Mount Kilimanjaro. Det mektige fjellet som stiger opp fra intet fra slettene i Tanzania. Med sine 5895 høydemeter er dette verdens høyeste frittstående fjell og det høyeste i Afrika. Har du en drøm om bestige det høyeste fjellet på hvert kontinent, så start med denne. Kilimanjaro går for å være den enkleste av disse. Men ikke misforstå, turen er ikke enkel. Med god planlegging og nøye forberedelser, er denne toppen tilgjengelig for de fleste. Her er en liten guide til deg som ønsker å bestige Mount Kilimanjaro.
Det du må tenke på, er at du trenger en autorisert guide og trekkingtillatelse. Det aller enkleste er å melde deg på en organisert tur fra Norge. Da er det ikke så mye du behøver å tenke på selv. I tillegg får du med en norsk guide. Er dette din første topptur i denne skalaen og du vet ikke hvordan kroppen din reagerer på høyden, er det kanskje ekstra betryggende å reise med en norsk gruppe. Det er relativt dyrt å bestige Kilimanjaro. Prisen varierer i forhold til standard på hotell før og etter fjellturen, antall dager på fjellet og gruppens størrelse. Prisen inkluderer det meste som transport, overnatting, parkavgifter, guider, bærere, kokker, mat, telt og sikkerhetsutstyr. Det finnes flere norske turoperatører som arrangerer turer til Kilimanjaro.
Et rimeligere alternativ er å dra ned på egenhånd og booke tur direkte når du kommer frem. Da er det greit å vite hva du vil på forhånd. De lokale operatørene vil tjene mest mulig penger. Derfor vil de ofte prøve å selge deg den korteste og kjappeste turen. Meningen er at du skal komme deg opp, og sannsynligheten for å nå toppen synker jo kortere tid du setter av til turen – med mindre du vet at du takler høyder ekstremt bra.
Det er 6 offisielle ruter opp til toppen. Hvem som er best, er selvfølgelig en smakssak. Alle er flotte på hver sin måte. Naturen forandrer seg underveis og er du heldig kan du oppleve et rikt og variert dyreliv. Jeg har bare besteget Kilimanjaro en gang, og kan derfor ikke gå god for de 5 andre rutene, men jeg har samlet kort litt info om de enkelte rutene for at du skal få en oversikt over hva som finnes av alternativer. På kartet er det inntegnet 7 ruter, men turen som heter Mweka, brukes bare til nedstigning.
Det er 3 ruter som starter fra sør; Marangu, Machame og Umbwe
Marangu – 5 dager
Kalles også Coca Cola ruten. Dette fordi det selges Coca Cola fra små boder langs ruta. En av de mest populære rutene og derfor også en av de mest folksomme. Alle campene på ruta har hytter der du sover i sovesaler med madrass på gulvet. Dette gjør ruta mer budsjettvennlig siden det krever mindre guider, bærere og utstyr. Går for å være den letteste ruta, men er også den ruta der færrest kommer opp til topps på grunn av dårlig akklimatisering.
Machame – 6 dager
På samme måte som Marangu ruten, er alle campene utstyrt med hytter. Ved Barranco møter man rutene Lomosho, Shira og Umbwe, så denne ruta kan til tider bli folksom. Denne ruta kan også gjøres på 7 dager og gir et bedre utgangspunkt for deg som skal bestige Kilimanjaro for første gang. Kanskje den ruta som går for å være den med mest praktfull utsikt.
Umbwe – 6 dager
Er en rute med dårlig akklimatisering på grunn av den bratte oppstigningen. Kun hytter også på denne ruta.
To av rutene starter fra vest; Lemosho og Shira
Lemosho – 7 dager
Dette er den lengste ruta. Starter allerede på 2.400 moh og går over Shira platået som er verdens høystliggende platå. Kan også gjøres på 8 dager og er en fin rute med barn (over 14 år). God statistikk for å nå toppen.
Shira – 6 dager
Dette er egentlig den samme som Lemosho, men den starter enda høyere. Anbefales ikke om du ønsker god akklimatisering. Normalt 6 dager, men kan også gjøres på 7 dager.
Den eneste ruta som starter fra nordøst, er Rongai ruten
Rongai – 6 dager
Området her er tørrere enn sørsiden, og er derfor en fin rute om du velger å gå i regnsesongen. På denne siden er det større mulighet for å få flott utsikt mot Kilimanjaro da det ofte er mer skyer på sørsiden. Denne ruta starter ganske flatt de første dagene og har derfor en ”mykere” start enn de andre rutene. På denne turen går du Marangu ruten på vei ned. Kan også gjøres som en 7 dagers tur.
