Desember og snø er ingen stopper for å henge i trærne. Kanskje nettopp bare enda en grunn for å komme seg ut på tur! Jeg pakket derfor sekken nok engang og dro på årets kanskje mest koseligste tur: Julecamping på Totenåsen!

Siden vi hadde prioritert litt ekstra fri i julemåneden, så hadde vi lyst til å ta turen utenfor Oslomarkas grenser. Jeg kikket på ut.no og fant den perfekt plassen for en aldri så liten villmarkstur i sånn akkurat passe avstand fra Oslo, nemlig Totenåsen, nærmere bestemt Torsætra. Med både hengekøye og julestemning i sekken, peilet vi oss inn retningen til Totenåsen, og var mer enn klare for en vinternatt i skogen. «Vi» er denne gangen min faste hengekøyebuddy Elin fra Reisehjerte og Kari, min trofaste turvenninne.

På Totenåsen finner du DNT-hytta Gamle Torsætra, som er en perfekt hytte å bruke som base for oss på denne turen. Vi ankommer Torsætra på formiddagen mens det er ennå er lyst. Vi går den lille stubben opp fra veien til hytta og kan sondere området i dagslys. Vi finner raskt en perfekt plass inne i skogen rett bak hytta. Her var det mange fine hengekøyetrær og en perfekt plass til å lage bål. 

På vinteren er det ekstra koselig med bål. Etter min mening strengt tatt nødvendig for å holde ut mange timer i kuldegrader. Gamle Torsætra ligger akkurat passe langt fra veien, så det er helt uproblematisk å bære inn en sekk med tørr ved fra bilen. Man kan også bruke kvister du finner ute, men om vinteren er alt veldig fuktig og det ryker ganske mye når du legger fuktig kvist og ved på et bål. NB! Du skal ikke ta ved fra en DNT-hytte om du er i nærhet av dette. Den veden er ment for å bruke inne på hyttene. 

På Torsætra finner du også en hyggelig café, Torsæter Kafé. Dette er en skikkelig koselig plass med ekte hjemmelaget mat. Vi har ikke spist siden frokost og kjenner magen rope etter en solid lunsj. Vi bestiller mat og setter oss ned blant nisser og julelys. Utenfor står det et skilt om vaffelfare, så det frister å kjøpe en vaffel også. Men vi finner ut at vi må bli sultne igjen til middag, så vi sparer den til en annen gang. 

DNT-hytta Gamle Torsætra

Vel tilbake på DNT-hytta og campen vår, bestemmer vi oss for å sjekke ut den trivelige hytta. Hytta har strøm, så det er en deilig lunk inne i hytta. Siden det er mange timer til vi skal tenne bål, så tilbringer vi litt tid inne i hytta først. Jeg ser i hytteboka at denne hytta ikke er så veldig mye besøkt. Og det forundrer meg. Hytta ble restaurert og åpnet i 2014. Den ligger langt inne i skogen, men har bilvei bare 150 meter unna. Dette er den perfekte hytta for barnefamilier også. Merk deg hyttenavnet om du vil på hyttetur til idylliske Totenåsen! 

Julestemning og bålkos

Når kvelden kommer, er det på tide for oss å komme oss ut i skogen. Vi fyrer opp et bål som både lyser opp og varmer. Vi har ikke spart på noe og det er julestemningen som skal i fokus. Jeg finner et perfekt lite juletre og pynter det med både lys og røde kuler. Nissefar som ble med i sekken, hopper ut og finner sin plass foran juletreet. Vi tenner stearinlys og fakler og julestemningen brer seg i campen vår.

Jeg har gått all in for å få julestemning denne kvelden, så jeg går opp til køya mi og ber Kari følge nøye med. Hun kom nemlig litt etter oss, og har derfor ikke fått med seg alt jeg har klargjort. 1-2-tadaa…. Jeg tenner de 192 små ledlysene jeg har pyntet køya mi med, og julekøya er på plass. Kari får seg en god latter! Jeg er på den andre siden strålende fornøyd med dekoreringen av årets julecamp.

Vi setter oss rundt bålet og fyrer opp primusen. Alt i ett gryte er suverent på tur, og i kveld er det indisk linsegryte med masse deilige grønnsaker og eksotiske krydder på menyen. Ingenting smaker som hjemmelaget mat rundt et bål med gode venner. Når Elin i tillegg tryller frem sine magiske sjokoladebrownies med lakris, så er måltidet komplett.

