Beirut – bare smak litt på navnet. Et bynavn som gjennom tidene har vært mye i nyhetene, både på godt og vondt. Kanskje mest vondt. Beirut er en by som pirret min nysgjerrighet. En by som faktisk min samboer hadde på ønskelisten. Hans ønskeliste er ikke så lang som min, så denne gangen fulgte jeg ønsket hans og bestilte flybilletter til Beirut.

Beirut er Libanons største by og har gjennom årene også vært landets handelssentrum da byen ligger strategisk plassert ved kysten. I årene 1975 til 1990 var byen preget av borgerkrig og deler av byen lå etter dette i ruiner. Spor etter borgerkrigen synes fortsatt i flere deler av byen. Noe bygges opp og noe blir stående som en stort tomrom i den ellers så livlige byen.

Beirut er egentlig litt vanskelig å beskrive. Byen er litt stygg samtidig som den er vakker. Kompleks og enkel. Nytt og gammelt. Arabisk og europeisk. Muslimsk og kristent. Her møter øst vest, og dette er nok en by man trenger litt tid på å utforske om man ønsker å gå i dybden. Det er kontraster i fleng! Byen er hipp og livlig med trendy barer og restauranter for den matglade. Luksubutikker og væpnede miltærvakter side om side. Om du er interessert i kultur og historie, gastronomi eller arkitektur – Beirut har noe for alle!

Mine 13 tips til steder å besøke i Beirut, samt tips til dagsutflukt, restauranter og hotell

Sofistikerte Downtown

Downtown er kjernen av Beirut, både historisk og geografisk. Denne delen av byen var også den som led mest under borgerkrigen. I 1994 fikk derfor hele denne bydelen en real ansiktsløftning og bydelen ble en moderne hub fylt med luksusbutikker, high-end restauranter og fancy gallerier. Rett og slett et skikkelig kontroversielt stunt som førte til at de lokale som bodde her ufrivillig måtte flytte på seg. Downtown kalles også for Beirut Central District (BCD).

Det er mye å se på i Downtown, og de fleste av mine tips til steder å besøke, finner du i denne bydelen.

1. Souken i Beirut

Jeg har vært på mange souker i østen, og da jeg skulle besøke souken i Beirut fikk navnet ”souk” for meg en annen betydning. Tidligere souker jeg har besøkt er fylt av mennesker, livlige salgsboder med velduftende krydder og røkelse. Her sitter de lokale og røyker shisha eller drikker te der de slapper av på små krakker. Souken i Beirut er det stikk motsatte. Store, flotte butikker med aircondition, polerte marmorgulv og null mennesker. Det kunne egentlig vært hvor som helst i verden. Dette er tipset til deg som er ute etter shopping!

2. Place d´Etoile og Rolextårnet

I Downtown finner du også Place d´Etoile der du finner det som er Beiruts ikon; et tårn med hele 4 Rolexklokker fra 1930. Rolex-tårnet var en gave fra billionæren Michel-Abed og ble naturlig nok bombet i stykker under borgerkrigen og siden bygd opp igjen. Rundt dette torget der tårnet er plassert, finner du det meste av Libanons regjeringsbygg. Derfor vil det også til enhver tid være væpnede militære vakter her. Pass derfor på når du vil ta bilder i dette området at du ikke peker kamera mot de militære vaktene. Det er nemlig strengt forbudt å ta bilder av de militære.

Det finnes også flere caféer rundt dette torget, men det var sjelden jeg så veldig mange mennesker her.

3. Romerske Berytus

Like ved Rolex-tårnet finner du et stort inngjerdet området med ruiner. Da parlamentsbygningen ble bygget i 1994, oppdaget arkeologer at det var spor etter bygninger fra romertiden her. De fant fasaden til Forum som var det sentrale møtepunktet i det romerske Berytus. Berytus var hovedstaden i Fønikia under romertiden.

I den ene enden av dette utgravde området, har de gjenreist 5 søyler som markerer krysset der de to hovedgatene i Berytus møttes, Cardo Maximus og Decumanus Maximus.

4. Saint George katedralen

Rett ved siden av ruinene finner du Saint George gresk-ortodokse katedral. Dette byens eldste eksisterende kirke og den er rett og slett bygget over det som var den forsvunnede Anastasi Romano-Byzantine katedralen. Noen få skritt videre fra ruinene og katedralen, finner du altså moskéen.

5. Mohammed al-Amin Mosque

Etter ruinene er du så rett ved byens største moské, Mahammed al-Amin moskeen. Kalles også den blå moske. Det var donasjoner dra avdøde statsminister Rafic Hariri som førte til at moskeen kunne bli bygget. Moskeen dekker et område på 11000 kvm og har en 48 meter høy, blå kuppel (derav kallenavnet blå moske) og har 65 meter høye minareter. Moskeen ligger rett ved Martyrplassen og ble innviet i 2008. Alle kan fritt besøke moskéen, men alle kvinner må kle seg i heldekkende kappe som du får lånt på utsiden.

