Langs Kattegattleden finner du en rekke hyggelige steder å besøke. Severdighetene ligger der egentlig som perler på en snor, så det er bare å velge seg ut det som passer akkurat for deg. På vår ferd fra Gøteborg til Helsingborg, skal jeg fortelle deg om de stedene vi besøkte. Alle severdighetene forteller jeg om i den rekkefølgen vi besøkte de, slik at det skal bli lettere for deg å eventuelt sette opp en reiseplan. Her skal vi blant annet besøke slott, botaniske hager, gårdsbutikker, mikrobryggeri og mange fine plasser du kan fika på!
Tjolöholms Slott
En av de tingene man kan gjøre i Sverige, som man faktisk ikke har så stor mulighet til i Norge, er å besøke slott. I Skåne alene er det omkring 200 slott, og dette er derfor den delen av Sverige med mest slott. Slottene finnes i flere størrelser, men for å kunne kalles et slott, må en konge ha bodd der minst 1 natt.
Vårt første slottsbesøk er Tjolöholms slott litt sør for Gøteborg. Slottet var en gang eid av familien Dickson, Sveriges rikeste familie. De ønsket seg et lite sommersted og etter 6 års bygging, sto slottet ferdig i 1904. Familien hadde aner fra Skottland og er det eneste slottet i Sverige i den såkalte Tudorstilen. I 1964 ble slottet solgt til Kungsbacka kommune, og det er i dag de som drifter eiendommen. Gjennom hele året kan du få guidede visninger på slottet.
Vår guide, Ida, tar oss med på en visning gjennom slottet. I år er det en vist frem kostymer fra Jane Austen filmene Stolthet og fordom og Fornuft og følelse. Ida viser oss også hvordan et pianola fungerer. Dette er et slags piano der du kun bruker føttene. Dette pianolaet er hentet fra New York og var et meget ekslusivt instrument på denne tiden. Når hun setter i gang å spille, er det vanskelig å ikke la seg imponere. Slottet har også imponerende mange nyteknologiske finesser, tross at det er godt over 100 år gammelt. Fancy lysbrytere, sentralvarme og et bad som må ha vært hypermoderne på denne tiden.
Ved siden av et besøk på slottet, bør du ta turen ut i den vakre hagen og nyte den fine utsikten over Kungsbackafjorden. Etter en runde på både i slotten og i hagen, er det ingenting som passer bedre enn en fika! Ta turen til Allmogebyn, som er et lite tun med koselige små, røde hus. I tilknytningen til dette, finner du Storstuen der du får servert hjemmelagde kaker eller du kan også nyte en brunch i Jane Austen stil fra begynnelsen av 1800-tallet. Vi får servert en himmelsk god rabarbarapai med deilig pisket krem.
Om du ønsker å overnatte her, er det også en mulighet. Mer informasjon om slottet, åpningstider og hva som til enhver tid skjer her, finner du på hjemmesiden: www.tjoloholm.se
Gamlebyen i Falkenberg og Falkenberg Museum
Videre sørover på Kattegattleden, vil du komme til den hyggelige lille småbyen Falkenberg. Her kan du besøke Falkenberg Museum som har gått fra å være et lokalt kunsthistorisk museum til et rent designmuseum. Museumet tilbyr også byvandringer der du kan få et innblikk i Falkenbergs historie. Falkenberg er nok mest kjent for sine mange krukkemakere. I 1705 var det hele 21 krukkeverksteder i dette lille samfunnet. Eleven som renner gjennom byen, er kjent for sin villaks. Når vi går forbi et av de gamle lakserøkeriene, kan vi fortsatt kjenne lukten av røkt laks – tross at det er mangfoldige år siden de sluttet å bruke bygningen til røking.
Ikke glem å ta turen gjennom den eldste delen av byen. Her ligger de gamle trehusene tett i tett, og de fleste er fortsatt i bruk som boliger. Her finner du også kirken Sankt Laurentii fra 1300-tallet. Denne koselige historiske gamlebyen i Falkenberg, regnes som en av Sveriges best bevarte bykjerner.
Mer informasjon om Falkenberg, finner du her: www.falkenberg.se
Särdals Kvarn
Ønsker du å besøke en gammel vindmølle på veien, er det et tips å stoppe på Särdals Kvarn. Her kan du legge inn en deilig café stopp, handle i den hyggelige butikken som bugner av hjemmelagde delikatesser eller ta en titt innom for å se på de aktuelle utstillingene.
Hjemmeside: www.sardalskvarn.se
Videre på vår ferd, stopper vi innom Skottorps slott. Dette slottet er fra 1670 og er Sveriges best bevarte Empireslott. Slottet sto ikke lenge før det ble bortglemt og ble stående som et spøkelsesslott uten hverken vinduer eller tak. I 1813 ble Skottorp kjøpt opp av Helsingborg rikeste mann, Peter Möller, og gikk igjennom en totalrenovering. Dagens slott er 200 år gammelt, og det eneste som er opprinnelig er kjelleren og gulvet i 1. etasje.
Skottorps Slott
I et av rommene i 2. etasje, som fungerte som stue og bibliotek, viser vår guide og dagens eier, Ingmarie, en hemmelig dør skjult i bokhyllen. Det er klart alle slott har en hemmelig dør!
Dette er nok et sted for fika, så ta turen innom den nyåpnede Chocolaterian for deilig hjemmelagd sjokoladekonfekt og kaker. I tilknytning til slottet, finnes også et gårdsmeieri. Her kan du få se hele prosessen fra melk til ost, og du kan kjøpe med deg deilige og velsmakende oster og andre meieriprodukter hjem.
