagsbesøk), Storkvelvbu, Haldorbu, Skriurusten og Storhøliseter

Les mer: Huldrene i Huldreheimen

Storkvelvbu i Langsua

Sylan

Sylan er et fjellområdet som ligger i grensestrøkene i Trøndelag og Jämtlandsfjellene. Dette området har det største sammenhengende rutenettet med permanent merkede vinterruter. Det betyr at du ikke trenger å vente til kvistene er satt opp etter at snøen har kommet. På norsk side finnes 310 km merkede ruter og på svensk side finnes det 450 km. I Sylan finner du Norges høyeste grensefjell, Storsylen på 1.762 moh i fjellkjeden som har navnet Sylmassivet. Sylan ligger i Sør-Trøndelag kommune.

Besøkte DNT-hytter: Græslihytta, Schulzhytta, Ramsjøhytta, Storerikvollen og Bjørneggen

Les mer: Skitur på tvers av landegrensene i Sylan

Storerikvollen

Rondane og Ringebufjellet

Rondane er et fjellområdet i Innlandet. Rondane ligger mellom Atndalen i øst, Bråkdalen i vest, Illmanndalen i sør og Dørålen i nord. I dette fjellområdet finner du ti fjelltopper over 2 000 meter. Rondane har derfor de høyeste toppene i Norge, nest etter Jotunheimen og Snøhetta i Dovre.  

Det var her jeg hadde min aller første hytte til hyttetur på sommerstid og vinteren 2019 gikk jeg hele Rondane fra sør til nord. Året etter startet jeg på samme sted, men gikk sørover og over i det som heter Ringebufjellet.

Besøkte DNT-hytter: Bjørnhollia, Rondvassbu, Gråhøgdbu, Eldåbu, Grimsdalshytta, Veslefjellbua, Jammerdalsbu, Vetåbua og Djupslia.

Turer fra dette området:

Jammerdalsbu på Ringebufjellet

Tafjordfjella

Tafjordfjella er et fjellområdet i Møre og Romsdal og Oppland. Navnet stammer fra bygda Tafjord som ligger ved fjorden med navnet Tafjorden. Du kan bestige høye topper som Puttegga (1.999 moh) og Karitinden (1.982 moh). I det sørøstlige området av Tafjordfjella, er du også inne i en nasjonalpark, nemlig Reinheimen nasjonalpark.

Terrenget i Tafjordfjella varierer fra storsteinet ur, frodige daler, blankskurte berg og dramatiske juv. Jeg tør påstå at dette er det vakreste fjellområde jeg har vandret i.

Les mer: 5 dagers rundtur fra hytte til hytte i Tafjordfjella

Torsbu i Tafjordfjella

DNT-hytter besøkt: Danskehytta, Reindalseter, Jakobselet (dagsbesøk), Veltdalshytta, Fieldfarehytta (nødbu/dagsbesøk) og Torsbu

I Tafjordfjella finner du det som er DNT´s mest historiske hytte; Fieldfarehytta (bildet under). Her bodde det 3 staute karer i 1 helt år under krigen. Området, hytta, historien – alt er spennende her. Fieldfarehytta er et must om du er i dette området.

Les mer: Fieldfarehytta – et stykke krigshistorie i den norske fjellheimen

Hyttene i Oslo-marka

Oslo-marka omkranser Oslo på hele 3 sider. DNT Oslo og Omegn har hele 32 (ubetjente) hytter fordelt i Oslo-marka (herav 1 hytte ved sjøen) og målet er å overnatte på alle. I 2017 innførte jeg derfor kortreiste hytteturer. Det betyr at jeg gjerne midt i uken reiser opp til en av hyttene og tilbringer 1 døgn her. Da får jeg gått tur, enten til fots eller på ski, og kanskje koser jeg meg litt ekstra med litt god mat og vin foran peisen. Man trenger ikke alltid sette av flere dager til dette. Har man ikke muligheten til å ta seg fri midt i uken, kan du dra i helgen også. Man trenger ikke alltid sitte flere timer i bil for å komme høyt opp til fjells. Skogen gir masse ro den også.

DNT-hytter besøkt: Katnosdammen, Kobberhaughytta, Presthytta, Myrseter, Lille Tømtehytta, Jørgenhytta, Nydalshytta, Fjellvang, Halvorsenhytta, Langøyene, Vikkelihytta, Stallen, Røverhula, Smedmyrkoia, Hovdehytta, Sæteren gård, Svartvannshytta og Spikertjernhytta.

Les mer om mine kortreiste hytteturer her:

En annen kortreist hyttetur, er Kjørestua på Sagvollen. Den er i kort avstand til Oslo (tilhører ikke DNT Oslo og Omegn sine markahytter, men Hadeland Turlag). Her finner du garantert vinter og skiføre!

Halvorsenhytta i soloppgang
Halvorsenhytta i Vestmarka

Jeg har også besøkt Hovinkoia. Denne hytta vet jeg ikke om jeg skal definere innenfor Oslo eller Ringerike. Hytta sto opprinnelig på Vikerfjellet i Ringerike, men står nå på Oslo Folkemuseum. Og jeg overnattet nemlig på museumet! En ganske så unik overnatting som du kan lese mer om her:

Jeg har også plukket med meg en og annen hytte både her og der. Og inntil jeg har flere hytter fra samme området, oppsummerer jeg bare disse hyttene kort her:

  • Dusehesten (Dagalifjell)
  • Gamle Torsætra (Totenåsen)
  • Lyngør Fyr (Sørlandskysten)
  • Haukenestårnet, Ertevannhytta (Østfold)
  • Trollstua, Gullsteinvollen og Imarbu (Fjordruta på Nordmøre)
  • Gjevilvasshytta (Trollheimen)
  • Peilehytta (dagsbesøk, Nord-Trøndelag)
  • Runde Fyr og Patchellhytta (Sunnmørsalpene)
  • Gaustatoppen Turisthytte (dagsbesøk, Telemark – Lifjell)
  • Toveseter og Høgevarde (Norefjell og Eggedalsfjella)
Lågaros på Hardangervidda

Puh – da har jeg summert opp alle mine hyttebesøk i et innlegg. Har du lest deg helt ned hit, er du kanskje litt over snittet interessert i DNT-hytter du også. Snittet mitt på hyttebesøk har til nå vært 10 hytter per år. Målet er å få til det i årene fremover også, og det er helt klart en langtur eller to i året som må til å få til det. Og det er i i hvert fall ikke lysten som stopper meg!

Har du lyst til å høre meg snakke om det å gå fra hytte til hytte? Da kan du høre på podcasten til turbloggen 19topper.blog. Link til denne finner du her.

Frister det med et besøk på en DNT-hytte? Og har du tellingen på hvor mange du har besøkt?

Previous articleJuletur til Trømborgfjella og Ertevannhytta
Next articleAnnerledesåret 2020

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.