De fleste drar til Gambia for å nyte lange, solrike dager på stranden. Jeg er nok ikke akkurat den fødte strandløve, så derfor var det spennende å kunne få oppleve alt det andre Gambia kan by på også. Jeg har plukket frem 9 tips til steder å besøke og ting du kan gjøre i Gambia som ikke innebærer sand mellom tærne eller bikiniskille.
Vi starter med en tur til hovedstaden i Gambia, som kanskje ikke er den aller mest spennende hovedstaden jeg har vært i. Er du først i landet, er det allikevel interessant å se hva byen kan by på. Siden Gambia er Afrikas minste land, er det kanskje ikke så rart i at Banjul er en av Afrikas minste hovedsteder også. Med i underkant av 50.000 innbyggere omtales Banjul mer som en stor landsby.
Byen ble grunnlagt av britene i 1816 og skulle fungere som en handelsstasjon. Byen het da Bathurst, oppkalt etter den britiske koloniministeren Henry Bathurst. Det var først i 1973 byen ble omdøpt til Banjul.
Tips til 3 steder å besøke i Banjul:
#1: Arch 22 – Tjuetobuen
Dette monumentet som troner som en port til inngangen av byen, er 32 meter høyt. Det er et minnesmerke etter militærkuppet som skjedde 22. Juli 1994. Monumentet kostet godt over 1 million amerikanske dollar og har egentlig ingen spesiell funksjon i dag. Det var planlagt en restaurant på toppen, men de lokale bryr seg ikke veldig mye om monumentet. Mon tro om det hadde vært bedre å bruke denne formuen på noe annet fornuftig i et land som går for å være et av verdens fattigste.
Uansett, hvis du først er her, så ta turen opp for utsiktens skyld. Utsikt er aldri feil! Heisen har ikke fungert på mange år, så du må komme deg opp for egen maskin. Det er også et lite museum helt øverst for de spesielt interesserte. Noen ganger er det en vakt som krever 50 Dalasi (ca 9 kr) i inngangspenger, noen ganger ikke.
#2: Albert Market
Vil du oppleve noe veldig lokalt, oppsøk et marked! Det gjelder i alle land, og Gambia er intet unntak. Albert Market er Banjuls hovedmarked, og her finner du sikkert tusen ting du absolutt ikke har brukt for. Her treffer du lokale bønder som selger alt fra frukt, grønnsaker, kjøtt og fisk. Du finner også lokale kjøpmenn som selger parykker og flip flops, samt lokale håndverkere som selger hjemmelagde trommer, bilder, masker og smykker.
Å gå gjennom de mange bodene er både spennende og slitsomt på en gang. Svenskene var de første som benyttet Gambia som feriedestinasjon allerede på 60-tallet. Havner du derfor i de typiske suvenirbodene, så bli ikke overrasket om den gambiske selgeren henvender seg til deg på svensk. Jeg kom også i snakk med en selger som faktisk hadde bodd mange år i Stockholm.
Ta også turen innom avdelingen der de selger kjøtt og fisk. Er du sart for skarpe lukter, bør du kanskje ikke ta turen hit. For her lukter det rett og slett død og fordervelse! Og i tillegg er det en million fluer som surrer rundt her.
#3: National Museum of Gambia
Denne bygningen var opprinnelig Bathurst Club. En klubb der engelskmenn (kun hvite) møttes for å drikke, danse og høre på musikk. I 1985 ble bygningen åpnet som et museum av landets første president.
For 50 Dalasi (ca 9 kr) kan du vandre gjennom Gambias historie, tradisjon og skikker, arkeologi med mer, fordelt over 3 etasjer. Utenfor museet finner du ikke overraskende nok, et par selgere av bilder, smykker og kjøleskapsmagneter. Når du først er her, sett deg gjerne ned i den lille parken utenfor og nyt noe kaldt å drikke. Dette er den eneste grønne parken i Banjul.
Dette er egentlig de 3 hovedattrasksjonene det er verdt å få med seg i Banjul. Siden Gambia ikke er veldig stort, er det et par ting rett utenfor Banjul som også kan være interresant.
4 tips til hva du kan gjøre i nærområdet rundt Banjul:
#4: Serrekunda Market
Serrekunda ligger ca 20 minutter med bil fra Banjul. I sentrum av Serrekunda, som forøvrig er Gambias største by, finner du Serrekunda Market. Dette er markedet som i utgangspunktet kun er for de lokale. Her hersker et totalt kaos uten like. Sammenlignet med Albert Market er det færre av de typiske suvenirbodene, men enda flere boder med det de lokale kjøper. Som plastikkbeholdere, sandaler, feiekoster og ikke minst tekstiler i alle mulige vakre fargekombinasjoner.
Jeg opplevde at det også var nesten umulig å gå rundt å fotografere her. Uansett syns jeg det er vanskelig å fotografere i et kaos av mennesker, men når det først åpnet seg en mulighet, merket jeg raskt at de lokale ikke var komfortable med at jeg gikk rundt med kamera. På Albert Market var det helt motsatt, men likevel vanskelig å fotografere. Der poserte de mer enn gjerne foran kamera, smilende og med piecetegn. Altså, det er jo ikke slik vi vil ha det heller…
Serrekunda er egentlig et resultat av 9 forskjellige landsbyer som har vokst seg sammen til en stor by. Med sine 400.000 innbyggere er byen derfor 8 ganger større enn hovedstaden Banjul.
