Muscat is a port the like of which cannot be found in the whole world where there is business and good things that cannot be found elsewhere. – Ahmed bin Majid al-Najdi

Muskat betyr ”vennlig havn” og det viser seg at denne vennligheten også tilhører befolkningen. Mitt møte med omanerne er over all forventning, og jeg blir møtt med store smil og vennlige blikk.

2016-01-22_0019Muskat har eksistert i 2000 år og er dermed en av midtøstens eldste byer, men det var først i 1793 at Muskat ble hovedstad. Siden byen er omringet av fjell på 3 sider, var det naturlig at havnen ble en viktig del av byen. Her kommer cruiseskipene inn og handelsskipene leverer sine varer til den historiske delen av Muskat. Muskat blir ofte omtalt som ”de tre byer”; Ruwi, Mutrah og Old Muscat. Ruwi er handelsområdet med shoppingsentre og transportterminaler. Mutrah er nok den mest spennende delen med souqen (basaren), fiskemarkedet og Mitrah fort. Det er også her du finner de fleste rimelige hotellene. Old Muscat er et lite området der du kan se sultanens palass samt fortene Al-Jalali og Al-Mirani.

2016-01-22_0018Vi bor i Mutrah og hotellet vi bor er byens eldste og er fra 1970. Det er rart å tenke på at byen ikke hadde hoteller før det. Oman, på lik linje med de øvrige arabiske landene, har gått igjennom store forandringer siden oljen har gitt mye rikdom til landet. Etter at dagens sultan, Sultan Qabus, overtok i 1970, har landet hatt stor utvikling. Kameler er byttet ut med biler, grusveier med asfalt. Videre kom skoler, sykehus, hoteller, restauranter og butikksentre. Selv med denne utviklingen, er de veldig opptatt av å ta vare på sin kultur, og flere steder kan du derfor oppdage at gammel og nytt møtes i harmoni med hverandre.

2016-01-22_0016Som enhver havneby, er det vanlig å finne et fiskemarked ved havnen. Her samles lokale fiskere hver morgen for å selge nattens fangst til restauranter og lokale. De kjemper om kundene og det ropes og hoies høylytt inne i den store fiskehallen. Og det lukter fisk! Det sløyes og spyles. Penger og fisk bytter eier og handelen går unna. Samme rituale hver morgen fra solen står opp. Kl 10 er de ferdig og hallen forlates skinnende ren.

2016-01-22_0010Etter et besøk på fiskemarkedet, anbefales en tur til Mutrah Souq. En tradisjonell souq er kaotisk, travel og spennende. Her kan du kjøpe med deg håndverk fra Oman og selvfølgelig massevis av glitrende gull! Pruting er akseptert, men ikke forvent deg store prisras. Pass på å få med deg åpningstidene, det er stort sett stengt midt på dagen og hver fredag frem til ettermiddagen. Fredag er nemlig bønnedagen i Oman, og da prioriteres bønn helt frem til ettermiddagen. Min dag i Oman var nemlig en fredag, så souqen var unormalt stille. Utenfor de mange moskéene, var det derimot kø for å be.

2016-01-22_0017 2016-01-23_0001Når du vandrer i Muskat, ser du fort at alle hus er lave og de harmonerer arkitektonisk sammen. Det er forbudt å bygge høye blokker. De ønsker ikke samme boligeksplosjonen som i Dubai, derfor er det strenge regler for nybygg. Muskat er derfor en sjarmerende og hyggelig by å vandre i.2016-01-22_0020En liten vandretur i fjellene som omringer Muskat er å anbefale. På vår tur hadde vi en flott utsikt over havnen og hele bydelen Mutrah. Start gjerne denne fjellturen litt tidlig på morningen, så unngår du den værste heten. Den store yachten på bildet helt øverst, som lett kan forveksles med et lite cruiseskip, er ingen andre enn sultanens yacht.

2016-01-22_0014Litt utenfor sentrumskjernen finner du Omans største moské, «Grand Mosque». Moskeen er en gave fra sultanen og tok 6 år å bygge. Den sto ferdig i 2001. I bønnesalen til herrene, som er 10 ganger større og flottere enn damenes, henger det en gigantisk 17 meter høy lyskrone med swarovski. En gang verdens største teppe ligger her, men er nå slått av teppet i moskeen i Abu Dabi, i nabolandet De Forente Arabiske Emirater.

2016-01-22_0012 2016-01-22_0011 2016-01-22_0013Et annet viktig monument i Muskat, er det kongelige operahuset som ble åpnet i 2011 og gjorde byen med ett mer internasjonal. Det er forøvrig det eneste operahuset på den arabiske halvøya.

Fakta om Oman

  • Hovedstad Muskat. Ca 1 million innbyggere med forstedene
  • Oman er et sultanamet og ledes av Sultan Qabus Ibn Sa´id
  • Oman har 360 dager med sol og den mest behagelige tiden er fra november til mars. De øvrige månedene kan det bli over 40 grader. Jeg var der i november og opplevde faktisk regnstorm i dette ørkenlandet. Det var altså 1 av de 5 dagene med regn du kan oppleve i Oman!
  • Tidsforskjell fra Norge: + 3 timer
  • Det nest største landet på den arabiske halvøya
  • Språk: Arabisk, men andre språk som brukes er balutsji, persisk, urdu og engelsk
  • Religion: Ibadittiske muslimer (75%), sunni- og shiamuslimer, hinduer
  • Økonomien domineres av oljeindustrien og står alene for 90% av eksportinntektene
Previous articleUrosfolket og de flytende øyene i Titicacasjøen
Next articleGuide til Kilimanjaro

6 COMMENTS

  1. WOW, det lyser som et spændende besøg du har haft, Elisabeth. Oman er et af de lande som vi endnu ikke har besøgt men gerne vil opleve en dag. Din beskrivelse og billeder frister til et besøg. Vi synes at landende i Mellemøsten er super spændende at besøge. De har en kultur og en livsindstilling som er så langt fra vores, så altid spændende at opleve. Tak fordi du delte dine oplevelser med os andre 😉

    • Ja, Jeg ble veldig positivt overrasket over menneskene i Oman. Min tur hit var egentlig ikke planlagt. Det vil si, turen var planlagt, men jeg hadde meldt på en tur der destinasjonen var ukjent. Jeg visste ikke før jeg sto på flyplassen at jeg skulle hit. Jeg er veldig glad for at det ble denne destinasjonen, for det var i grunn et land jeg ikke hadde tenkt på som reisemål. Så feil tok jeg altså. Oman er et perfekt og spennende reisemål – så ulikt fra De Forente Arabiske Emirater som jeg derimot ikke likte så godt.

    • Ja, ikke sant! Og jeg elsker navnet Muskat. Heldigvis er byen like sjarmerende som navnet. Vi var mest i Mutrah, så jeg kan ikke si så mye om de andre bydelene, men ettersom jeg kan huske, var det ikke så mye spennende å se der. Det er nok bare et tidsspørsmål før du tar turen dit tenker jeg. Jeg har mimret litt om denne turen i det siste, så det kommer flere innlegg fra Oman etterhvert 🙂

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.