Høsten banker på døra og det er tid for en kortreist hyttetur igjen. Det er lenge siden forrige kortreiste hyttetur nå og Hovdehytta hadde jeg hatt på ønskelista lenge. Det sies at dette er den av hyttene med best utsikt. Med et lovende værvarsel fra YR, var det derfor helt perfekt å legge turen til Hovdehytta.

Vi kjører til Asker og finner videre veien inn til Solli. Ved Bergsmarka finner vi noen skilter til Hovdehytta. Den aller korteste veien inn til hytta er herfra, men her kan du ikke parkere, så vi må kjøre videre innover til det som kalles Solli parkering.

Ikke lenge etter setter vi fra oss bilen på en nærmest tom parkeringsplass. Vi går noen hundre meter på grus, forbi Solli gård og videre innover, før vi finner stien som skal ta oss til hytta.

Kullmile

På stien inn støter vi på et skilt der det står kullmile. Det aner jeg rett og slett ikke hva er. Vi tar av på stien og kommer bort til kullmila som jeg får vite at er et anlegg for fremstilling av trekull. Trekull var en helt nødvendig ressurs til de 2 nærliggende jernverkene i området, Bærums verk fra 1627 og Dikemarks verk fra 1698. Denne kølabonnen var en av hele 464 registrerte kølabonner som leverte kull til disse to verkene.  En kølabonn er restene etter en gammel kullmile. Det som kjennetegner en kølabonn, er en flat slett på mellom 8 – 20 meter i diameter, omkranset av en jordvoll. Denne vollen er rester etter materialet som dekket mila. Kølbrenning er noe som krevde jevnlig tilsyn, så det var alltid en kølbrennerkoie satt opp i nærheten av mila. Denne koia burde helst settes på et høyere nivå enn selve mila, slik at man unngikk at den tunge milegassen ikke kom inn. Gassen inneholdt kølos og kunne føre til kvelning. De fleste kølabonnene er fra mellom 1600 og 1900.

Etter litt historiepåfyll og vårt lille besøk på den gamle kullmila, går vi videre innover mot hytta. Siden det er en del sopp i år, tar turen inn en del mer tid enn du normalt ville brukt. Vi har uansett hele ettermiddagen på oss, så hvorfor ikke plukke litt sopp underveis. Etter 1,5 time kommer vi til hytta. Og vi ser med en gang den utrolig fine utsikten over Vestmarka og Oslofjorden. Vi kan se helt inn til Oslo, og rett nedenfor oss ser du hele Asker og områdene rundt.

Vi låser oss inn med DNT-nøkkelen og denne lille sjarmerende hytta er jo helt perfekt. Den består av ett soverom med 5 sengeplasser, en hems med 3 madrasser, ett lite kjøkken og en veldig hyggelig stue.

Vi koker litt te og setter oss ut og spiser litt snacks. Det er så deilig å være på hyttetur igjen! Vi nyter utsikten lenge før vi bestemmer oss for å gå en liten tur i området. Det var jo en del sopp på veien inn, så hvorfor ikke se om vi kan finne litt til? Jeg er ikke veldig god på sopp, men har lært meg kantarell, traktkantarell og piggsopp. I år er det mye steinsopp også, så Kari lærer meg hvordan den ser ut. Jeg blir ekstra glad når jeg finner flere fine eksemplarer av steinsoppen.

Historien bak Hovdehytta

Hovdehytta i Vestmarka har en rik historie før den ble kjøpt av DNT Oslo og Omegn i 2006. Det var slaktermester og kjøpmann Torolf Hovde som kjøpte hele 13,8 mål tomt av eierne på Solli Gård i 1922. En tomt med en formidabel utsikt! Hovde bygde opp hytta og brukte den flittig sammen med familien til krigen startet i 1940.

Under 2. verdenskrig var hytta et populært turmål for turgåere. Herfra hadde man utsikt til Skaugum der Reichskommissar Terboven bodde. Under våren 1945 og krigen nærmet seg slutten, ble hytta brukt til våpendemonstrasjon og illegal møtevirksomhet.

5 år etter krigen ble hytta igjen sentrum for militær aktivitet. Hytta ble brukt av Asker luftvaktpost og skulle tjene som et varslingsanlegg for flyaktivitet. I 1952 ble det også satt opp et 10-12 meter høyt vakttårn som ga utsikt helt til både Norefjell og Blefjell. I 1958 overtok Forsvaret hytta og luftovervåkingen pågikk frem til 1961. Etter dette overtok Heimevernets ungdom bruken av hytta. Hytta begynte å forfalle og etter en prosess der også private budgivere var involvert, endte Asker kommune med å kjøpe hytta i 2005 og året etter ble den solgt videre til DNT Oslo og Omegn med en forutsetning om at hytta skulle rustes opp gjøres tilgjengelig for allmennheten.

Hytta fremstår i dag som meget velholdt. Jeg er i hvert fall veldig glad for at denne hytta nå er i DNT´s eie slik at den kan besøkes av alle som ønsker å ta turen opp hit.

Kjekt å vite om Hovdehytta

  • Hytta har vedfyring
  • Mat tilberedes på gass
  • Det finnes dyner og puter – ta med egen lakenpose eller sengetøy (evnt sovepose)
  • Vann hentes i brønn et stykke nedenfor hytta. Det er også en tank med filtrert regnvann rett utenfor hytta
  • 5 sengeplasser på soverommet og 3 sengeplasser på hemsen
  • Det er ikke tillatt med hund inne i hytta
  • Stearinlys, dopapir og ved finnes på hytta
  • Minst en av de besøkende må være medlem av Turistforeningen for å få tilgang til DNT-nøkkelen (standard nøkkel)
  • Husk å forhåndsbooke plass via denne linken

Hvordan komme seg hit?

Vi kom med bil og parkerte på den store parkeringsplassen nedenfor Solli gård. Herfra følger du grusveien forbi gården og et lite stykke innover til du kommer til en stor grind. Rett etter denne er det blåmerket sti inn til Hovdehytta. Ca 0,8 km på grusvei og 1,7 km på sti.

Du kan også gå på blåmerket sti fra Bergsmarka, men her er det ingen parkering.

Ønsker du å bruke kollektivtrafikk, kan du ta bussen til nærmeste holdeplasser som er Skanseløkka, 4 km (rute 71 Asker st-Drammen) og Trollstua, 5 km (rute 701 Asker st.-Dikemark/Rustadgrenda). Fra begge holdeplasser blåmerket sti over Høgås til hytta. Disse er ikke testet ut selv og informasjonen er hentet fra ut.no.

Andre hytter i Vestmarka:

Alle mine kortreiste hytteturer i Oslomarka finner du her.

Hovdehytta ble besøkt august 2019.

Previous articlePå min første alenetur med hengekøye i Oslomarka
Next articleNaturlig SPA blant vinrankene i Toscana

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.