Gotland bugner av idylliske steder, og hver unike plass fortjener et besøk. Derfor er det viktig at du setter av nok tid når du først tar turen til Gotland. Jeg rakk å besøke mange flotte plasser på denne svenske øya, og i dette innlegget har jeg samlet de stedene du bør overnatte. Husk også å legge inn litt ekstra tid på hvert sted – en overnatting betyr nødvendigvis ikke bare en seng å sove i.

Surflogiet

Er du ute etter en litt annerledes overnatting, velger du Surflogiet. Dette er camping tatt opp til et høyere nivå, altså glamping. Når du drar hit, må du definitivt sette av ekstra tid. Dette er mer enn bare et sted å sove. Surflogiet er en destinasjon i seg selv. Her kan du surfe, kite, prøve kajakk, bade i sjøen, ligge på stranda, henge i strandbaren eller ligge i en hengekøye, bli med på en yogaklasse, sitte i badstutønna eller leie deg en sykkel og bli kjent med området. På Surflogiet kjeder du deg aldri.

Surflogiets egen kafé serverer kortreist og økologisk mat. Deres signaturrett er hamburgeren, men de fleste andre rettene på menyen er vegetariske. Deres søtpotetfries med hjemmelaget trøffelaioli anbefales!

Surflogiet har egen butikk der du kan få kjøpt diverse utstyr til vannaktiviteter, samt et utvalg klær og hudpleieprodukter.

I sommersesongen kan du også få bli med på morgenyoga 3 ganger i uken, og de har kurs på alle nivåer for deg som vil prøve deg på kite eller SUP.

Overnattingen er i store og flotte telt der alle har Hästens senger. Hvert telt er forskjellig innredet og er plassert såpass langt fra hverandre at du ikke vil føle deg sjenert av naboteltet. Du benytter deg av felles dusj og toaletter.

Surflogiet har en egen badstutønne som du kan booke til deg og ditt reisefølge. Her kan du sitte og svette til nydelig utsikt over stranden, havet og solnedgangen.

Jeg har tidligere skrevet om mitt opphold på Surflogiet, så for en mer detaljert beskrivelse av Surflogiet og tips til aktiviteter, les hele innlegget her:

Fabriken Furillen

Dette stedet er egentlig litt pussig. Når du kommer kjørende inn i dette området, er det nesten som du har havnet på en helt annen plass enn den sjarmerende øya Gotland. Fabriken Furillen er et gammelt kalksteinbrudd, og da sier det seg kanskje selv; her er det mye stein! Ja, det er litt ørken og øde. Goldt og litt trist, men på den annen side også ganske fascinerende.

Når jeg går ut av bilen er jeg ikke helt sikker på om vi har kommet riktig. Hva er dette her egentlig? En nedlagt fabrikk? Ja, det er faktisk akkurat det det er. Bortsett fra at denne nedlagte fabrikken i dag er både overnatting og spisested. Hvem vil bo her ute i ødemarken? Den tanken er det første som slår meg. Svaret er faktisk veldig mange! Fabrikken Furillen er så populær at du må booke lang tid i forveien. Ikke finnes de på noen bookingsider heller. Dette stedet må du derfor bare vite om. Og nå vet jo du om det også.

På Fabriken Furillen serverer de en smaksmeny hver kveld. Som gjest vet du ikke hva du får servert før du sitter der med tallerkenen foran deg. Det er litt av konseptet. Kokken Mikael Nypelius, forteller at han noen ganger selv ikke vet hva han skal servere før bare noen timer før. Tilgangen til råvarene og humøret er det som bestemmer.

Dette er også et sted som er perfekt å besøke om du reiser alene. Her er det de ansatte som bestemmer hvor du skal sitte. De vil at alle skal bli kjent med hverandre og plasserer derfor kveldens gjester vilkårlig rundt på bordene. Ingen skal sitte alene.

Det er ikke bare stedets overnattingsgjester som spiser her. De har kapasitet til flere, men det er viktig at du booker bord på forhånd. Dette fordi det kan være fullt hvis du plutselig dropper innom, men også fordi Mikael trenger å vite hvor mange gjester han skal lage mat til.

