Etter at min 9 dagers rundreise sammen med jentene fra Nordic Nomads på Sri Lanka var over, var det på tide å få litt sand mellom tærne! Hikkaduwa skulle bli min siste og late destinasjon, der planen var å få bikiniskille før jeg dro hjem.
Hikkaduwa – hippienes surfeparadis
Hikkaduwa var en av de første stedene på øya som ble besøkt av turister. Og vi må tilbake til 70-tallet, da hippiene oppdaget de supre surfebølgene akkurat i dette området. Først ble Hikkaduwa kjent som det perfekte surfestedet, men etterhvert ble også de vakre korallrevene oppdaget og dykkeentusiaster så sitt snitt i å slå seg ned her. Mange av de gamle hippiene ble boende, og flere overnattingsmuligheter på rimelige gjestehus poppet opp sammen med kule strandbarer.
Hikkaduwa er fortsatt laid-back, hipt og kult. Den store hippiebølgen har lagt seg, men ellers tror jeg nok atmosfæren er nogenlunden lik den dag i dag som den var på 70-tallet.
I nyere tid har dessverre både forurensing og båttrafikk satt sine spor på korallene, men det var tsunamien i 2005 som gjorde den største ødeleggelsen. Mye er fortsatt intakt, så Hikkaduwa er fortsatt et yndet sted for snorklere og dykkere.
Det er store bølger med sterke understrømmer flere steder langs kysten av Sri Lanka, men inne i en bukt i Hikkaduwa er det mulig å ta seg en dukkert uten å bli fanget av bølgene. Litt lenger sør, finner du Narigama beach som er som en forlengelse av Hikkaduwa beach. Her er det langt mer roligere om du ønsker å ligge uforstyrret på stranden, men bølgene og understrømmene er langt sterkere.
Hikkaduwa ligger på vestkysten, helt sør på øya. Det tar ca. 2 timer med bil fra flyplassen Colombo International Airport.
Merete fra Trysil driver hotell på Sri Lanka – At Ease Beach Hotel
Rundreisen på Sri Lanka ble gjennomført i samarbeid med Norlanka Travels som drives av Merete Lund fra Trysil. Sammen med mannen Dinesh driver hun i tillegg til reisebyrået, det nyåpnede hotellet At Ease Beach Hotel.
Og på dette hotellet skulle jeg bo de siste 9 dagene. Det ga meg mange nok dager til at jeg faktisk kunne bruke flere dager på å gjøre ingenting. Jeg kunne fint brukt hver dag til å oppdage nye ting og utforske nærområdene, men det er ikke slik jeg liker å reise. En kombinasjon er perfekt. Så etter en rundreise der jeg ble fylt opp med inntrykk, var det helt perfekt for meg å ha over en hel uke på samme sted og la disse inntrykkene få synke godt inn. Jeg hadde jo en bok jeg skulle lese også.
Om hotellet
Hotellet er nytt og fresht og har en boutique stil. Det er 10 lyse og stilfulle rom, hvorav 6 har sjøutsikt. Ikke så mange av hotellene i Hikkaduwa har basseng, men det finner du her. Det er deilig å ha i nærheten når bading i sjøen fort kan bli en kamp med bølgene.
Har du et rom med sjøutsikt, kan du sette deg på terrassen om morningen, lage deg en kopp kaffe eller te og nyte en rolig morgenstund mens du lytter til lyden av bølgene som slår mot stranden. Eller du kan nyte et glass vin mens du ser på solnedgangen. Livet blir liksom ikke helt feil uansett hva du velger.
Frokosten serveres fersk og nylaget etter eget valg. Du kan få fersk frukt, smoothie, egg tilberedet etter eget ønske, toast, smør og syltetøy. Kaffe og te følger alltid med. Ønsker du å prøve en typisk singalesisk frokost, får du dette også (må bestilles dagen i forveien). Frokosten nyter du med utsikt over bassengområdet og stranden.
Siden de store bølgene gjør det noe kronglete å bade i sjøen, er det deilig å ha et basseng å kjøle seg ned i. Jeg er uansett ikke noen stor badenymfe, men jeg trives godt med en bok under en stor parasoll, gjerne med fersk kokosnøtt lett tilgjengelig. Ettermiddagen med solnedgang i bassenget er heller ikke å forakte. Hver fredag er det felles middag på hotellet. Da lages det en grill i sanden rett nedenfor hotellet, og dagens ferske fisk blir servert med et hav av gode grønnsaker. En sosial kveld hvor du garantert kommer i snakk med de andre gjestene.
Rett utenfor hotellet finner du en lang og nærmest øde strand. Kun en og annen mosjonist jogger forbi i ny og ne. Denne stranden er garantert fri for plagsomme selgere.
