Istanbul er byen som har pirret min nysgjerrighet i mange år. Sent i sommer ble det endelig min tur til å besøke denne byen. Det er jo ikke noe nytt at jeg egentlig ikke liker masete storbyer, så å sette opp verdens 4. største by som destinasjon kan jo i grunn være litt risikabelt.
Istanbul er nok for de fleste kjent som en eksotisk og historisk by. Og det er det, men det er også en destinasjon som er up and coming med sine trendy butikker og hippe restauranter. Jeg fikk en smak av begge deler, men i dette innlegget skal jeg konsentrere meg om den bydelen jeg likte best, nemlig Sultanahmet, eller gamlebyen som den også kalles. Det er i denne bydelen du finner de kjente kulturelle perlene som Den Blå Moské, Hagia Sofia og Topkari-palasset. Den attraksjonen jeg derimot så mest frem til å se, var Basilicasisternen.
De mørkeste stedene i helvete er reservert for dem som forblir nøytrale i tider med moralsk krise
Slik innleder Dan Brown sin siste bok med et sitat fra Dantes guddommelige komedie. Jeg hadde nylig lest hans bok ”Inferno” og uten å røpe handlingen, kan jeg si at hovedpersonen Robert Langdon tar seg en tur hit, i Basilicasisternes mystiske hule. Siden Inferno er en thriller, kan jeg jo i det minste røpe at det også er veldig spennende. Og dette var altså grunnen til denne attraksjonen fikk min oppmerksomhet.
Basilicasisternen, eller dette sunkne palasset som det også kan kalles, ble bygget i år 532 av keiser Justinian og er den eldste overlevende sisternen fra det bysantinske Konstantinopel. Den er også den største, noe som ikke er så vanskelig å forstå når du går rundt i denne underjordiske skogen av 336 søyler i marmor og granitt.
Søylene er 9 meter høye og er satt opp i 12 rader fordelt på imponerende 10 mål. Innerst i sisternen finner du 2 hoder av Medusa, den ene liggende på siden og den andre opp-ned. Det gjør det ikke noe mindre mystisk av den grunn akkurat. Begge hodene lå under vann da sisternen var i bruk som reservoar for keiserpalasset. I en periode ble den glemt og brukt som avfallsplass både til søppel og lik, men ble gjenoppdaget på 1500-tallet og ble da brukt som vannforsyning for Topkapi palasset. Sisternen har hatt en kapasitet på 80 millioner liter vann og ble pumpet gjennom 19 kilometer med akvedukter.
I dag kan du vandre på gangbroene som er bygget over vannet. Dette ble gjort på 1900- tallet og gir deg en fin oversikt. Sisternen er et avkjølende avbrekk i en ellers så opphetet by, spesielt hvis du er her i sommerhalvåret. Jeg likte spesielt godt stemningen og mystikken i dette annerledes palasset. Som alle andre store turistmagneter, kom tidlig, så unngår du å stå i lang kø utenfor.
Visste du at James Bond filmen ”From russia with love” har brukt Basilikasisternen under filminnspillingen?
Liker du å få med deg de andre 3 must-see attraksjonene i området, kan det kort fortelles at Den Blå Moske er byens landemerke. Navnet har den fått etter de 25 000 blå og hvite iznik flisene den er dekorert med innvendig. Moskeen ble bygget fra 1600-1616 og er den eneste med 6 minareter (de 6 høye og slanke tårnene du tydelig kan se utenifra).
Vis-a-vis Den Blå Moske finner du den arkitektoniske perlen Hagia Sophia. Den ble bygget som en ortodoks katedral og har med årene tjent som både romersk katolsk kirke, moské og i dag et museum.
Den siste er Topkapipalasset. Dette var rett og slett bolig og lekeplass for de rike sultanene fra 1453. Palasset rommer sultanenes eiendeler, storslagne haller og for ikke å glemme haremets avdeling! Det anbefales å sette av en halv dag her.