6. Martyrplassen

Rett utenfor moskéen finner du Martyrplassen. Navnet kommer etter alle martyrene som ble henrette her under det ottomanske styret. Denne plassen delte også byen under borgerkrigen og kan beskrives som ingemannsland der du hadde Øst-Beirut med den kristne befolkningen på den ene siden og Vest-Beirut med den muslimske på den andre.

Tar du en nærmere titt på stauen som står her, se du tydelige merker fra kulehull fra borgerkrigen.null

7. Zaifi Village

Rett ovenfor Martyrplassen og helt i utkanten av bydelen Downtown, finner du Zaifi Village. Området er bygget opp under prinsippet nyurbanisme. Det betyr er at området ikke skal reguleres i soner, men kontorer, butikker, caféer, restuarnater, boliger og småindustri skal ligge i gangavstand til hverandre. Denne delen var helt utbombet etter krigen og Zaifi Village er i dag et eksklusivt området å bo i.

Zaifi Village blir også kalt Le Quartier des Arts da nabolaget har et flertall gallerier og antikvitetsbutikker. Hver lørdag morgen er det også et eget marked på et av de små torgene der lokale bønder kommer for å selge fersk frukt og grønnsaker.

8. Zaitunay Bay, havnepromenaden The Corniche og Pigeons Rock

Helt nede ved sjøen finner du Zaitunay Bay. Herfra starter den nesten 5 km lange promenaden som åpnet i 2012. Denne promenaden tiltrekker både lokale og turister og spesielt om ettermiddagen når temperaturen synker er det livlig her.

Zaitunay Bay er som resten av Downtown, eksklusivt og overdådig. Her finner du luksusyacheter og dertil tilhørende yachtklubber. Luksusbutikker i form av Porsche og Ferrari.

Videre fra Zaitunay Bay kan du følge hele den fine og brede promenaden der du har byen på den ene siden og Middelhavet på den andre. I enden av promenaden finner du Pigeons Rock. Her kan du skue utover 2 store kalksteinsklipper som stiger opp fra sjøen der den ene også har en liten tunell du kan kjøre gjennom med båt. Selv om dette også betegnes som Beiruts landemerke, er det mer en selfie-spot med visstnok overprisede caféer. Det beste er nok å oppleve solnedgangen herfra.

Søppelproblematikken har vært et langvarig problem, ikke bare i Beirut, men i hele Libanon. Landets politikere blir ikke enige om hvem som har ansvaret og hvor søpla skal dumpes. Så sent som i oktober var det store demonstrasjoner flere steder i landet mot landets regjering som befolkningen mener er korrupte. En av løsningene var i en periode å dumpe søpla i havet rett utenfor. Derfor er vannet så forurenset at det ikke anbefales å bade her. Allikevel er det mange som bader (men kun lokale, jeg så ingen turister).

9. Krigsruinene av Holiday Inn

Alternativ vandretur: Jeg valgte å gå gjennom Minet-el-Hosn (fortsatt i Downtown) til Pigeons Rock og langs promenaden på vei tilbake. Da fikk jeg se en del av byen som ikke var typisk turistområde. Vegg-i-vegg med nye skyskrapere gikk jeg derfor rett på kanskje det største minnesmerke etter borgerkrigen, nemlig ruinen av Holiday Inn hotellet. Jeg visste ikke det da, men vi kom i snakk med 2 unge gutter som hang utenfor gjerdet til denne store eiendommen. På deres meget knappe engelsk kunne de fortelle oss at bygningen hadde vært et hotell og at det nå var de militære som hadde overtatt eiendommen – og at det var strengt forbudt å ta bilde. Da de spurte hvor vi kom fra, stoppet samtalen opp. Jeg tror kanskje ikke de hadde hørt om Norge før.

Vi så at det var flere store tanks og et stort antall militære på området. De gjorde ikke så mye annet enn å henge rundt i den nedre delen av det som så et som et gedigent spøkelseshus.

Holiday Inn åpnet i 1975 og var da byens mest luksuriøse hotell i en by som på den tiden også ble kalt Østens Paris. Beirut var da Østens mest glamorøse storby og ble besøkt av mange fasjonable gjester. Da borgerkrigen startet samme år, ble mange av de store hotellene offer under det som også ble omtalt som hotellkrigen (1975-1977), en underliggende konflikt i landets borgerkrig. Det er uenighet om hva som skal gjøres med denne bombede bygningen, men enn så lenge skal den stå der å ruve som et evig minne om borgerkrigen. Bygningen er også godt synlig fra promenaden.