Det er meldt litt snø i løpet av natten, så før vi legger oss spenner jeg opp tarpen over hengekøya. Jeg vil helst slippe å våkne under et tynt lag snø, så da får tarpen gjøre jobben sin. Det er kun bare en gang tidligere jeg har sovet under tarpen, men det er litt koselig det også. Blir nesten som å sove i et telt, bare at du fortsatt ligger i en hengekøye.

Jeg våkner i løpet av natten og hører at snøen legger seg på tarpen. Det er ikke så ekstremt kaldt, så snøen er ganske tung og våt. Heldigvis kommer det ikke så mye som fryktet. 

Jeg sover lenger enn jeg pleier og det begynner faktisk å bli lyst når jeg våkner. På morningen kommer egentlig det kjipeste på hele turen. Du ligger i en deilig og varm sovepose. Ytterklærne og skoene dine er iskalde og det finnes ikke noe bål og varme seg på – men stå opp må du! Vel, er du så heldig at dine turkompiser har stått opp før deg, så har du kanskje et bål å gå til. I dette tilfelle er jeg den første som hopper ut av køya. Gradestokken viser bare et par minus, så det er ikke så ille. Bålet er fyrt opp på kort tid, og man blir fort varm av å styre og ordne litt. 

Etterhvert er alle ute av køyene sine og vi kan nyte frokost sammen rundt bålet. Elin har med seg sitt turvaffeljern, så vi lager frokostvafler og kaffe. Slike morgenstunder er magiske! Jeg nyter hvert sekund og kan konstatere at juletur, det må bli en tradisjon! 

Kjekt å vite om DNT-hytta Gamle Torsætra

  • Hytta har strøm
  • Varekilder: ovn og peis
  • Mat tilbredes på komfyr
  • Det finnes dyner og puter – ta med egen lakenpose eller sengetøy (evnt sovepose)
  • Vann hentes i brønn på et tun rett utenfor hytta
  • 12 sengeplasser fordelt på 2 soverom og 1 hems 
  • Stearinlys, dopapir og ved finnes på hytta
  • Ingen forhåndsbooking trengs

Siden vi sov i hengekøyene våre utendørs, men brukte hytta noen timer på dagtid, betalte vi bare en fast sum som gjelder for teltere. Det koster 70,- kr for medlem og 90,- kr for ikke-medlem. Smart løsning!

Hvordan komme seg til Torsætra

Det enkleste alternativet å komme seg hit, er med bil. Du må kjøre Garsjøvegen inn fra Skreia eller fra Hurdalsjøen. Du må gjennom en bom (60,- kr). Bil er eneste mulighet til å komme seg hit om du ikke kommer gående eller med sykkel. Ingen bussforbindelse. 

Turtips på Totenåsen

Totenåsstien er en 4 dagers fottur med 3 overnattinger. Den går fra Lygna til Mjøsa Evjua i Totenvika. Det er mulig med bussforbindelse i begge ender av turen. 

En riktig God Jul til alle mine lesere!

Turen til Totenåsen ble gjennomført desember 2019. Innlegget inneholder også sponset produkt da jeg er ambassadør for Amok.

Bilder av meg er tatt av Elin fra Reisehjerte.

Previous articleProdukttest: Osprey Xena – for deg som skal på villmarkseventyr
Next articleReiseåret 2019

4 COMMENTS

  1. Linsegryte, sjokoladebrownies med lakris og frokostvafler, det er turmaten sin, det! Elsker også at dere gjorde dere så flid med å skape julestemning i vinterskogen, det ble jo riktig så vellykket! Jeg har fremdeles ikke testet hengekøyelivet om vinteren, men har overnattet i både snøhule, lavvo og gapahuk på vinterstid mange ganger, så jeg hadde nok klart meg i en hengekøye også. Kanskje i 2020?

    • Hei Marianne! Ja, turmaten er jo halve opplevelsen…. he he 🙂 Tror du lett hadde fikset overnatting i hengekøye med din erfaring! Selv har jeg både snøhule, lavvo og gapahuk igjen, så kanskje det er noe jeg bør prøve denne vinteren?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.