Hvert år prøver jeg å legge inn en vandretur i fjellet. Turen over Romsdalseggen gikk jeg første gang i 2016, og har gjentatt den ytterligere 2 ganger etter dette – og alle gangene med perfekt turvær og nydelig utsikt. Denne turen frister alltid til gjentakelse! Spektakulære fjellturer gjentar jeg gladelig! 

På turen over Romsdalseggen får du en 360 graders utsikt til de spektakulære Romsdalsfjellene. Her får du utsikt til flere topper som Kongen, Dronningen, Bispen, Romsdalshorn, Store Venjetind og ikke minst Trollveggen med sin taggete tanngarde av trolltinder med blant annet Store Trolltind som er en av de høyeste fjelltoppene i Romsdalen. Nede i dalen ser du elven Rauma slynge seg gjennom dalen og ender ute i fjorden.

Den «normale» ruta over Mjølvafjellet

Det er 2 varianter av turen; den normale ruta og familieruta. Den normale ruta går stort sett over selve eggen mesteparten av turen. Det er definitivt denne du bør gå om du er ute etter den spektakulære utsikten. Har du derimot solid høydeskrekk eller aldri har gått i fjellet før, anbefaler jeg ikke at du tar denne varianten. Er det også dårlig vær med mye tåke den dagen du hadde tenkt deg på tur, er denne ruta et godt alternativ. 

Turen starter fra fra Venjedalen og begynner med jevn stigning i lett bjørkeskog i det som kalles Hestheia og går langs Tverrelva, men det tar ikke lang tid før du er over tregrensa. Tverrelva er siste og eneste mulighet til å fylle på vannflaska, så husk dette om du ikke har tatt med deg nok vann. Etter drøye 2 timer kommer du til stiskille som skiller den normale ruta og familieruta. Herfra kan du se stien gå videre rett opp i steinura og opp til der selve moroa begynner – nemlig den fine utsikten! Det ser bratt og slitsomt ut, og det er bare å stålsette seg for noen slitsomme høydemetre.

Når du har klatret opp og du tipper toppen (det du tror er toppen ihvertfall), er det ikke langt igjen til første utsiktspunkt. Herfra ser du utover et vakkert stykke av Romsdalen og ned i dalen ser du elven Rauma slynge seg som en smidig ål.

Utsikten er nydelig herfra, men turens høyeste punkt er ikke nådd. Herfra følger vi ryggen i nord-vestlig retning mot Åndalsnes. Ryggen blir smalere og smalere og går ned til Halsaskaret. Her er det bratt og med noe klyving og dette er turens smaleste parti. Det er sikret med kjettinger her, så man kommer seg trygt og sikkert videre mot Romsdalseggens høyeste punkt, Mjølvafjellet 1216 moh.

Etter Mjølvafjellet er stien videre bred og fin og nedstigningen til Nesaksla begynner. Ved Mjølvaskaret er det igjen et lite parti der eggen smalner og kan føles veldig luftig. Rett etter skaret dukker det opp igjen nok et fint utsiktspunkt.

Fra Nesaksla går det egentlig mer eller mindre rett ned. I starten går du i det som kalles Romsdalstrappa ned til Rampestreken. Dette er en plattform som er bygget ut fra fjellet med flott utsikt over Åndalsnes med både fjord og fjell så langt øye ser. Når du står ytterst på rampen, er det 537 meter rett ned. Om du ikke tar hele turen over Romsdalseggen, er dette et fint alternativ med start fra Åndalsnes. Rampestreken er populær, så forvent deg gjerne kø om du ønsker deg ditt eget insta-bilde her! Videre fra rampestreken går stien bratt nedover på bred og fin sti i bjørkeskogen. Det er nå du skal få kjenne det i beina og har du svake knær anbefales å bruke staver. 

Avstikkeren til Blånebba

Er du en av de som gjerne tar en avstikker for å få en litt lengre tur eller kanskje bare elsker å plukke topper? Da anbefales det å ta avstikkeren til toppen Blånebba på 1422 moh. Dette stiskillet vil du finne når du når den første toppen i begynnelsen av turen. Her er det et skilt som viser deg retningen til Blånebba, og det er bare å fortsette videre oppover. Spektakulær utsikt er visstnok belønningen! Jeg har ennå ikke tatt denne avstikkeren. Kanskje neste gang?

Blånebba 1422 moh

Familievarianten over Høgnosa

Familievarianten er en mildere, men noe lengre rute. Her går du på baksiden av eggen og mesteparten av turen går i ur. Du slipper de luftigste og bratteste partiene. Begge variantene starter og ender på samme sted. Stien skiller seg der den normale varianten begynner på den bratte oppstigningen, og stiene møtes igjen mot slutten av turen. Følg skiltene som viser Romsdalseggen over Høgnosa. Du vil derfor få muligheten til å nyte en veldig fin utsikt på denne varianten også. På denne turen bør du beregne 6-8 timer og den er 12 km lang. Turens høyeste punkt er på 1089 moh.

Vil du bli med meg å gå turen over Romsdalseggen?

Frister det med en tur over Romsdalseggen? Kanskje har denne fotturen stått på ønskelisten din lenge nå? Til sommeren drar jeg tilbake til Romsdalen for å gå denne klassikeren av en tur. Sammen med meg og en herlig gjeng turglade damer fra Vilja, skal jeg ta deg med trygt over denne fjelleggen. Merk deg datoen (23. – 25. juli) og sikre deg plass ved å booke via Vilja sine sider. På denne turen kan du også bli med på Via Ferrata. 

Via Ferrata i Vestveggen

Via ferrata er italiensk for “jernvei” og er tilrettelagte klatreløyper opp langs fjellveggen. Mens du går, fester du karabinkroker fra en spesialtilpasset klatresele til stålwirere, hengebruer og jerntrinn som er festet i fjellveggen. I tillegg til naturlig fotfeste er det satt opp planker og steg. Man kan velge mellom en enklere nybegynnerløype eller en 5-6 timers tur (Vestveggen) hele veien opp med guide. 

Turen tilbake fra toppen går ned den tilrettelagte løypa Romsdalstrappa, og vi kommer igjen til den ikoniske plattformen Rampestreken. 

Har du gått Romsdalseggen? Og er dette en tur som står på ønskelisten din?

Previous articleKatun –  en fjellhytte med mye sjarm og spennende historie i de montenegrinske fjell
Next articleVandring og lokale opplevelser i Makedonia, Kosovo og Albania

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.