Med over 3000 øyer og 4500 holmer i den svenske skjærgården utenfor Gøteborg og Bohuslän, har du et godt utgangspunkt for øyhopping som ferieform. Av alle disse øyene er det bare 60 som er bebodd. Her finnes et godt nett av ferjer, taxibåter og private båter som kan frakte deg mellom øyene. I dette innlegget tipser jeg deg om øyer du kan besøke i skjærgården utenfor Gøteborg.
Jeg og bloggkollega Ingeborg ankommer sentralstasjonen i Gøteborg med buss fra Oslo. Bare noen få skritt unna der vi går av bussen, går vi på en trikk som skal frakte oss til Saltholmen hvor vi skal ta en ferje som raskt og enkelt frakter oss videre ut til den idylliske skjærgården. Så tilgjengelig. Så enkelt.
Vrångö
Dette er den mest besøkte øya utenfor Gøteborg tross at det er det siste stoppet med ferja. Vrångö ligger helt syd i den Södra Skärgården og er den øya med de fineste bademulighetene. Utenfor bebyggelsen på Vrångö, der det i dag bor 400 fastboende, er det naturreservat. Her finnes 2 fine turstier, en runde sør på øya (3 km) og en runde på den nordlige delen av øya (5 km).
Øya er bilfri og fastboende bruker små, elektriske golfbiler, lastemopeder eller tråsykkel.
Spise & Sove på Vrångö
På Skärgårdens Café & Restaurant kan du nyte deilig lunsj med råvarer fra havet utenfor, samt et stort utvalg hjemmelagde kaker. Det er liksom litt av misjonen til de alle stedene rundt på de forskjellige øyene. Her spiser de så kortreist mat som mulig. Å drive jordbruk på øyene fungerer ikke, så alle grønnsakene kommer fra gårder på fastlandet, men all sjømaten er fanget fra de lokale fiskerne i havet rett utenfor.
Caféen drives av Jennie (bildet under) og Madeleine og de har som målsetting og bare ansatte folk fra øya. Slik kan de opprettholde at folk blir boende på Vrångö. Vi møter også Håkan som skal vise oss rundt på øya. Han sier at øya egentlig er en stor familiebedrift (han er forøvrig faren til Madeleine). Alle kjenner alle og alle bidrar.
I lavsesong har caféen åpent fra onsdag til søndag, mens i høysesong har de åpent hver dag. Caféen har kun stengt noen uker midt på vinteren.
Ønsker du å overnatte på Vrångö, kan du gjøre dette på Kajkanten som drives av Håkan. Her kan du bo, som navnet tilsier, rett og slett på kanten av kaia. Nærmere havet kommer du ikke. Hvor idyllisk er det ikke å nyte frokosten i solveggen eller kanskje et glass vin i solnedgangen, bare noen skritt fra havet. Her er det er også mulighet for å leie kajakk om du har lyst til å være litt aktiv.
Ved siden av naturstiene, er det hyggelig å vandre i de små, koselige gatene i hjertet av Vrångö. Ta turen opp til det gamle loshuset fra slutten av 1800-tallet og nyt en fantastisk utsikt over havet og resten av øya. Vrångö Lotsutkik er et minnesmerke fra den tiden losene var stasjonert på øya, fra 1600-tallet og frem til 1961.
Styrsö
Etter å ha utforsket Vrangö, tar vi ferja tilbake til naboøya Styrsö som er den største øya i Gøteborgs Södra Skärgård. Det er derfor også ganske naturlig at det er her du finner de fleste servicetilbudene og offentlige tilbud. Du kan gå i land på øya hele 3 steder og det er i dag ca 1.600 fastboende på Styrsö.
Vi går av på det sydligste stoppet; Styrsö Skäret, og herfra hopper vi på en sykkel og utforsker øya på 2 hjul. Veien har du nesten for deg selv, men du må ha øynene oppe, for de lydløse golfbilene dukker plutselig opp fra intet.
Vi sykler forbi sjarmerende hus med hager i full blomst. Mange av husene er fortsatt tomme tidlig i juni, men midt på sommeren er de fylt opp av de mange sommergjestene som flytter ut. Antallet fastboende dobles om sommeren i tillegg til de mange dagsbesøkende.
Selv om det var på 70-tallet Pippi Langstrømpe flyttet inn i Villa Villekula, vil jeg tro de fleste kjenner til denne rampete og bestemte rødtoppen. Vi sykler forbi et hus som vi alle var enige om lignet veldig på Villa Villekula. Om Pippi var hjemme? Det fant vi dessverre ikke ut av.
Sett gjerne av en ekstra dag, så kan du utforske naboøya Donsö også. Denne øya er kjent for sine vakre strender og du kan enkelt komme deg hit via bro fra Styrsö eller via ferje (stoppet før/etter Styrsö Skäret).
Spise & Sove på Styrsö
På Pensionat Styrsö Skäret kan du bo nærme havet og naturen. Hotellet er innredet med møbler og nips fra flere tiår tilbake. Det er som å komme på besøk til en gammel og hyggelig bestemor som tar deg i mot med åpne armer.
Pensjonatet serverer i tillegg til frokost og lunsj, en deilig middag i en superkoselig middagssal. Alle råvarene er også her kortreist. Her kan du komme å spise selv om du ikke bor på pensjonatet.
Her finnes 13 forskjellige innredede rom og de fleste har utsikt mot havet. Pensjonatet har også sykler som gjestene fritt kan bruke.
Dette er ikke stedet for deg med dårlig tid. Senk skuldrene og lev i nuet. Ta med deg en god bok og sett deg på et av de mange svabergene. Nyt medbragt lunsj og hør på bølgeskulp og lyden av en og annen jolle som putrer forbi.
Praktisk informasjon rundt transport og øyhopping i Gøteborgs skjærgård:
Fra Oslo kan du komme deg enkelt til Gøteborg med buss på 3,5 time. Pris fra 150,- kr.
I Gøteborg tar trikk nr 11 til Saltholmen. Herfra går det ferje til alle de store øyene. En enkeltreise koster 26,- kr for en voksen via deres app Västtrafikk To Go, så her kan du komme deg helt fra centralstationen til den ytterste øy i skjærgården for en rimelig penge. Les mer på Västtrafikk.se
Her kan du lese mer fra mine tidligere opplevelser i Sverige:
- På sykkel langs Kattegattleden i Sverige
- Terrengsykkelguide til Dalarne i Sverige
- Mine beste tips til en aktiv helg i Vest Sverige
- Skitur på tvers av landgrensene i Sylan
- Med kajakk i den svenske skjærgården
Turen ble gjennomført i juni 2017, i regi av Visit Sweden.
Det kunne da være en god ide at gøre en dag. Det ser dejligt ud så tak for den inspiration, Elisabeth 🙂
/Annette
Hei Annette og takk for hyggelig kommentar! Dette er jo ikke lange biten fra Danmark heller, så om dere får muligheten så ta turen på sensommeren (anbefaler å ta turen etter juli, da det er superpopulært å være der midt på sommeren…).
Det er rigtigt ? Uhh ja, juli måned holder vi os altid hjemme men tak for tip.