Fabriken Furillen har kun åpent i sommersesongen som er på knappe 6 uker (fra ca. første uken i juli). Det betyr at du i god tid bør tenke på å booke om du vil besøke dette unike stedet.

I tillegg til de 18 rommene finnes det 2 eremitthytter du kan bo i. Disse ligger et lite stykke utenfor hotellområdet, men nåes lett med sykkel som du kan låne. Her får du en enkel hytte der du kun har en seng, et bord og en stol. Ikke innlagt strøm eller vann og ei heller wi-fi. Her får du kun selskap av beitende kuer og sauer. Bor du her, benytter du deg av dusj på hotellet.

Dette gamle kalksteinsbruddet ble overtatt av det militæret fra 70- til 90-tallet. I 1999 tok fotograf og entreprenør Jonas Hellstrøm over fabrikken og startet det som i dag er et unikt hotell og serveringssted. Omgivelsene her er så spesielle, så de er et yndet sted for fotografer. Tidligere denne sommeren hadde motemagasinet Vogue vært her og gjort sine fashionshoots.

Utenom sesong kan stedet leies som en helhet, for konferanser, bryllup og større selskaper.

Gula Hönan

Gula Hönan som er et gammelt handelshuset fra midten 1800-tallet, er også verdt en stopp når du er på Gotland. Helt siden begynnelsen av 1900-tallet har stedet tatt imot gjester for overnatting og den første tiden var det velstående badegjester som tok turen hit.

Vi møter dagens eier, Tina-Marie, en dame med mye energi. Ikke før vi har satt fra oss bagasjen, står vi ute i den frodige grønnsakshagen som tilhører gjestegiveriet. Tina-Marie forteller at alle grønnsakene de bruker i restauranten de driver, henter de herfra. Kjøtt får de fra nærliggende gårder og fisken er fisket fra havet rett utenfor.

Jeg drømmer om min egen kjøkkenhage og følger derfor slukøret med. Her kan jeg hente tips fra noen som vet hva de driver med. Tina-Marie ber oss smake på flere av de ville vekstene og gir meg en grønn urt som ser ut som hvilket som helst ugress. Jeg smaker forsiktig på det og blir overrasket når jeg oppdager at det smaker lakris.

Når et gjestgiveri har fått navnet Gula Hönan, kan de nesten ikke drive stedet uten å ha høns vandrende rundt. I et åpent skjul ved grønnsakshagen har de funnet seg en kjempefin plass. På et lite skilt står det gårdsbutikk, og her er hønsene sjefene. Jeg skjønner at i tillegg til grønnsaker, er gjestgiveriet selvforsynt med ferske egg også.

På Gula Hönan har de restauranten Picanterian. På en hyggelig terrasse får du servert små retter med inspirasjon fra Asia og Sør-Amerika der hovedingrediensene er lokale råvarer. Det var her vi spiste og vi testet mesteparten av rettene på menyen. Jeg er svak for ceviche, en rett fra Peru med rå fisk. I denne varianten ble det brukt uer som var marinert i lime og tilsatt jalapeno, agurk og koriander. Jeg tror dette ble min favoritt denne kvelden.

Inne i matsalen serverer de smaksmenyer med tilhørende vinmenyer. En smaksmeny kan bestå av 16 retter der alle ingrediensene er hentet fra kjøkkenhagen. Menyen blir satt etter tilgang av råvarer og hva som inspirerer kokken der og da. Smaksmenyene kan du få fra onsdag til lørdag hver uke i sommersesong.

Frokosten er en sann opplevelse der den lyser mot deg med de fineste farger fra tomater, squash, salater, agurk og både blomster og urter fra grønnsakshagen. Ferske egg, hjemmelaget brød og pålegg. Her gjelder det å spise sakte slik at man kan få smakt på alt! Frokosten nytes i hagen eller på terrassen.

Gjestgiveriet har rom i både hovedhuset og i 2 store anneks. I tillegg har de også hytter til utleie. Sesongen er kort også på Gula Hönan. Åpent fra siste uken i juni til midten av august (uke 33). Book i god tid!

