I Vårmland rett over grensen til Sverige, finner du Naturbyn. Dette er en idyllisk liten hyttegrend så tett innpå naturen du kan komme. Naturbyn er denne turens første destinasjon, og etter en 2 timers kjøretur fra Oslo, parkerer vi bilen i en liten lomme på en skogsbilvei. Her møter vi Thomas Pettersson som er eieren bak Naturbyn. Selskapet mitt på denne turen er Ingeborg fra Hamacareise og Hanne Marit fra Sekk og Sandaler. Sammen skal vi nyte disse vakre omgivelsene og Thomas kan meddele at vi har hele Naturbyn for oss selv denne varme junidagen.
Thomas tar oss først med til vår bolig for natten – en utrolig sjarmerende liten tømmerhytte. Hytta inneholder 2 køyesenger, 1 lite bord og 4 stoler. Ja, og en vedovn for de kaldere dagene. Hytta har utsikt over den lille innsjøen Eldan, så her er det perfekt å sitte foran hytta og bare la tankene fly.
Etter å ha satt fra oss bagasjen vår inne i hytta, tar Thomas med oss til det som kalles langhuset. Her har han tent stearinlys og fyrt opp bål. Bålet er ikke fordi det er kaldt, men et sted må man jo koke kaffen. Og røyken holder myggen unna. Vi setter oss ned og drikker nylagd bålkaffe. Vi nyter stillheten og idyllen og får vite litt om historien bak.
Naturbyn har eksistert i over 20 år og det finnes 3 små tømmerhytter, 2 tretopphytter og 1 flytende hytte. Alt bygget av Thomas selv. Fasilitetene er enkle. Vann fra rennende bekk og god gammeldags utedo. Mer trenger du ikke. Og hvis du trenger en dusj, kan du faktisk få dette også. Da må du fylle opp en stor beholder med vann fra den rennende bekken. Denne vannbeholderen er vedfyrt, så med litt tålmodighet får du varmt vann også. Selv foretrekker jeg å fyre opp i badstua og heller ta en dukkert i den friske innsjøen. Og det står definitivt på agendaen, men først vil vi alle ha middag.
Vi finner veien bort til utendørskjøkkenet. Dette består av 3 bygninger der den ene er utstyrt med vaskekum og egne bokser med alle hyttenavnene på. Inni boksen finner du tallerkener, kopper og bestikk. Denne bygningen har fått navnet womens trap av alle ting. Neste bygning er selve matlagingsområdet. Her finnes et kaldt skap du kan lagre matvarene dine i, samt beholdere for mat som ikke trenger å holdes kaldt. Vi er jo tross alt midt i skogen, så det er sikkert et sultent dyr eller to der ute.
I den siste bygningen finner vi grillen. Og det er viktig å få fyr på denne med en gang siden magene våre allerede har begynt å skrike etter mat. Vi lager et stort bål og mens vi venter på at det skal bli perfekte glør til grilling, setter vi igang med å tilberede grønnsakene og kjøttet.
Når glørne er perfekte, legger vi maten på rista og senker den så langt ned på glørne vi klarer. Etter at både kjøtt og grønnsaker har ligget lenge nok på grillen, setter vi oss inn i det koselige langhuset. Det er ikke mye som slår selvlaget mat ute i det fri! Og ekstra bonus er jo disse fantastiske omgivelsene en deilig og varm sommerdag.
Det er så stille i Natyrbyn og vi nyter hvert sekund. Etter den deilige middagen slapper vi litt av før vi finner ut av at det er på tide å gå bort å fyre opp badstua. Mens vi venter på at den skal bli varm, er det perfekt å bruke tiden på å ta litt bilder. Det er så vakkert her at det står ikke på motiver – i hvert fall ikke hvis du er glad i naturen da. Det er varmt og lummert denne kvelden og vi hører det buldrer i det fjerne. Regnet kommer så plutselig at vi må hive oss rundt for å redde både sekker og kamerautstyr fra å bli våte.