At Ease Beach Hotell ligger ca 20 minutters gåtur fra Hikkaduwa. På dagtid er det fint å rusle denne strekningen langs stranden. Å gå langs veien anbefales ikke på grunn av trafikken, men en 3-4 minutters tuktuk tur koster deg bare noen få kroner.
Hotellet passer for deg som liker å bo rolig og idyllisk og ønsker god og personlig service, og for deg som setter pris på å bo på et lite familiedrevet hotell der hyggelig og hjemmekoselig atmosfære er i fokus.
Tips til ting å gjøre og se i Hikkaduwa
Se lokale fiskere på stranden
På en av mine rolige spaserturer før frokost, fikk jeg muligheten til å observere de lokale fiskerne som kom inn. Og det rett utenfor hotellet. Dette er ganske fasinerende å se på, og du må mer enn gjerne bli med på å hale i land fisken også. Det er et gedigent fiskegarn som fiskerne tar med seg ut i båten. De slipper garnet ut i den ene enden og ror så i en stor bue mens de slipper garnet ut. Når de har sluppet ut alt, begynner de å ro inn igjen mot land. Så skal fiskerne i hver sin ende av garnet, hale og dra det hele i land. Du skjønner at dette ikke er noen lett jobb, for det er et stort antall fiskere som sammen haler i land dagens fangst. Og de kan bruke flere timer hvis de har et stort garn.
Ta gjerne en tur på det lokale fiskemarkedet. Her kan du se fiskerne som kommer inn med nattens fangst og det forhandles høylytt og hurtig. Det anbefales å være her tidlig om morgenen, allerede så tidlig som i 6-tiden. Dette fiskemarkedet fikk jeg aldri med meg – rett og slett fordi jeg sov litt for godt om morgenen her nede.
Flåtetur på Ratgama Lake
Ratgama Lake ligger bare en 10 minutters tuktuk-tur fra hotellet. Merete og datteren Sanja tar oss med på det som skal bli en meget avslappende og deilig flåtetur i en innsjø omgitt av mangroveskog. Flåten styres med menneskekraft ved at 2 menn ror hver sin båt som er bygd fast i flåten. Her er det ingen motor som bråker og det er ingen andre på innsjøen. Vi så kun en annen fisker. Det var nesten utrolig å finne denne roen bare en liten kjøretur unna turistene i Hikkaduwa.
I skumringens time blir vi tatt med til et område der det bor tusenvis av flaggermus. De sover jo som kjent på dagtid og våkner til liv når mørket faller på. Vi var der rett før de våknet, men flere lettet allerede fra trærne da vi stille og rolig fløyt forbi. Jo mer vi nærmet oss, jo mer liv og rør ble det i trærne selv om vi var musestille.
Guiden sier at flaggermusene værer oss, så derfor blir de urolige. Når de flyr over oss, ser du den fulle størrelsen på flaggermusene. Og de er store som ørner! Vingespennet kan bli opptil 1 meter og de kan ikke på noen måte sammenlignes med de ”søte og små” flaggermusene vi har hjemme i Norge. I tillegg var de ganske så høylytte og det føltes ut som du var med i en eller annen skrekkfilm. Bildet under viser trærne som er fulle av sovende flaggermus.
På vår lille reise på denne innsjøen, stoppet vi også for å gjøre et besøk på et lokalt tempel som var over 350 år gammelt. Himmelen var farget lilla etter solnedgangen, og ga hele tempelområde et vakkert og mystisk preg. Inne i tempelet kunne vi se vakre, originale frescomalerier i både tak og på vegger.
Det lokale søndagsmarkedet
Jeg elsker markeder. Her kan du få kjøpt fersk frukt og grønnsaker, men er også en plass der du kan suge inn den lokale atmosfæren og oppleve det ekte, lokale dagliglivet. I tillegg til mat, finnes det også boder som selger plastikk i alle former og farger, klær, leirpotter, elektroniske duppedingser og 1000 ting du garantert ikke trenger.
Det er Dinesh, mannen til Merete, som tar oss med på det lokale markedet. Han forteller oss at dette markedet flytter seg fra sted til sted, og det er altså på søndager de kommer til Hikkaduwa. Det var ytterst få turister på dette markedet, men forvent et aldri så lite kaos av mennesker om du tar turen.
Lær å lag singalesisk mat hjemme hos en lokal familie
Det er ofte tilfeldigheter som gir meg de beste opplevelsene. At jeg havnet på matlagingskurs hjemme hos en lokal familie, var en ren tilfeldighet.
Det begynte med at vi en kveld etter å ha spist middag i Hikkaduwa, skulle ta en tuktuk tilbake til hotellet. På denne korte transportetappen gjorde tuktuksjåføren en iherdig innsats med å selge seg selv som sjåfør til dagsturer og utflukter i området. I en setning ble det også nevnt at vi kunne bli med på et matlagingskurs med kona hans. På en side syns jeg slike sjåfører kan bli litt for mye av det gode og lar informasjonen gå inn det ene øret og ut av det andre, men fyren virket både hyggelig og ærlig, så vi ba om kortet hans og sa vi skulle tenke på det.
