Hvis du lurer på hvor vinteren er, er det bare å ta seg en tur til Romeriksåsene. Der er det alltid vinter. Døgnet før jeg hadde planlagt å ta turen inn til Spikertjernhytta, kom det et greit snøfall. Det kom såpass mye at jeg var litt usikker på om det var best å ta turen inn til hytta med eller uten ski på beina.

Sammen med Kari, min trofaste turvenninne, kjørte vi opp til Nittedal der vi skulle starte turen. Vi hadde både ski og turstøvler med oss, og vi ville ta valget når vi kom frem. Ved parkeringsplassen Spenningsby tok vi en liten rekognoseringsrunde før vi bestemte oss. Vi slet litt med å finne den rødmerkede skiløypa, og siden det var såpass lite med snø akkurat ved starten på turen, så falt valget på å gå til fots på den blåmerkede stien. 

Med våt nysnø på bakken og lett snø i luften, ble det en passe tung tur inn til Spikertjernhytta. Selv om det er tungt å gå til fots i nysnø, er det noe helt eget å gå i skogen når snøen ligger der helt urørt og kritthvit. 

Etter 2 timers vassing kommer vi frem til Spikertjernhytta og tråkker oss sti helt frem til døra. Her har det ikke vært noen de siste dagene. Vi låser oss inn og kjenner lukten av gammelt tømmer. Oppholdsrommet er ikke veldig stort, så vi konkluderer med at her blir det nok fort varmt. Etter å ha gått et par timer med sekk på ryggen, er jeg svett og blir fort kald. Jeg finner tørr trøye og tykk ullgenser i sekken og setter meg på benken like ved peisovnen. Jeg finner frem varm te fra termosen min og ser på at Kari får fyr i ovnen. Sånn helt grei arbeidsfordeling egentlig! 

Hytta blir som forventet fort varm og vi spiser middag, hører på radio og nyter kvelden med stearinlys og knitring fra ovnen. 

Morgenen etter våkner jeg altfor tidlig, men står opp uten å vekke Kari. Jeg fyrer i ovnen, lager meg en kopp te og hører på radioen og nyter den deilige morgenen. Om noen timer er jeg tilbake til hverdagen igjen, så det gjelder å nyte når man kan.  

Kari står opp en times tid etter meg og vi spiser frokost sammen før vi rydder og vasker oss ut av hytta. Vi tar turen til vedskjulet og fyller opp med ved til nestemann som kommer på besøk. 

Historien bak Spikertjernhytta

DNT leier Spikertjernhytta av Gjerdrum Allmenning. Hytta er bygd av allmenningen i 1943 som skogshusvære for tømmerhoggere og kjørere. Hytta kunne huse 7-8 tømmerhoggere og på stallen var det plass til 8 hester. Da det kom vei inn til hytta på 1970-tallet, ble ikke behovet for å overnatte i skogen så stor og hytta sluttet å fungere som tømmerhoggerhytte. 

Navnet til hytta har sin opprinnelse fra omkring år 1700. Da skulle en hestetransport frakte med seg spiker til arbeidet i Dalsgruva som ligger 3 km nordøst for hytta. Hesten og spikeren gikk gjennom isen og sank i tjernet, og tjernet fikk navnet Spikertjern. 

Spikertjern er vannet som ligger rett nedenfor hytta

Gjerdrum Almenning hadde 4 koier knyttet til skogsdriften og 2 til torvdriften. Spikertjernhytta er den yngste av alle hyttene. I dag er Spikertjernhytta delt i 2, der den ene delen fungerer som en DNT-hytte og den andre delen som en serveringshytte som drives av et idrettslag fra Gjerdrum. Serveringsdelen er åpen i helgene på vinteren. Den gamle stallen inneholder vedlager og utedo, og du kan tydelig se båsene der hestene sto oppstallet. 

Kjekt å vite om Spikertjernhytta

  • Hytta har vedfyring
  • Mat tilberedes på gass
  • Det finnes dyner og puter – ta med egen lakenpose eller sengetøy (evnt sovepose)
  • Vann hentes i Spikertjern (sommer) 
  • 4 sengeplasser 
  • Det er ikke tillatt med hund inne i hytta
  • Stearinlys, dopapir og ved finnes på hytta
  • Minst en av de besøkende må være medlem av Turistforeningen for å få tilgang til DNT-nøkkelen (standard nøkkel)
  • Husk å forhåndsbooke plass via denne linken

Hvordan komme seg hit?

Vi parkerte ved Spenningsby P-plass. Herfra går det både skiløyper (ved nok snø) og blåmerket sti. Vi fulgte blåmerket sti, 4,5 km. Den korteste adkomsten er ca 15 minutter på stengt bomvei og blåsti fra Kokstadvangen i Gjerdrum kommune. 

Buss: Fra busstoppet Åmotshagan i Gjerdum er det ca. 1 times fottur inn til hytta på vei og blåsti forbi Lysdammen parkering. Fra busstoppet Strøm Bru i Nittedal er det ca. 2 timers vandring opp til hytta. Først langs veien opp til Spenningsby parkeringsplass og noen hundre meter inn, så blåmerket sti.

Om vinteren går det merket skiløype fra Kokstadvangen og fra Strøm (Spenningsby p-plass). Best skiføre har du nok fra Kokstadvangen da du starter høyere opp i marka. 

Andre hytter jeg har besøkt på Romeriksåsene: Miniekspedisjon til Råbjørnhytta i Romeriksåsene


Denne turen ble gjennomført mars 2020.

Previous articleBli med på fjelltur der vi skal bestige 3 av Europas høyeste topper på en langhelg!
Next articleFlyktningeruta i Østmarka – fra Skullerud til Enebakk

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.