10. Livlige og hippe Gemmayzeh and Mar Mikhael

Alle tipsene over, er sentralisert i Downtown (med unntak av promenaden som strekker seg utenfor bydelen). Utenom dette, vil jeg trekke frem de to bydelene Gemmayzeh og Mar Mikhael. Før jeg dro, hadde jeg lest at det var i Hamra det skjedde. Jeg kom i prat med noen lokale og spurte om dette. Det var helt riktig at Hamra lenge hadde vært det hippeste området, men nå er det altså Gemmayzeh og Mar Mikhael som har overtatt tittelen som livlig og hipp bydel. Beirut viser derfor en trend jeg har sett i mange andre byer. Den er i bevegelse. Gemmayzeh og Mar Mikhael overlapper hverandre. Der den ene slutter, begynner den andre og alt skjer mer eller mindre i en gate der du også finner bortgjemte perler i sidegatene.

Begge distriktene er unge og hippe kunstnerdistrikt der det skjer noe hele tiden. Sunne smoothier, yogastudioer, barer med live musikk og lokalt øl. Her finner du det! Det er også her du finner byens mange gode restauranter, både lokale og internasjonale.  

Da vi vandret i gatene her på dagtid, kunne vi besøke gallerier, caféer og små designerbutikker. Slitne fasader på utsiden, fancy pop-up butikker med hinsides utsalgspriser på innsiden. Jeg snakker hettegenser for 665 amerikanske dollar!

På kvelden våknet mange av de lukkede fasadene seg opp til små, trivelige barer. I de mange sidegatene var det små restauranter der du kun fikk bord om du hadde booket på forhånd. Høyt nivå på både mat og kunnskap om vin. Jeg fikk inntrykk av at det var mange internasjonale som jobbet og bodde i Beirut. Det var ikke typiske turister overalt, men stor internasjonale vennegjenger.

På de lokale restaurantene var det en miks av lokale og internasjonale. Prisnivået var generelt høyt på restaurantene jeg besøkte, og jeg spiste på både lokale og high-end restauranter (se restaurant-tips lenger ned i innlegget).

11. Tips til dagsutflukt fra Beirut: Byblos – en av verdens eldste byer

Når du først er i Beirut, hvorfor ikke ta en dagsutflukt til Byblos. Byblos sies å være en av verdens eldste byer og har hatt bosetninger i over 10.000 år.

I Byblos kan du besøke korsfarerborgen der du får utsikt over sjøen og havnen, men det var for varmt til at jeg orket å vandre midt i solsteken den dagen vi var der. Vi vandret ned til havnen før vi gikk inn i souken som er den gammeldagse, hyggelige typen. Her var det forøvrig nesten bare turistbutikker og veldig mange turister. Besøk gjerne St. John kirken som ligger på en liten høyde over byen før du setter deg på en av de mange caféene. Byblos er en hyggelig liten by, og jeg syns en halv dag var mer en nok.

Byblos ligger en times tid fra Beirut med buss. På vei ned tok vi en av de store bussene som går direkte, men pga mye trafikk tok det allikevel over 1 time selv om sjåføren sa 20 minutter (som i utgangspunktet ikke var realistisk, men tid er her som mange andre steder, bare et flyktig begrep).

På vei tilbake hoppet vi tilfeldigvis på en av de lokale minibussene som stopper overalt. Jeg mener overalt. Her fikk jeg derimot litt lokal sightseeing med på kjøpet (som forøvrig var halve prisen av ”ekspressbussen”). Tiden var omtrent det samme og sjåføren nøt en dobbel whiskey on the rocks, under turen (!!). Her fikk jeg også oppleve sjåførens holdning til alt søppelet som flyter i byen. Alt han ikke trengte lenger i bilen, gikk ut av vinduet – den tomme potetgullposen, den tomme vannflaske og servietter. Han kikket på oss i speilet og slo armene ut til hver side samtidig som han sa ”no problem”. Mens noen demonstrerer mot byens søppelproblem, bidrar andre til at søppelet flyter.

Pris for bussbillett med vanlig buss, 1 voksen: 5000 LBP (30,- NOK) og for lokal minibuss: 2000 LBP (12,- NOK).

12. Hvor skal du spise i Beirut?

I bydelene Gemmayzeh og Mar Mikhael finner du et godt og variert utvalg av restauranter i alle prisklasser. Etter både hotellets anbefaling og egen research, prøvde jeg følgende restauranter.

