Hardangervidda på tvers er en klassiker og den aller mest populære tiden å gå denne på er i påsken. Løypene kvistes ofte fra midten av mars, men er du fjellvant og kan bruker kart og kompass, kan du i grunn gå når som helst. Det fine med mars er mildere temperaturer og lengre dager.
Denne turen over Hardangervidda starter på Finsehytta. Hit kommer du med toget fra Oslo eller Bergen. Her starter du turen med en deilig 3 retters middag og en god natts søvn før du begir deg utpå den 5 dager lange skituren.
Fordelen ved å krysse en vidde, er at det er flatt, i hvert fall relativt flatt. Du må ofte over noen knauser og høyder, men dette er ikke en krevende tur i forhold til terrenget. Det det kan, derimot, er at den blir krevende i forhold til været. På min tur opplevde jeg ekstrem vind og valgte å bli på en av hyttene et ekstra døgn. Da opplevde jeg det å ta turen ut til utedoen som en ekspedisjon i seg selv.
Første etappe:
- Finsehytta – Krækkja
- 26 km
Fin tur der du kan se hele Hardangerjøkulen i vest. Du går sydøstover i lett kupert terreng og du har ofte vinden i ryggen på denne strekningen. Dette gjør det også til et populært sted for kitere. På Krækkja får du servert en deilig, hjemmelaget 3 retters.
Andre etappe:
- Krækkja – via Stigstuv – Sandhaug
- I underkant av 36 km
Dette er en lang etappe, så start tidlig. Ønsker du en kortere etappe, er det et alternativ å overnatte på Stigstuv (privat hytte). Denne etappen er 19 km. Velger du å gå hele etappen, er dette et perfekt sted for litt varm drikke og matpakka.
Tredje etappe:
- Sandhaug – Litlos
- 28 km
Litlos er den DNT-hytta som ligger lengst vekk fra bilvei. Etter å ha gått 3 (eller kanskje 4) dager på ski, så føler du virkelig at du er på vidda. Etter nok en lang dagsetappe, er det perfekt å sette seg i hytteveggen på Litlos, nyte ettermiddagssolen om du er heldig, samt ta en prat med likesinnede.
Fjerde etappe:
- Litlos – Hellevassbu
- I underkant av 18 km
Hellevassbu er den eneste av hyttene på denne ruta som ikke er betjent. Her lager du maten og vasker opp selv. Jeg syns det er lettere å komme i prat på de selvbetjente hyttene. Og i påsken er du ikke alene. Jeg tror faktisk vi var dobbelt så mange på hytta som det var senger. Heldigvis er alle hyttene godt utstyrt med ekstra madrasser, så alle sov godt.
Femte etappe:
- Hellevassbu – Haukeliseter
- 21,5 km
Du kjenner det i kroppen når du starter på din 5. dag. Kanskje beina er litt såre etter mange timer i stive skistøvler? Har du vært litt slurvete med pakkingen og kanskje fått litt tyngre sekk enn planlagt? Det meste av denne turen er ganske flat. Det er først mot slutten du får en liten stigning før du regelrett kan suse fra toppen av fjellet ned mot Haukeliseter. Har du ikke noe stress med å komme deg hjem, så unn deg gjerne en natt her. Da kan du myke opp såre muskler i badstua eller i badestampen. Fra Haukeliseter kan du ta buss enten til Oslo, Bergen, Haugesund, Stavanger eller Kristiansand.
Hele turen er ca 119,5 km. Du går stort sett mellom 1200 og 1400 meter over havet. Ruta er lett kupert hele veien, men du bør ha gått litt i fjellet før du begir deg ut på denne langturen. Denne turen tar 5 dager, men ta høyde for at du kan bli sittende værfast. Ønsker du å dele opp andre etappe og ha en overnatting på Stigstuv eller kanskje også avslutte med en natt på Haukeliseter fjellstue, sett av 1 eller 2 dager ekstra på dette. Hvor deilig er det ikke å ha god tid på fjellet?
Lurer du på hva du skal ha i sekken på vintertur? Les dette innlegget som nøye tar for seg hver minste ting du skal og ikke skal putte i sekken.
I år har jeg planlagt langturen til Ryfylkeheiane. Jeg skal starte ved Haukeliseter, hytta der denne turen jeg har beskrevet nå, ender. Etter 5 dager skal jeg ende opp på Stranddalen, forhåpentligvis med solbrent nese og støle muskler.
Dette ser helt herlig ut! Vil tro det er godt med så mange dager på rad med frisk luft og kroppen i arbeid. Sikkert koselig å overnatte på disse hyttene også! Jeg ville vært litt nervøs for at det ikke var nok sengeplasser, men bra å høre at de i tillegg har masse madrasser slik at man slipper å sove på gulvet om uhellet er ute.
Det har blitt et par kortere skiturer sålangt i år, men satser på en litt lengre tur fra Beiarn over til Saltfjellet i slutten av mars eller begynnelsen av april. Det blir i så fall min første skitur som går over flere dager, så det blir spennende!
Ja, dette er liksom vinterens høydepunkt. Slit, kos og oftest uten dekning! Det er det som er så bra med DNT hyttene – det er alltid plass. Jeg har til og med sovet på sofaen i peisestua en gang. Ønsker man ikke denne trengselen, så bør man jo selvfølgelig holde seg unna påsken.
Så spennende at du skal ut på langtur i år. Neste år lurer jeg på om jeg skal ta turen nordover for å gå på ski. Gleder meg til å lese om skituren din utover våren!