På slottets hjemmeside finner du mer informasjon om program, åpningstider etc: www.skottorpsslott.se
Norrviken Tredgård
En annen hyggelig stopp på Kattegattleden, er Norrviken Tredgård. Her kan du vandre i de mange flotte hagene og la tid og sted bare stå stille – eller du kan fika!
Her finnes det 7 forskjellige hager, og i en av dem kan du se en rundt 500 år gamle bøk. Denne bøken (twisted beech) skal gi deg ekstra styrke om du tar på den. Siden vi fortsatt har noen mil igjen å sykle på vår vei langs Kattegattleden, blir vi stående og la energien fra bøken sive sakte med sikkert inn i oss. På bildet under er det Hanne Marit fra Sekk og Sandaler som tar imot treets kraft… Sånn, med både fika og bøkestyrke innabords, kan vi trygt begi oss videre langs svenskekysten.
Hjemmeside: www.norrvikenbastad.se
Aspargessafari
I mitt forrige innlegg om Kattegattleden, fortalte jeg at det blant annet fantes vingårder i den sydligste delen av Sverige. I tillegg til vin, dyrkes det også asparges her! Og jeg som elsker denne friske og knasende grønnsaken! Vi besøker Kullasparris som drives av Åsa og Johan. Aspargessesongen er kort og de høster aspargesen i mai og ut hele juni. Åsa forteller oss hele prosessen og det er en omfattende jobb å passe på aspargesen. Den kan faktisk vokse opptil 10 cm på en dag!
I tillegg til asparges, dyrker de et stort utvalg andre grønnsaker også. Her kan du om du vil, også overnatte. Hjemmeside: www.kullasparris.se
Höganäs Bryggeri
Siden vi nå er inne på den kulinariske biten, passer det fint å fortsette videre til vårt neste stopp, nemlig Höganäs Bryggeri. Dette er et mikrobryggeri som ble startet for opp for 3 år siden av 4 kamerater. Her får vi bli med på hele prosessen fra hvordan det hele starter med kun 4 ingredienser; malt, humle, korn (hvete, rug eller havre) og vann og til det ender opp i en flaske. Flaskemaskinen de har, er en manuell maskin og håndterer 80 flasker i timer. De produserer 6000 liter øl i måneden og eksporterer allerede til hele Norden, USA, England og til og med til Dubai!
Etter en gjennomgang av prosessen, får vi selvfølgelig smake på ølet. Og ølsmaking er litt som vinsmaking. Man skal lukte, se på fargen, finne de forskjellige smakene i en øl, og når man får ølen i munnen, skal man selvfølgelig gjøre som med vin – rulle væsken rundt i munnen. Jeg smaker og smaker og prøver så godt jeg kan å beskrive hva det smaker, men jeg finner egentlig bare et ord… ØL!
En av deres nyeste øltyper er faktisk laget på asparges. Siden vi kommer rett fra Kullasparris, må vi jo teste denne. Den er så fersk, at den ikke har rukket å komme over på flasker. Vi får derfor ølet servert rett fra den store tanken. Aspargesøl du! Det er det ikke ofte jeg smaker på. Akkurat på denne ølen klarer jeg faktisk å skille ut en annen smak enn øl, nemlig, ja… asparges!
Du trenger ikke booke noen tid, det er bare å komme innom om du ønsker å smake på litt forskjellige øl. Det koster 100 SEK for å smake på 4 forskjellige ølsorter der du også får servert 2 ølpølser.
Hjemmeside: www.hoganasbryggeri.se
Sofiero Slott og Slottshage
Vårt siste besøk er Sofiero Slott med den vakre slottshagen. I år er slottet 150 år og det var kongeparet Oscar II og Sofia som flyttet hit i 1866. Det var deres barnebarn kronprins Gustav Adolf og hans engelske kone Margareta som har bygget opp hagen slik den fremstår i dag. Hagen er nok mest kjent for sine utallige rhododendroner som står i full blomst i mai og juni. Ellers er sommeren fylt med flere aktiviteter og gjennom sommeren til ut august står sommerblomstene der i sin fargerike prakt. Det er alltid noe å se på hos Sofiero.
Mer info om åpningstider, program finner du på hjemmesiden: www.sofiero.se
Fika
Jeg har ganske mange ganger snakket om fika. Fika er rett og slett et eget navn for kaffepause med nogot attått! Jeg bare elsker at det finnes et eget navn på dette. På et serveringsbrett (som jeg angrer på at jeg ikke kjøpte), fant jeg denne beskrivelsen:
Fika är en social institution i Sverige. Det innebär att man tar en paus från en aktivitet för att dricka kaffe. Denna tradition av en kaffepaus med något sött tilltugg är centralt i svensk kultur, med svenskar som en av värdens största kaffekonsumenter. En (eller ett) fika kan äga rum på ett kafé eller konditori, på arbetsplatsen, utomhus eller hemma.
I mitt forrige innlegg fra Kattegattleden – Bo og spise langs Kattegattleden – finner du også flere tips, blant annet besøk på vingård, gårdsmeieri og mange fantastiske steder å fika.
Generelle tips til en sykkeltur, finner du i dette innlegget: På sykkel langs Kattegattleden i Sverige
Turen er gjennomført i samarbeid med Visit Sweden.
WOW sikke mange spændende steder. Selvom dette område ligger så tæt på Danmark har jeg aldrig været der. Rigtig fine billeder og jeg er bestemt blevet inspireret. Tak for det Elisabeth 🙂
/Annette
Hei Annette! Ofte er de destinasjonene som ligger nærmest oss, de vi ikke prioriterer å besøke! Jeg har heldigvis fått øynene opp for nærliggende destinasjoner, både i Skandinavia generelt, men også kortreiste perler i Norge. Håper dere får tatt turen hit en gang dere også 🙂