Vi reiser fra fuktige Amazonas til kjølige Cusco. Cusco ligger sørøst i Peru på 3400 moh. Dette var inkaenes hovedstad og er i dag den byen i Peru som er mest besøkt av turister. Skal du besøke Machu Picchu, er det her i Cusco de fleste starter turen selv om vi fortsatt er en dagstur unna selve Machu Picchu.
Det er vanskelig å ikke la seg sjarmere av Cusco. Dette er absolutt en type by jeg liker. Liten og intim, men allikevel stor nok til at det er masse liv. Og med masse historie for den som elsker det.
Det er lett å orientere seg rundt i Cusco. Mye skjer rundt Plaza de Armas, også kjent under navnet Aucaypata. Rundt denne åpne plassen finner du Casana som var inka Pachacútecs palass. I dag er dette gjort om til butikker. Den enda flottere bygningen på motsatt side, er Amura Cancha, som var palasset til en annen stor inka, Huayna Cápacs. Her ser du 2 høye tårn med sølvporter. I tillegg finner du også Compania kirken, hovedkatedralen i Cusco og rådhuset på Plaza de Armas.
En av de mest imponerende tingene inkaene gjorde, var å bygge murer og andre imponerende byggverk. Etter både jordskjelv og krig, står de fortsatt like støtt.
Inkaene hersket over store områder i det vestlige Sør-Amerika fram til spanjolenes erobring. Inkaene hadde ikke noe skriftspråk, og all kunnskap om dem er basert på muntlige overleveringer. Det er derfor det er så fryktelig lite informasjon fra deres tid. Mye er basert på de første spanjolenes nedtegnelser, og på de fysiske minnene fra imperiet. De viktigste, og mest imponerende minnene, er byggverkene i stein.
Inkaenes steinkunst finner vi i dag blant annet i «den glemte byen» Machu Picchu, i og omkring Cuzco, og i «Den hellige dal», Urubambadalen. Her står mur etter mur som vitnesbyrd om en avansert byggeteknikk, uten bruk av mørtel eller andre bindemidler. Det er kun steinenes vekt og deres innbyrdes tilpasning som holder dem på plass. Og tilpasningen er imponerende der du ser steiner på flerfoldige tonn, sirlig plassert oppå hverandre så nøyaktig at det ikke er mulig å dytte inn et tynt papirark en gang!
Noen av de best bevarte murene finner vi i Cuzco. Her kan du sitte på restaurant og lene deg inntil en original inkamur, du kan gå i gate etter gate og studere variasjonene i stein og byggemåter. I den lille gata Hatunrumiyoc ligger den berømte tolvkantede steinen midt i murveggen. Hvert av de 12 hjørnene passer perfekt med steinen ved siden av. Når vi kommer bort til steinen går vi automatisk bort til den for å ta på den.
Stopp! Ikke ta på steinen!” roper guiden vår.
Det første jeg tenker, er at det sikkert betyr ulykke! Neida, det er fordi alle mennesker har forskjellig ph verdi. Når alle skal ta på steinen, vil den derfor forringes med årene. Myndighetene har derfor satt ut vakter fra kulturdepartementet til å passe på steinen. For et par år siden var det også noen som tagget på steinen, og etter dette skjerpet de vaktholdet enda mer. Selv har jeg kanskje litt vanskelig å tro at steinen blir ødelagt av at vi tar på den, men jeg hadde uansett ikke behov for å trosse forbudet og nøyet meg mer enn bra nok med å bare ta bilder av den. Steinen er forresten avbildet på etiketten til det populære ølmerket Cuscuena.
Markeder er det flere av i Cusco, både tekstilmarkeder og matmarkeder. Jeg elsker egentlig alle slags markeder. Det morsomste jeg kom over denne gangen, var halve kutryner. Dette skal visst være en egen rett, og jeg kan ikke si at jeg ble kjempelei meg over at jeg ikke fikk servert dette noe sted. Jeg har forøvrig testet andre matspesialiteter underveis på turen, men dette kommer jeg tilbake til i senere innlegg.
Den beste tiden å besøke Cusco er fra juni til midten av september. Gradestokken viser maks 20-22 grader gjennom hele året, men forskjellen er mindre regn i disse månedene. Likevel, dette er turistsesongen, så forvent mange andre ivrige hikere som stopper innom Cusco på sin vei til Machu Picchu.
Ikke glem varmt tøy, om kveldene kan temperaturen gå helt ned mot null. Det finnes et utallig butikker som selger varme gensere, jakker, skjerf, luer etc i god og myk alpakkaull, så det er i grunn ikke krise om du har glemt å pakke ned den varmeste genseren din.
Nej hvor lyder det som en by man får lyst til at besøge. Den virker som om den emmer af atmosfære og god energi 🙂 Vi elsker også alle slags markeder. Det er sjovt at opleve hvad de lokale sælger eller køber men den med halve ko tryner har vi da ikke set før 🙂
Ja, jeg følte masse god energi i denne byen. Cusco er byen som gir meg lyst til å besøke Peru en gang til. Cusco var en mye større by enn jeg hadde forestilt meg, og jeg håper den ikke vokser seg så stor til at den mister sjarmen sin…
Vi vil rigtig gerne til Peru, lyder som et helt fantastisk land. Man er heldig når man opdager en by der stadig har sin charme og ikke er overrendt af turister endnu.
Da er Cusco et must! Jeg har enda flere tips til ting man må gjøre i Peru og et godt alternativ til Inka Trail som fortsatt er uberørt og autentisk, så det er bare å følge med videre på bloggen 🙂
Høres ut som en spennende by jeg ville likt å besøke! Sikkert et spennende marked. Og variert arkitektur, ser det ut som?
Ja, dette er sikkert en by du ville likt. Byen oser av kultur og historie. Det er nesten så jeg har lyst til å sette meg ned med historieboken og bli litt oppdatert! I tillegg er det mye flott arkitektur, så en vandring rundt i byen kan aldri bli kjedelig 🙂
Jeg drømmer om Peru og Cusco hver eneste dag. I 2016 skal jeg endelig dit – hvis alt går etter planen, da.
2016 er jo rett rundt hjørnet! Jeg håper planen din går i boks. Skal jeg reise tilbake til Peru en gang til, er det Cusco som skal besøkes igjen!