Aurlandsdalen er en lang, steil og vakker dal beliggende i Sogn og Fjordane. Hele dalen strekker seg 40 km fra Geiteryggen til Vassbygdi. I flere århundrer har handelsmenn ferdet her mellom markedene i Sogn og i Hallingdalen i godt selskap med bønder, stølsfolk og en og annen ungkar på frierferd.

Før var det flere mulige ruter å gå, og valg av rute var blant annet avhengig om man hadde med seg husdyr eller ikke. Med årene kom det broer og flere steder ble det sprengt plass til sti der det var ekstra vanskelige partier å forsere. I 1850 fantes det 10 gårdsbruk som var i drift i dalen, blant annet Sinjarheim. Etter at veien kom og kraftutbyggingen tok med seg det meste av vannet i de store elvene, var det ikke lenger mulig å drifte gårdene etter vår moderne standard. Den dag i dag er det kun en og annen som driver med seterdrift. Nå er det fjellturismen som har overtatt og det å vandre langs Aurlandsdalen har blitt svært så populær tur.

Aurlandsdalen med start fra Finse

Turen vår starter på Finse. Med tog fra Oslo og Bergen er dette et flott utgangspunkt for turer i Skarvheimen og Hardangervidda. Turen mellom Finse og Geiterygghytta er en fin oppvarming før du kommer til innfallsporten til Aurlandsdalen. Det høyeste punktet på denne strekningen er 1.600 moh og det er fin sti hele veien.

Les også: Finse – med bretur og topptur i vakker natur

Stien er DNT-merket hele veien med tydelige, røde T´er. Etter at du har passert jernbanesporet på Finse, skal du komme deg litt opp i høyden. Etter en liten time kommer du til en sommerbro som tar deg tørrskodd over elven. Sauene i området skulle veldig gjerne blitt med over, men broen er ikke akkurat sauevennlig.

Etter drøye 5 km kommer du til Klemsbu, også kalt ”Vaffelhytta”. Her er det vaffelservering hver helg i vintersesongen da hytta ligger på den populære Klemsburunden som er en populær skitur med utgangspunkt fra Finse.

For oss blir det bare en liten drikkestopp og vi trasker videre forbi toppen Sankt Pål. Herfra kan du på klare og fine dager kunne se både Hurrungane i nord og Gausta i sørøst. Vi ville vel knapt sett nærmeste fjellknaus med det lave skydekket som var denne formiddagen, så vi hoppet over den lille toppturen.

Rett etter at nedstigningen til Omnsvatnen har begynt, finner vi oss en fin rasteplass i le av vinden. Den faste brødskiva med brunost smaker som vanlig utrolig godt i fjellet, sammen med varm te og sjokolade.

Etter å ha passert Omnsvatnet, flater det ut helt frem til Geiterygghytta. Sist jeg besøkte Geiterygghytta, var det vinter. Å besøke et sted en kald vinterdag, for så å komme tilbake en vakker høstdag, kan være så forskjellig at man noen ganger kan lure på om man i det hele tatt har vært her tidligere. Men det er jo en av de fine tingene ved å besøke et sted i forskjellige sesonger, naturen og landskapet endrer seg jo i takt med sesongene, og hver årstid har sin egen sjarm. Jeg tror kanskje høsten er en av mine favoritter.

Les også turen fra da jeg besøkte Geiterygghytta om vinteren: Skarvheimens perler

Finse – Geiterygghytta

  • Lengde: 16 km
  • Beregnet tid: 5 timer (uten pauser)
  • Geiterygghytta er en betjent DNT-hytte med 88 sengeplasser

Aurlandsdalens første etappe via Steinbergdalen

Fra Geiterygghytta skal vi gå videre til det som nå heter Aurlandsdalen Turisthytte Østerbø. Stiene i dette området er en drøm å gå på. Myke og brede stier og kun noen få områder med steinur. Det stiger jevnt fra start ved Geiterygghytta på 1.229 moh til i underkant av 1.400 moh. Her har nok en topp du kan ta en avstikker til, nemlig sukkertoppen Bolhovd på 1.507 moh. Det går litt opp og ned før du til slutt kan se den nedlagte Steinbergdalen Turisthytte nesten helt nede ved veien. Vi passerer et par bruer og vandrer den grønne og fagre Stemmerdalen og til slutt trår vi inn på tunet til den nedlagte hytta. Her nyter vi en lunsj i solen mens nysgjerrige og selskapssyke sauer breker rundt oss.

