Jeg har vært i Flandern, Flandern ligger i Belgia og Belgia er synonymt med sjokolade! Sammen med Visit Flanders og mine 2 reisebloggkollegaer Mette fra Reiselykke og Ingeborg fra Hamacareise, har jeg utforsket Flandern. Flandern er en perfekt destinasjon for sjokoladeelskere.
Så la oss rett og slett begynne kort med litt innføring i belgisk sjokoladehistorie: Sjokoladens første møte med Europa, skjedde nemlig i Belgia, nærmere bestemt i byen Gent. Det var så langt tilbake som i 1635 at den første handelen med sjokolade oppsto da abbeden av Baudeloo klosteret kjøpte dette som en drikk. I 1840 begynte det første sjokoladeselskapet Berwaerts å selge ferdig sjokolade slik vi kjenner det i dag, som biter i fast masse og litt senere, i 1912 kom de første pralinene – sjokoladebiter med fyll.
Det er så vanlige å lage egen sjokolade i Belgia at slike steder har fått et eget navn; Chocolatiers. Jeg har ikke engang klart å komme på et godt norsk ord for dette.
Det finnes over 320 chocolatiers i Flandern og jeg besøkte en av disse; Chocolato i Gent. Vår sjokolademester for dagen heter Dimitry, og starter med og gi oss en kort forklaring om hele prosessen fra plante til ferdig sjokolade. Sjokolade vokser selvfølgelig ikke på trær, men det gjør kakaobønnene. Kakaotrærne vokser bare langs ekvator og de første trærne ble oppdaget ved Andesfjellene i Sør Amerika. 2 ganger i året, blir frukten som bærer kakaobønnene, innhøstet. Etter å ha renset frukten og frigjort frøene, de såkalte bønnene, skal disse så fermenteres, lagres, vaskes, brennes og tørkes. Etter denne prosessen som tar 14 dager, blir bønnene knust og kvernet slik at bønnene til slutt utgjør 2 konsistenser; den brune kakaomassen og det hvite kakaosmøret (fettet). Nå først kan vi lage sjokolade. I tillegg til kakaomasse og kakaosmør tilsettes sukker, melkepulver, lecithin (soya olje) og vanilje.
De fleste chocolatiers har en egen standardvariant av sjokoladen og fyller den med sine egne, hjemmelagde fyll. Andre, som f.eks Chocolato, har sin egen spesialblanding som de er veldig stolte av. Denne får de levert i store 5 kilos blokker, som de så smelter og lager deilige og lekre konfektbiter av.
Så er det vår tur til å lage sjokolade. Jeg er svak for den mørke utgaven og velger dette når jeg skal lage min egen sjokolade.
Jeg får et brett med små rom som kan fylles, tar et godt tak i brettet, stopper den rennende sjokoladen med en spak, dytter brettet under, slipper opp spaken. Brettet fylles opp og etter noen korte sekunder heller jeg sjokoladen ut igjen. Jeg har nå fått et slags skall til mine kommende sjokolader. Jeg kan fylle de med det jeg ønsker, som f.eks nøtter, kandisert ingefær eller min favoritt, en myk hasselnøtt blanding. Når skallet er fylt med ønsket innhold, må brettet mitt igjen fylles opp med den flytende sjokoladeblandingen. Så, litt tid i kjøleskapet og voila – jeg har laget min egen sjokolade.
Chocolato tilbyr wokshops til grupper på over 8 personer. Skulle du være i Gent alene, pass på å sjekke når de har det de kaller free entry. Dette har de en gang i måneden, og da trenger du bare å melde deg på. Det betyr ikke at det er gratis inngang, men det betyr at du kan komme alene og delta på en felles workshop med andre sjokoladefans.
En workshop tar ca 2 timer og koster 35 Euro. Når du er ferdig får du med deg din egenlagde sjokolade som du kan nyte helt alene eller dele med venner. Min porsjon forsvant før jeg rakk å dele den. Ja, jeg er nok en sjokoholiker!
Flandern kan tilby mye når det gjelder sjokolade. I tillegg til å besøke en sjokoladekafé, kan du bli med på guidede sjokoladeturer gjennom byene, sjokoladedemoer med smaksprøver eller hvorfor ikke ta turen innom et sjokolademuseum? På et av hotellene jeg bodde på, var det faktisk sjokoladefondue til frokost! Bare la oss konkludere med at sjokolade har en helt spesiell plass i hjerte til befolkningen i Belgia.
Sjokoladerelaterte anbefalinger i Brugge (Vest Flandern):
-
Sjokolademuseet Choco Story
Dette er et museum som tiltrekker et ungt publikum. Populært for skoleklasser. Ta turen tidlig på morningen for å unngå de store gruppene. Her kan du gå i gjennom flere etasjer der du får innføring i sjokoladens historie, prosess fra plantasje til ferdig sjokolade, samt sjokoladedemo med smaksprøver. Inngangsbillett koster 8 Euro og er åpent fra 10 – 17 hver dag.
-
Sjokoladebutikken Chocolatier Dumont
Denne familiedrevne sjokoladebutikken har eksistert siden 1992. Her får du sjokolade av god kvalitet i en rekke varianter. Anbefalt av vår lokale guide.
Visste du at?
- I Belgia konsumeres det årlig 6 kg sjokolade per person
- 187.000 tonn rå kakao importeres til Belgia hvert år
- 8,5% av de som jobber i matindustrien i Belgia, jobber med sjokolade
Følg med meg videre. Jeg skal fortelle mer om både Gent og Brugge i senere innlegg, og tips til aktive turer innimellom all sjokoladefråtsingen!
Det ser lyxigt och gott ut! Jag har faktiskt varit i Gent, men provade mest på ölen och missade chokladen 😉
He he, man kan jo ikke få med seg alt hver gang. Og de er jo kjent for mye godt øl også, så jeg skjønner at det fikk en prioritering 🙂
Fantastisk! Dette hadde virkelig vært et sted for meg. Kjempekult å kunne lage sin egen sjokolade! 😀 Skulle helst ha hatt et tre med kakaobønner i hagen, jeg. Men det hadde kanskje ikke vært så bra for helsa i det lange løp… :p
Det sies jo faktisk at råkakao har gode effekter på helsa, så hvis man dropper alt sukkeret man tilsetter, så er du innafor… he he. Men da må du nok flytte, siden kakaotreet kun vokser ved ekvator (men det er jo ikke feil å bo der heller) 😉