Home Norge Granavollen på Hadeland – kunst, kultur og historie innrammet i vakkert landskap

Granavollen på Hadeland – kunst, kultur og historie innrammet i vakkert landskap

Bare en knapp time med bil nord for Oslo, finner du Granavollen på Hadeland. Hadeland er et distrikt i den sørlige enden av den 4. største innsjøen i Norge, Randsfjorden. Hadeland omfatter Jevnaker, Lunner og Gran kommune og ligger i Oppland fylke. På Granavollen like utenfor Gran, får du en herlig blanding av kultur, historie, vakre bygninger, kunst, servering, overnatting og vakker natur på et og samme sted.

Fra gammelt av var Granavollen et midtpunkt i det gamle Hadafylke som besto av områdene Hadeland, Toten, Land og deler av søndre Valdres. På Granavollen møtes Den bergenske hovedvegen og Den gamle Kongevegen og i 1997 ble pilgrimsleden nyetablert her.

Søsterkirkene på Hadeland

På Granavollen finner du 2 vakre steinkirker som har fått navnet Søsterkirkene.

Søsterkirkene og Steinhuset er de eneste profane steinbygg fra middelalderen i Norge, og derfor også noen av våre viktigste nasjonale verdier, noe som gjør Granavollen til et unikt område i nasjonal sammenheng.

Søsterkirkene er to kirker som er satt opp ved siden av hverandre. Begge kirkene ble bygd på 1100-tallet i romansk stil og senere utvidet i gotisk stil.

Mariakirken

Mariakirken, den eldste av de 2 kirkene, er viet til jomfru Maria. Mariakirken ble i en periode brukt som gravkapell, og brukes i dag til konserter og kulturelle arrangement.

Nikolaikirken

Nikolaikirken er viet til St. Nicolaus som var en skytshelgen for de veifarende. Denne kirken ble bygd som en liten katedral og er i dag soknekirken.

Det er flere historier om opprinnelsen til de 2 kirkene. Navnet Søsterkirkene sier jo også at det var 2 (eller flere) søstre i bildet. Det eldste sagnet er fra 1732 og sier at Mariakirken ble bygget av den eldste søsteren hvoretter den yngste tok igjen ved å bygge en større og flottere kirke, Nikolaikirken. Hvordan Steinhuset kom opp, er usikkert. Et sagn sier at den eldste søsteren bygget Steinhuset opp etter at den yngre søsteren hadde bygget Nikolaikirken, mens et annet sagn sier at det fantes en 3. søster som ikke hadde så mye penger, så etter at begge søstrene hadde bygd opp hver sin kirke, så satte hun opp Steinhuset.

Gravplassen har vært brukt siden middelalderen og bak Nikolaikirken finner du en runestein fra ca 1050.

Om sommeren kan du besøke begge kirkene på dagtid, og de er åpne for pilegrimer og andre tilreisende. Frem til midten av september er kirkene åpne i helgene, men omvisning er tilgjengelig hele året på forespørsel.

Granavolden Gjæstegiveri

På Granavollen finner du også Granavolden Gjæstegiveri som i 2014 ble restaurert til dagens standard. Helt tilbake til 1657 har det vært drevet gjestegiveri her. Granavollen var et viktig knutepunkt, og i tillegg til kirkene som lå her, var det både bygdeting, skysstasjon og mulighet for mat og drikke gjennom gjestegiveriet som gjorde dette til et sentralt punkt for reisende. Thor Heyerdal er en av mange forfatterne som har bodd på gjestegiveriet. Her skrev han Aku-Aku som kom ut i 1957.

Dagsbesøkende gjester kan også nyte godt fra gjestegiveriets kjøkken. I hagen ute er det perfekt å nyte en deilig lunsj samtidig med et besøk til Søsterkirkene og kunstsenteret Glasslåven.

Glasslåven

På samme tun finner du også Glasslåven. Dette var tidligere en stall for både trav- og arbeidshester og er i dag omgjort til et kunstsenter. I dag kan du se arbeid fra blant annet glasskunstner Ulla-Mari Brantenberg og smykkekunstner Toril Bjorg.

Daglig arbeider også billedkunstnere, forfattere, en komponist og en musikalartist på Glasslåven, så dette er en låve der du finner flere kunstnere som skaper et variert kunstmiljø. Mye er bevart slik det opprinnelig var, og de enkelte kunstnerne har hver sin bås som tidligere var stallplasser.

Sesongutstillinger

Årets sommerutstilling er fra kunstnerene Liv Blåvarp og Tore Gimle der de viser frem smykker, veggskap, esker og kniver med tre som hovedmateriale.

Strek satt er en parallellutstilling med avistegninger av HERB (alias Herbjørn Skogstad).

Utstillingen var til 26. august (stengt mandager). Omvisning utenom åpningstidene kan avtales med kunstsenteret.

Andre innlegg fra Hadeland

Granavollen ble besøkt i juli 2018.

2 COMMENTS

    • Hei Laila! Ja, hvorfor ikke kombinere Hadeland Glassverk og Granavollen neste gang? Hadeland har mange vakre plasser og jeg tror jeg skal bli litt flinkere til å besøke steder rundt omkring på Hadeland. Det er jo så nærme Oslo også 🙂

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.