Min lange vei opp til toppen
Rongai er den ruta jeg gikk, og denne vandringen starter i frodig regnskog på omkring 1800 moh. Vår første camp er omringet av grønne trær og på veien opp så vi lekne apekatter i trærne. Vi overnatter i telt på hele ruta og hver morgen kl 6:30 blir vi vekket med rykende varm kaffe og te. Kilimanjaro kan sees hele tiden og på vår tur i juli var det kun en dag der toppen var pakket inn i skyer.
Jeg hører guiden rope POLE, POLE, som betyr sakte, sakte. Hvis du bare så mye som prøve å øke tempoet bitte bitte litt, så øker pulsen som en katapult! Jeg kjenner et snev av trykk i hodet og jeg kjenner på kroppen at vi i dag tipper over 4000 moh.
Den vakreste campen på Rongai ruta, er Mawenzi Camp. Her sover du ved foten av Mount Mawenzi som ruver 5.149 moh. Dette taggete og spisse fjellet står i stor kontrast til det avrundede Kilimanjaro.
På vei til siste camp før toppstøtet går vi forbi et flyvrak. Her døde 4 italienere i 2008 og området får et litt dystert preg over seg. Stien består av småstein og grus og er lettgått, men alt annet enn lett. Kroppen er tung og hodet verker i denne høyden.
Når vi går inn i vårt 5 døgn ved midnatt starter det vi alle har gledet oss til – turen helt opp til topps. Fra campen på 4700 moh skal vi rett opp 1200 høydemeter. Den bratte oppstigningen begynner umiddelbart og min tur var vond fra første time. I 9 timer sliter jeg meg oppover. Det er viljen som holder meg gående – og et par hjelpende hender. Rett før Gilmans Point på 5685 moh, sliter jeg med balansen. Jeg er sinnsykt sliten, trøtt og utmattet. I hodet mitt er det kun toppen som gjelder!
Med museskritt nærmer toppen seg, og når jeg omsider står på toppen, stråler jeg om kapp med soloppgangen. Jeg tror aldri jeg har vært så sliten før. Jeg er så glad og utmattet at jeg må sette meg ned og felle noen tårer!
Vi brukte 9 timer opp og 2 timer ned. I campen spiser vi litt før vi skal komme oss videre ned til tykkere luft og vår siste overnatting. Beina er såre og kroppen generelt utmattet. Jeg har aldri sovet så godt i telt noen gang. Når jeg våkner neste morgen er det første jeg tenker på at jeg skal få meg en dusj. Etter 6 dager i telt har lukten av våtservietter satt sine spor. Jeg ser opp mot vakre Mount Kilimanjaro og tenker inni meg:
Asante Sana Mount Kilimanjaro – vi sees nok aldri igjen!
Kilimanjaro er populært. Rundt 25.000 turister forsøker seg hvert år, men under halvparten (ca 45%) kommer helt til topps. Formen bør være god både fysisk og mentalt, men det er ikke dermed sagt at du kommer deg til topps. Hvordan du reagerer på høyden, er forskjellig fra person til person. De fleste merker høyden og får et snev av høydesyke. Symptomer på dette er liten matlyst, kvalme, slapphet, svimmel, hodepine og søvnproblemer. Rett og slett generelt dårlig. Det er viktig å drikke mye vann, gå ekstremt sakte og slappe mye av i campene. Det er derfor viktig at du setter av nok tid til å bestige Kilimanjaro. Alt handler om akklimatisering. Selv om det er dyrere å velge en tur på 6-7 dager kontra 4-5, så øker du sjansen for å komme opp betraktelig. Og du reiser vel ikke hele veien ned til Tanzania for å komme halvveis til toppen?
Pakke er alltid en utfordring, men det er viktig å være forberedt på det meste av vær. Jeg har laget en pakkeliste du kan bruke som basis, men utfyll den med personlige ting du ønsker å ha med på tur. Det viktigste å ha i bakhodet når du pakker, er at toppnatten blir kald, så pakk med deg nok varmt tøy! Jeg syns det var uhorvelig vanskelig i å få i meg næring på vei opp til toppen. Pakk med deg yndlingssjokoladen. Kjøp med litt energigele. Selv om du kanskje ikke syns dette smaker godt, er det enkelt å få i seg og gir deg fort litt ekstra energi.
Det er ikke nødvendig å kjøpe nytt og fancy utstyr og du trenger ikke nytt skift hver dag. En turbukse holder. Møkkete blir du første dagen (derfor bruker du gamasjer!) Har du turtøy og turutstyr du ikke lenger bruker? Ta det med og gi det til guidene og bærerne. De blir glade for all slags turtøy og utstyr de kan bruke på sine turer opp og ned Kilimanjaro.