#5: Bijilo Forest Park
En halvtimes tid med bil utenfor Banjul, finner du Bijilo Forest Park. Dette er et område på ca 500 mål der det finnes flere stier du kan vandre på. Det de fleste kommer hit for å se, er apekattene.
Tross et stort skilt utenfor, med tydelig skrift om at du ikke skal mate apekattene, selger de deg peanøtter i store mengder som du kan gi til apekattene. Og peanøtter tiltrekker apekatter, så da er du nesten garantert å få nærkontakt med minst et par av dem.
Det tar ikke lang tid før vi oppdager noen grønne marekatter (Green Monkey). Så fort de skjønner at du har godbiter til dem, er de ikke vanskelig å be. Og de er grådige. Har du hånda full av peanøtter, nøyer de seg ikke med å ta en. De tar alle på en gang!
Det er egentlig bare disse grønne marekattene som er minst redd. Vi får også øye på en enslig rød Colobus (Red Colobus), men den har ingen planer om å komme ned å hilse på. Den trekker seg heller høyere opp i det trygge treet og sitter der og stirrer nysgjerrig ned på oss.
Dessverre er store deler av parken hogget ned. Den forrige presidenten kom plutselig på at dette var et fint område for å bygge et hotell siden det ligger så nærme stranden. Heldigvis ble planene skrinlagt, men da var skaden på skogen allerede gjort. Allikevel er det store områder igjen slik at dyrelivet bevares. I tillegg til apene, er det er rikt fugleliv her.
Inngang koster 150 Dalasi (ca 28 kr). Ikke la deg lure av at skogen er farlig og du må ha guide. Kjøp bare med deg (overprisede) peanøtter og let etter apekattene på egenhånd. Dette er et hyggelig avbrekk fra det ellers så kaotiske menneskemylderet i Banjul og Serrekunda.
#6: Spis som en ekte lokal
Da vår guide spurte om vi ville spise der de lokale spiste, var jeg ikke sen om å si ja. Noen er skeptiske med tanke på hygiene, men min erfaring er det motsatte. Blir jeg syk i utlandet, er det stort sett der jeg får servert mat fra store bufféer. På lokale steder, der maten går unna og det er fullt av lokale gjester, har jeg bare gode opplevelser.
Vi blir tatt med til restauranten Kadie Kadie som ligger i området som kalles Kololi (ikke så langt fra Bijilo Forest Park).
Det er Kadie som driver restauranten og hun har drevet den i 6 år. Hver dag kan du velge mellom 5 forskjellige retter og hver rett koster 50 Dalasi – altså rundt 9 kr! Rettene er enkle, men smakfulle. Ris, et stykke kjøtt eller fisk og saus. Enklere og bedre enn dette blir det ikke. Går du virkelig inn for å være lokal, spiser du gjerne på den lokale måten også – med fingrene. Heldigvis har de bestikk i tilfelle turister som oss snubler innom.
#7: Opplev Tanji fiskemarked og lær å lag gambisk mat
Sett av en hel dag der du tar turen til fiskemarkedet ved Tanji. Å få se fiskebåtene komme inn og levere fisken til kjøpemennene på stranda, var en av de villeste opplevelsene jeg hadde i Gambia. Her var det om å gjøre å bli stående på en flekk og bare observere. Etter å ha handlet inn både fisk og grønnsaker, tok vi turen hjem til Ida Cham der vi lærte å tilberede vår egen gambiske matrett.
Hele denne opplevelsen kan du lese mer om i dette innlegget: Et innblikk i det gambiske kjøkkenet – fra besøk på fiskemarkedet til ferdig, hjemmelaget mat
2 tips litt utenfor allfarvei i Gambia
#8: Landsbyen Jufureh og Kunta Kinteh Island
En annen dagsutflukt fra Banjul er å ta båt oppover langs Gambiaelven, til landsbyen Jufureh og Kunta Kinte Island som er på UNESCO´s verdensarvliste. Her tilbringes det meste av dagen i bedagelig tempo på en båt som tar deg oppover elven til disse 2 destinasjonene som er kjent fra TV-serien «Roots»
Mer om dette kan du lese i dette innlegget: Kunta Kinte Island – The Voyage of no Return
#9: 2 dagers utflukt inn i Gambias jungel
På denne turen får du oppleve det ekte og autentiske Gambia. Her fikk jeg oppleve flodhester og sjimpanser fra en elvebåt. Bo på en lodge uten strøm, langt fra allfarvei og med apekatter som ser sitt snitt å ta frokosten din om du ikke følger med. På vår ferd besøkte vi også en typisk gambisk familie på hele 75 personer.
Hele denne 2 dagers utflukten, kan du lese om dette innlegget: Bli med inn i hjertet av Gambia
Turen ble arrangert av Thomas Cook og Gambia Tourism Board (turen ble gjennomført oktober 2016).
Det frister med en tur til Gambia, altså! Må dit en eller annen gang 🙂
Tusen takk for måten du formidler Gambia til oss?Strålende skrevet..Vi reiser til Gambia i jula med hele ungeflokken..Så nå gleder vi oss..
Hei Rita og takk for hyggelig besøk på bloggen min! Gled dere masse til Gambia. Det hørtes ikke feil ut å være der i julen. Håper du får testet ut noen av tipsene mine 🙂 God tur når den tid kommer!