Etter den lange og deilige lunsjen bærer det oppover igjen i dalsiden. Her er det grønt og frodig og det er tett kratt på begge sider av stien flere steder. Noen ganger er det så tett at vi ikke ser hvor stien går videre et stykke foran oss. Etter å ha tråkket oss gjennom en litt kronglete sti, får du fin utsikt over Øyestølsvatnet og stølen i enden. Vi nyter flere pauser i den deilige høstsolen og etter en lang og fin dag i fjellet kan vi omsider tusle inn på Aurlandsdalen Turisthytte Østerbø. Vi hiver oss i dusjen og rekker akkurat andre bordsetting kl 20.30. Hytta leverer en riktig så deilig 3-retters og med litt god vin som tilbehør nyter vi fjellets luksus.

Geiterygghytta – Aurlandsdalen Turisthytte Østerbø

  • Lengde: 21 km
  • Beregnet tid: 6 timer (uten pauser)
  • Aurlandsdalen Turisthytte Østerbø er en betjent DNT-hytte med 90 sengeplasser. Hytta har tidligere vært privateid, men dette er første sesong den er i nettverket til DNT.

Fra Østerbø til Vassbygdi – Norges natur på sitt vakreste

Tredje og siste etappe er selveste kremetappen. Dette er den mest populære etappen og mange velger å bare gå denne strekningen. Nesten hele strekningen er en gammel kløvvei. Ganske tidlig møter vi et stiskille. Her kan du velge å ta ruta opp Bjønnstigen som er den opprinnelige ruta. Da svinger du av og tar stien rett opp til toppen av fjellsiden over deg. Beregn en time ekstra om du vil gå her.

Vi velger den enklere ruta som følger elva nede i dalen. Her ble kløvstien sprengt ut i 1950-årene. Det er mye historie langs hele Aurlandsdalen og flere steder er det merket med skilt med navn som Berekvamsbrennevinet, Likbjørki og et og annet navn på en gård som var her. Etter at de 2 stiene kommer sammen igjen, kan du ta turen til Vetlahelvete som skal være en stor og flott jettegryte. Jeg var ikke helt sikker på hvor lang denne avstikkeren var og vi hadde en buss vi skulle rekke, så jeg tok ikke sjansen på en liten ekstratur denne gangen. Jeg ville heller nyte litt tid på Sinjarheim. Den fraflyttede gården kan du se lenge før du når den, og jeg syns det alltid er deilig å kunne se et av dagens stopp i horisonten på den 19 km lange etappen ned til Vassbygdi.

Sinjarheim – heimen ved de bratt stup

Sinjarheim ble fraflyttet i 1922, men ble benyttet som støl frem til 1964. Det lå brakk i noen år før ivrige dugnadsfolk satte store deler av stølen i stand igjen. Navnet kommer trolig fra det gammelnorske ordet Eisingarheim, som betyr heimen ved de bratte stup. Og det kunne ikke vært mer riktig når du tar en titt rundt deg. Bak gården kan du se Tordskarnuten som ruver nesten 1.600 moh. I dag benyttes gården om sommeren til stølsdrift der elever ved Sogn Jord- og Hagebruksskule lærer om stølsdrift hver sommer. Da har elevene med seg både kyr og geiter, og på denne måten blir kulturlandskapet opprettholdt.

Sinjarheim har hatt gårdsdrift fra 1600-tallet, men det synses om at det har vært gårdsdrift her helt tilbake til tiden før Svartedauen på 1300-tallet. Sinjarheim er den siste gården som ble fraflyttet i Aurlandsdalen. Husk å skrive deg inn i hytteboka og om du vil kan du også gi et lite bidrag til bevaring av Sinjarheim. Akkurat hvordan dette fungerer, fikk jeg ikke helt med meg – men om de hadde hatt VIPPS er jeg sikker på at bidragskassa hadde økt fortere.