Hallfreda hotell

Hallfreda er mer enn bare et lite hotell. Det føles mer ut som er hjem der du har lyst til å bo! Hovedhuset har aner fra 1300-tallet og er bygget i italiensk stil med gotlandsk sjarm. På 1300-tallet var det ikke vanlig å ha store vinduer som slapp inn mye lys, men det var jo selvfølgelig en stor fordel når huset ble bygget om til hotell.

Hotellet har kun 6 rom og 2 leiligheter. Alle rommene er lyst og stilfullt innredet og mange av de vakre innredningsdetaljene fåes kjøpt i hotellets egen interiørbutikk. Butikken ligger i gårdens gamle matlager. Her er det derfor svalt og kjølig og det er fort gjort å bare bli i denne lille og koselige butikken denne varme sommerdagen vi er der. På denne varme sommerdagen handler jeg med meg et ekte ullpledd laget av gotlandsk saueull. Det skal bli digg å pakke seg inn i når høsten kommer.

Hallfredag har sin helt egen lille loppis også. Loppis er en egen greie på Gotland, og du finner loppis mer eller mindre overalt. Å gå på bruktmarkedet når jeg er ute å reiser, syns jeg er veldig morsomt. Tidligere har jeg kommet hjem med gamle kart og lignende suvenirer fra mine loppisbesøk i utlandet. Jeg må selvfølgelig innom å se hva de har. Når jeg finner en bitteliten te-kanne til den nette sum av 15,- kroner, klarer jeg ikke la være å ta denne med. Jeg er en sann te-drikker og denne må bli med hjem sammen med ullpleddet.

Frokosten nytes nede i den lille spisesalen eller ute i hagen eller på terrassen. Her bakes det ferske rundstykker hver morgen og servers lune til sultne frokostgjester. De har også sitt eget hjemmelagede syltetøy, så jeg lover deg at du kommer til å spise minst 2 rundstykker mer enn du hadde planlagt!

Hallfreda har også en liten kafé, så her kan man komme innom for en fika om man er i nærheten. Hotellet ligger en mil øst for Visby, og er en fin plass å overnatte om man ikke vil bo inne i byen.

Hvordan komme seg til Gotland?

  • Direktefly (SAS) fra Oslo Gardermoen til Visby hver torsdag og søndag i sommersesongen
  • Fly fra Stockholm (SAS) går flere ganger daglig hele året
  • Ferje fra fastlandet fra 3 forskjellige havner daglig. Se rutetabell her

Mine tidligere innlegg fra Gotland:

Jeg ble invitert med på denne turen av Visit Sweden. Turen ble gjennomført august 2018. 

Previous articlePå topptur i Maridalsalpene
Next articleFra fjelltopp til fjelltopp i Makedonia

4 COMMENTS

  1. Ser ut som Gotland har mange interessante overnattingssteder! Furillen virker jo svært spesiell! Gula Hönan høres veldig ut som min cup of tea, der kunne jeg nesten ha flyttet inn (for godt), tror jeg. 😀

    • Hei Renate! Ja, Gotland har så mange spennende overnattingssteder, så man må nesten velge de ut med omhu! Helt enig, Gula Hönan er et sted man helst vil flytte inn i. Surflogiet fikk kanskje en helt spesiell plass i hjertet mitt, trolig fordi det ligger en liten camper langt inne i meg… he he!

  2. Nej hvor ser der dejligt ud på Gotland, der har jeg aldrig været så måske jeg skulle tage en tur dertil. Sikke nogle spændende steder du har boet specielt den gule høne, der kunne jeg godt se mig selv bo. Tak for dejlige tips, Elisabeth.

    /Annette

    • Hei Annette! Ja, Gotland må dere virkelig ta en tur til 🙂 Perfekt for en aldri så liten roadtrip! Den Gula Hönan var virkelig et sted for seg selv og jeg likte spesielt godt den store grønnsakshagen med alle de ferske grønnsakene!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.