Har du vært på fjelltur i Norge, så er det litt som å pakke til dette. På Kilimanjaro kan du møte på alle 4 årstider, så det gjelder å være forberedt. Husk at det er noen skal bære all din bagasje fra camp til camp, derfor er det viktig å ikke pakke med deg mer enn du trenger. Pakk i duffelbag – koffert er fy fy! Bagasjen må ikke veie mer enn 15 kg. I tillegg har du din egen dagstursekk som ikke bør veie mer enn 4-6 kilo. Her skal du ha med deg drikke, litt energipåfyll som nøtter, sjokolade, tørket frukt, energibarer eller energigele, litt varmt tøy og evnt regntøy hvis du går i sesong der det er fare for regn. Solkrem og sunblock til leppene er viktig!
Det som jeg syns var mest tricky, var selve natten og dagen for oppstigningen. Det er bikkjekaldt på vei opp og hett på vei ned. Du må derfor kle deg godt før du går opp, og kle av deg lag på lag før du går ned. Pass på at dagstursekken er stor nok til å romme både klær og drikke.
FAKTA
- Høyde: 5895 moh
- Land: Tanzania
- Språk: Swahili, engelsk og minoritetsspråk
- Valuta: Tanzanianske shilling og US dollar
- Sesong: Man kan bestige Mount Kilimanjaro hele året, men den beste tiden er fra januar til mars og fra juli til september
- Tidsforskjell fra Norge: + 1 time
- Nærmeste flyplass: Kilimanjaro International Airport
Snakk om viljestyrke! Det må ha vært litt av en opplevelse! Flotte bilder og utrolig nydelig morgenlys 🙂 Jeg har kjørt forbi Kilimanjaro og fikk sett toppen, som heldigvis ikke var innhyllet i skyer akkurat da, men det er sannsynligvis det nærmeste jeg kommer det fjellet 🙂
Hei Marianne og takk for hyggelig kommentar! Det er et flott fjell og beskue fra slettene nedenfor også. Og det var flott at du fikk se Kilimanjaro i sin helhet og ikke bare en skyhaug 🙂
Så fin guide! Da vi skulle til Kenya og Tanzania i 2012 var det lenge snakk om at vi måtte gå Kilimanjaro, men mot slutten av planleggingen droppet vi det. Jeg tror ikke jeg var i god nok form til å komme meg opp, så det ville sikkert ikke vært så lurt… Vi fikk veldig fin utsikt mot Kilimanjaro fra Amboseli nasjonalpark i Kenya, og jeg var i grunn fornøyd med det! 🙂 Det ville jo vært veldig gøy å ha vært på toppen også, så kanskje jeg vil prøve meg på det før eller siden. Det ville sikkert føltes fantastisk å komme seg til topps, etter å ha fortalt meg selv i åresvis at jeg ikke kan.
Hei Kjersti! Med Kilimanjaro er det tålmodighet som gjelder. Du hadde helt sikkert klart det om du hadde taklet høyden, men jeg skjønner at du ønsker å være litt mer forberedt. Utsikten mot Kilimanjaro var garantert like fin som utsikten fra Kilimanjaro. Det var dessverre bare skyer da vi var på toppen, men siden vi var over skyene, var det allikevel en flott opplevelse!
Flott sammendrag fra reisen, og super guide! 😀 Jeg har absolutt en drøm om å en dag stå på toppen av Kilimanjaro, og vil gjøre mitt beste for å la det skje (da er en rask heisatur kanskje ikke det beste, som du skriver). Veldig bra jobba i alle fall! Husker selv hvor sliten jeg var på fjellturen i Bolivia, og da måtte vi i tillegg kave oss oppover flere tusen meter i nysnø… Vi skulle egentlig opp til 6,088 meter, men måtte avbryte på 5,710 meter. Fullstendig utslitte. Så når jeg engang skal gå Kilimanjaro vil jeg være ekstra bestemt på å prøve å komme meg til topps!
Hei Renate! Takk for det! Ja, du vet jo hvordan kroppen har det i disse høydene, så du kommer til å fikse Kilimanjaro! Jeg gleder meg til å lese om din tur hit, for det er jeg sikker på at du en gang kommer til å stå på den toppen! Og her slipper du nok nysnø… i hvert fall hvis du drar i sesong!
Superfin guide, Elisabeth! Om jeg noen sinne skal til Kilimanjaro, vet jeg hvor jeg finner pakketipsene!
Tusen takk for det Reiselykke! Håper du tar turen til Kilimanjaro en gang – det er en opplevelse utenom det vanlige!