Fra Sinjarheim bærer det bratt ned til Vassbygdi, som er turens endestasjon. Du kan se at det har gått et par ras her gjennom årens løp, og jeg krysser fingrene for at det ikke har tenkt å komme noen ras akkurat nå. Vi fortsetter langs elven og passerer nok en nedlagt gård; Almen. Dette er litt sånn ”der ingen skulle tur at nokon kunne bu…” Almen ligger i en storsteinet ur under de stupbratte fjellsidene og selve gårdshuset ligger oppunder en kjempestor stein som en naturlig beskyttelse mot både steinras og snøskred. Man kan jo også lure på hvor lang tid det tok å bygge selve gården. Tømmeret som var egnet til husbygging, måtte de hente i Norheimsdalen som er nesten ytterst i Aurlandsfjorden. Og dette måtte så fraktes med hest og staute arbeidskarer. Men så var det vel ingen som sa at livet i gamle dager var enkelt.

Vel nede ved Vassbygdi vasser jeg uti den iskalde elven for å kjøle ned slitne føtter. I Vassbygdi er det bussforbindelse til Aurland og Flåm. På søndager går det 3 busser, en kl 14.10, kl 16:25 og 19:00. (Førstnevnte bare om sommeren).

Østerbø – Vassbygdi

  • Lengde: 19 km
  • Beregnet tid: 6 timer / 7 timer over Bjørneggi (uten pauser)
  • Busstider fra Vassbygdi finner du her: www.kringom.no

I Flåm tar vi Flåmsbanen opp til Myrdal, hvor toget korresponderer med Bergensbanen til Oslo og Bergen. Flåmsbanen er kåret til en av verdens vakreste togreiser og er nå en av Norges største attraksjoner. Den knappe timesturen opp til Myrdal er fin avslutning på turen.

Trenger du pakketips? Les mer her: Dette pakker du i sekken til høsten fjelltur!

Turen langs Aurlandsdalen står på DNT sin liste over de 10 mest populære fjellturene i Norge.

Min egen topp 10 liste finner du her: Tips til 10 fine fjellturer i Norge

Bli med meg å gå Aurlandsdalen i august 2021!

18. august 2021 kan du bli med meg på denne turen gjennom det som mange omtaler som Norges vakreste dal. Da går vi hele veien fra Finse til Vassbygdi og vi legger også inn en ekstra dag i Flåm og tar et fjordcruise før turen avsluttes. Jeg er med som reiseleder fra Jomfrureiser! Jeg håper vi sees!

Previous articleDette pakker du i sekken til høstens fjelltur!
Next articleHotellomtale: Ackselhaus – bo bra i hippe Prenzlauer Berg

12 COMMENTS

  1. Det ser ut som du har hatt en fantastisk tur. Så mange fine bilder. Selv var jeg i Aurland for mange mange år siden og fisket. Men tar gjerne en tur igjen etter disse fine bildene 🙂

  2. Hei,
    Jeg bare lurte på hva som er lurt å gjøre når det gjelder overnatting, når man har kommet fram til Vassbygdi. Kan man overnatte der? Eller er det bedre å ta bussen til Flåm og overnatte der? Vi er et reisefølge på 11 stykker med noen fra nederland.
    Vi er nok veldig slitne etter strekningen fra Aurlandsdalen hytta til Vassbygdi.
    Mvh Jacintha van der Nat (Porsgrunn)

    • Hei Jacintha! Jeg er faktisk usikker på om det finnes noen overnatting i Vassbygdi. Da må du uansett ta bussen til nærmeste overnatting (ca 7 km unna) og da kan du like gjerne ta bussturen helt inn til Flåm for å overnatte der. Gled dere til denne flotte turen gjennom Aurlandsdalen – den er så vakker! God tur!

  3. Fra Vassbygdi til Aurland er det 12 km…vi kom sent ned…ingen buss…vi ringte etter Taxi….det var så vidt vi fikk det da vi ikke hadde forhåndsbestilt….så å gå 12 nye km etter 19 km i Aurlandsdalen var ikke veldig fristende…regnet øste ned fra Siljarheim og ned…i Vassbygdi er det ingen overnattingsted…så….pass på å gå etter busstider…vi fikk omsider taxi fra en lite hyggelig taxisentralmedarbeider….

  4. Hei! Om du er kjent, hvordan tror du turen er i begynnelsen av Oktober? Er det fortsatt høstvær eller blir det veldig grått? Man vil jo gjerne ha de vakre fargene i Aurlandsdalen når man går der..

    • Hei hei! Jeg er nok ikke så kjent der, men jeg har vært en del på tur i oktober og er du heldig med været kan du få knallfint turvær. Jeg krysser fingrene for at du får tatt turen. Det er sikkert nydelig der i oktober! Bare sjekk yr på forhånd så du ikke blir overrasket med snø…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.