I denne bydelen finner du også Grand Bazaar. Et gigantisk labyrint med over 70 små gater og smug under et og samme tak. Over 4000 butikker eller som jeg ville kalt det; boder, der du kan kjøpe alt fra krydder, keramikk, smykker, klær, vesker, glasslamper, te og allverdens nips du ikke trenger. Det er en egen opplevelse i seg selv å vandre rundt her, men det anbefales ikke å handle så mye her. Dette er en turistfelle uten like og prisene blir deretter. Selgerne er ikke overraskende nok ekstremt masete og gjør alt for å få deg inn i sin butikk. Glem for all del ikke å prute. Det er en del av kulturen. Innimellom alle gatene i basaren, finner du en og annen tyrkisk café. God og lokal mat er det derimot ikke å si noe på, og det er veldig deilig å sette seg ned for å la inntrykkene fra basaren synke inn.
Jeg anbefaler virkelig å velge deg ut noe. Ikke ta alt i et jafs om du ikke er av den typen som vet at du aldri skal tilbake og bare MÅ få det med deg. Jeg er langt ifra en slik turist. Jeg var innom Grand Bazaar, Den Blå Moské og Basilikasisternen på mitt 5 dagers lange opphold. Det holdt. Utenom ruslet jeg bare gatelangs og kikket på ting utenfor de ekstreme turistplassene. Og det er fint å kunne spare noe til neste gang også! For det blir en neste gang. Istanbul er virkelig en spennende by. Vi holdt oss mest i Sultanahmet med sine hyggelige gater og restauranter. Tok et par turer utenfor denne bydelen også, men da fikk jeg fort den masete og kjasete følelsen jeg ofte får i en storby. Når man er i en så stor by som Istanbul, anbefaler jeg egentlig å oppleve byen i små doser. Man MÅ ikke innom alle plassene som anbefales, det holder fint å ta en eller to turistattraksjoner. Finn ditt eget tempo og nyt der og da. Det gjorde jeg, og derfor ble mitt besøk i Istanbul så vellykket.
Ønsker du å bo sentral og koselig i denne bydelen, kan jeg anbefale Premist Hotels. Jeg valgte dette hotellet fordi det hadde en litt annerledes innredning og stil en flere andre hotell. Litt mye gull og tunge plysj gardiner, men så er vi tross alt i Istanbul. Servicen var upåklagelig og frokosten både innbydende og variert. Hver ettermiddag har de tea-time med tyrkiske spesialiteter og te. Både denne og frokosten kan du nyte i en hyggelig og rolig bakgård.
Fakta Istanbul
- Innbyggere: ca 13 millioner
- Språk: Tyrkisk, men veldig mange snakker engelsk
- Visum: Koster 20 US dollar og kjøpes enkelt på nett i forkant
- Valuta: 1 tyrkisk lire = ca 3 norske kroner (per november 2015)
Der går direktefly (flytid er i underkant av 4 timer) fra Oslo Gardermoen til 2 flyplasser utenfor Istanbul, Ataturk og Sabhia. Sistnevnte er en flyplass for lavprisselskapene og ligger en drøy time fra sentrum (litt avhengig av hvor hotellet ditt ligger) og prisen for en taxi er ganske høy herfra. Da vi skulle hjem, var det midt i rushen tilknyttet helgen, så vi brukte nesten 2,5 time ut av byen, fra bydelen Sulthanamet til flyplassen Sabhia.
Fine, spennende Istanbul! Helt enig i at Sultanahmet er den beste bydelen å rusle rundt i. Jeg prioriterte vekk Basilikasisternen da jeg besøkte Istanbul nå i høst, men må prøve å få den med meg hvis jeg kommer tilbake en gang. Skjønner ut fra det du skriver at den er mye større enn jeg hadde forestilt meg!
Istanbul er en spennende by. Basilikasisternen, Hagia Sofia, Den blå moske og Grand Bazaar er de attraksjonene jeg har likt best i Istanbul, så du fikk nok med deg det viktigste.
Det er også så koselig å bare tusle rundt i byen på kveldstid og se på folkelivet, alle de fine lysene og ikke minst kattene som kommer frem når det blir mørkt 🙂
Så flotte bilder, Elisabeth! Istanbul er virkelig en billedskjønn by. Da jeg var der rakk jeg ikke innom basilicasisternen (prioriterte Hagia Sophia og den blå moské), men satser på at jeg skal tilbake. Det har jeg i alle fall fryktelig lyst til! Istanbul er en by som gir mersmak.
Fantastiske bilder! Nå ble Istanbul en del av reiselista mi 😀