Loris – libanesisk restaurant

Denne restauranten som serverer libanesisk mat, ligger i Gemmayzeh. Populær restaurant både for de lokale og turister. Hyggelig hage og lukket bakgård. Bestill gjerne bord. Vi besøkte restauranten hele 2 ganger under vårt 4 dagers opphold.

Prisnivå: Middels – Vi bestilte 4-6 retter og betalte mellom 70 – 80.000 Libanesiske pund (430,- – 500,- NOK).

Baron – fransk mat og god service

Baron er en restaurant beliggende i en roligere del av Mar Mikhael. Restauranten er liten og populær, så bordreservasjon er å anbefale. Jeg fikk inntrykk av at de besøkende var utlendinger som bodde og jobbet i byen. Høyt nivå på de meste; service, mat og pris.

Prisnivå: Høyt – forrett, hovedrett, flaskevann og 1 glass vin for 2 personer. 254.000 Libanesiske pund (ca. 1.600 NOK).

Indigo on the Roof (Le Grey Hotel) – Fine Dining på taket av byen

Ønsker du fine dining, kan jeg anbefale Indigo on the Roof på takterrassen til Hotel Le Gray. Omgivelsene er helt fantastiske med utsikt til Downtown og Mohammed al-Amin moskeen. Det er ekstra magisk å oppleve dette by night. Rolige omgivelser med deilig bakgrunnsmusikk og svært hyggelig betjening. Maten var også helt tipp topp! Et must hvis du er her med din kjære!

Prisnivå: Høyt – beregn mellom 100.000 – 150.000 for en 3 retters (uten drikke) per person (ca. 600,- – 900,- NOK).

Vi avsluttet kvelden på deres andre takterrase med bar: Cherry on the Rooftop. Egen DJ og gode drinker kan nytes til en utsikt mot Gemmayzeh. Vi var her en ukedag og jeg er sikker på at det er fullt hus her i helgene.

Ønsker du spise en sunn og god lunsj, anbefales SLD BAR i Gemmayze. Her får du salater, sandwicher, wraps og bowls i tillegg til smoothie og grønnsaksjuicer. Alt lages der og da og salatene er store nok til å deles om du ikke er kjempesulten. Vi spiste lunsj her hele 3 ganger og kvaliteten var like bra hver gang.

Pris: 17.000 Libanesiske Pund for en salat inkl. drikke (ca. 100,- NOK).

13. Hvor du skal bo i Beirut?

Å bo i Beirut er dyrt uansett hvordan du vrir og vender på det. Jeg valgte meg litt luksus og valgte å bo på Hotel Le Gray. Hotellet ligger så sentralt det kan ligge. Rett ved Martyrplassen, Mohammed al-Amin moskeen og inngangen til det fasjonable distriktet i Downtown på den ene siden og det livlige Gemmayzeh og Mar Mikhael på den andre.

Le Gray har store og flotte rom. Du blir ønsket velkommen med et fat med både frukt og konfekt. Frokosten serveres i restauranten på deres flotte terrasse. Her får du ferskpresset juice og et godt utvalg ala carte med libanesiske spesialiteter i tillegg til en meget delikat buffet.  Jeg har bodd på mange hoteller i denne kategorien, men aldri fått så bra service som jeg fikk på dette hotellet. Du fikk så mye flaskevann du klarte å drikke, varm melk ble levert på døra hvis du ønsket å lage deg din egen cappuccino på rommet og små biter med konfekt eller kake ble levert på rommet hver kveld. Hver dag ringte de for å sjekke om alt var i orden og om det var noe du trengte. Vi hadde et nattfly hjem og kl 02:00 sto hotellets taxi klar for å kjøre oss. Service i fleng, men joda – det koster så klart.

Er det trygt å reise til Beirut

Jeg opplevde Beirut som en like trygg by som andre byer jeg har besøkt. Uansett bør du før en reise til Beirut og Libanon generelt, sjekke den norske regjeringens siste oppdaterte reiseråd for landet (regjeringen.no). Siden Libanon er naboland til krigsherjede Syria, er det deler av landet man er frarådet å oppsøke.

For øvrig oppfordres norske borgere som reiser til eller oppholder seg i Libanon, til å registrere seg på reiseregistrering.no og følge med i mediene.

Beirut ble besøkt i september 2019.

Previous articleBli med på tur i 2020 – En fjelltur der vi krysser grensen mellom Albania og Kosovo til fots
Next articleProdukttest: Osprey Xena – for deg som skal på villmarkseventyr

2 COMMENTS

    • Jaaa – hit må du reise! Jeg har ikke spist så mye libanesisk mat her hjemme (utvalget er ikke så bra rett og slett), men ut ifra min lille erfaring er maten enda bedre i Beirut – men det kan jo også være fordi utvalget var så mye bedre 🙂

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.