Vi hadde veldig lyst til å lære å lage den lokale maten og hvor mer autentisk blir det ikke hjemme hos en lokal familie? Vi ringte sjåføren og avtalte at vi skulle komme dagen etter. Siden han visste hvor vi bodde (han hadde jo kjørt oss til hotellet kvelden før), hentet han oss og tok oss med til huset sitt. Han bodde sikkert en 10 minutters kjøretur innover i skogen, og vi hadde aldri funnet huset hans på egen hånd.
Vi møter kona Chintha og får også en omvisning på eiendommen de eier. De hadde også et eget hus i hagen der de leide ut rom til gjester.
I løpet av 2 timer skulle vi lære å lage 10 forskjellige (!!) curry-retter. Flere av ingrediensene hentet de fra hagen. Vi lagde så mye mat at en nabo som tilfeldig kom forbi, satte seg ned og spiste med oss. Denne naboen var fra Canada og tilbragte hele vinteren her sammen med sin kone, noe han hadde gjort i mange, mange år. Han hadde bare vennlige ord å si om denne familien vi akkurat hadde møtt. Og jeg kunne ikke vært mer enig i det han sa. Praten gikk lett og vi fikk høre flere historier fra livet deres.
Tuktuk-sjåføren Jagath kan kontaktes på (+94) 0777 042183 eller BJPanditha@gmail.com.
Ta et surfekurs
Som jeg nevnte innledningsvis, er Hikkaduwa kjent som et surfeparadis. Her finnes derfor surfekurs på rad og rekke. Det er bare å ta seg en tur på stranden og finne seg et ledig brett og en ledig instruktør. Og det er gjerne tidlig på morningen de beste bølgene er. En morgen jeg var ute og gikk før frokost, var det derfor full aktivitet ved stranden inne i Hikkaduwa.
Besøk Hikkaduwas første gjenbruksbutikk – New Use
Butikken New Use finner du midt på Hikkaduwas hovedgate, mellom butikker som selger fargerike saronger, lokale kaféer og populære gjestehus. Gründeren og idéen bak er også her Merete, som sammen med et par venner fra Norge har åpnet gjenbruksbutikken. I tillegg til at fokuset er miljø ved at man gjenbruker klær og andre ting, gir hun overskuddet til noen i nærmiljøet som trenger det. Akkurat nå er det en familie som trenger et sted å bo. Behovet for hjelp er stort, og bistanden som folk får, settes stor pris på. Jeg kjøper med meg et handlenett i stoff, påsydd en søt elefant. Det er definitivt ikke bare på Sri Lanka man bør tenke på å redusere bruken av plastposer.
Ta turen innom den trendy caféen Salty Swamis
Allerede på den korte tiden min i Hikkaduwa, klarte jeg å finne meg en favorittcafé. Salty Swamis er hipt og kult og de serverer et stort utvalg sunne retter. Ikke stedet for typisk, lokal mat, men stedet for deg som digger freshe, sunne salater og nylagde smoothies og fruktjuicer. De har også et utvalg rawfoodsnacks og deilig kaffelatte. De besøkende ser ofte ut som de kommer rett fra surfebrettet og det er mange backpackere innom. Et typisk stamsted for de som er her over lengre tid.
Sri Lanka er så mye mer enn sol og strandliv. Hele turen startet med en rundreise i innlandet, og her kan du lese mer fra mine tidligere innlegg:
- Jungelcamping og leopard spotting på Sri Lanka
- Te-plantasjer, togtur og verdens ende i høylandet på Sri Lanka
- På vandring i tempelbyen Anuradhapura
Rundreisen på Sri Lanka var delvis sponset av Norlanka Travels. Flybillett og flere måltider, samt den siste uken i Hikkaduwa har jeg dekket selv. Foto og historiene er som vanlig alltid mine egne uten føringer på hva som skal skrives. Turen ble gjennomført i november 2017.
WOW hvor ser det skønt ud Elisabeth, det er da det helt perfekte sted at slappe af efter en rundrejse. Jeg er ret vild med det hotel. Lille og direkte ned til havet. Tak fordi du tog mig med til Paradis på en kold vinterdag ?
Hvor ser det vildt ud med alle de flagermus ?
/Annette
Hei Annette! Tusen takk for hyggelig kommentar. Ja, vi trenger å drømme oss bort litt på slike kalde vinterdager. Jeg savner fortsatt dette hyggelige og intime hotellet – det er akkurat slik jeg elsker å ha det på reise 🙂