Heldigvis har badstua akkurat blitt varmt nok, og vi hopper inn i den. Jeg hiver litt vann på badstua og kjenner den varme dampen på kroppen. Jeg hiver på enda litt mer vann og får bekymrede blikk fra de 2 andre. Må det være så varmt? Jeg moderer meg og setter meg godt til rette på den øverste benken (der det er varmest!). Fra badstua kan du sitte å se utover innsjøen der regnet lager tusenvis av ringer i overflaten. Altså, de idylliske øyeblikkene dukker jo opp på rad og rekke.
Etter en liten stund i badstua er det på tide å avkjøle seg. Og med innsjøen noen få skritt utenfor, er det jo perfekt å bare hoppe uti. Og siden vi har tippet juni, er det jo virkelig på tide å ta årets første bad. Vannet er friskt og utrolig deilig. Etter dukkerten er det bare å hoppe inn igjen i badstua for en ny runde. Mer vann, mer damp, mer svetting og ny dukkert. Livet i skogen altså!
Det finnes også en stor badestamp ved siden av badstua. Den er som både dusjen og badstua, vedfyrt, men siden badestampen ikke er klargjort for sesongen, nøyer vi oss med badstua denne kvelden. Siden det allikevel begynte å plaskregne, så var det helt suverent å nyte kvelden i badstua.
Vi avrunder kvelden med bålkos i langhuset. Vi pakker bananer fylt med sjokolade inn i folie og legger det på bålet. Etter en liten stund er de myke og all sjokoladen har smeltet. Har du ikke prøvd dette på tur før, så har du gått glipp av noe. Dette er min favorittdessert på tur! (Husk mye sjokolade!)
Etter denne ekstremt avslappende og deilige ettermiddagen og kvelden i Naturbyn, kryper vi opp de deilige sengene inne i hytta. Det tar ikke lang tid før jeg sovner. Det er deilig å være så avslappet i hele kroppen.
Morgenen etter bestemmer jeg meg for å ta et morgenbad. Jeg hopper fra den lille brygga og med ett er all søvn ute av kroppen. Det var noe friskere å bade denne morgenen enn etter den varme badstua kvelden før.
Når vi kommer ned til langhuset for å spise frokost, har allerede Thomas vært der og laget ny runde med bålkaffe. Jeg har skjønt at det er kaffe man skal drikke på tur, men jeg har ennå ikke lært meg å drikke svart kaffe. Jeg har kjøpt med meg melk, så jeg lager min egen variant av turkaffe. Kanskje jeg kommer dit at jeg drikker svart kaffe en dag jeg også.
Siden vi ikke rakk å benytte oss av kanoene dagen før, bestemmer vi oss for en liten runde på vannet etter frokost. Hanne Marit og jeg hopper opp i en dobbelkano og padler utover innsjøen. Første stopp er den lille hytta på vannet. Den er perfekt for et par og har et eget kjøkkenområde samt egen utedo. Hytta er kun festet i det ene hjørnet, så den flyter helt fritt. Utsikten fra senga varierer derfor hele tiden.
Vi padler videre innover i den lille vika. Vi glir nesten lydløst gjennom vannet og jeg vil egentlig bare være her og nyte livet så lenge som mulig.
Å være i Naturbyn er en avslappende opplevelse for kropp og sjel. Det føles litt som å skru tiden tilbake. Det er ikke noe strøm, ikke noe innlagt vann, nesten ikke telefondekning, ikke noe fiks faks – rett og slett ikke noe stress. Det er som å være på camping – bare litt mer tilrettelagt. Så enkelt, så digg!
Praktisk info:
Med bil fra Oslo: Følg E18 mot Stockholm via Töckfors. Fra Oslo er det ca 2 timers kjøring (fra grensen ca 45 minutter).
Pris for overnatting: fra kr. 1.795,- SEK per hytte/natt
Mer info og booking på hjemmesiden: naturbyn.se
Sverige har blitt ett av mine favorittland, spesielt fordi jeg er så glad i de kortreiste turene. Det har derfor blitt en del reiser til vår kjære nabo, og alle mine innlegg fra Sverige finner du her.
Turen var en pressetur i regi av Visit Sweden og Visit Värmland. Turen ble gjennomført i juni 2019.
Skogsturidyll! Kreativt å bygge en flytende hytte der utsikten varierer fordi hytta faktisk flytter på seg 😀
Ja, ikke sant! Skogsturidyll på sitt beste 🙂 Tror jeg må ta turen tilbake for å overnatte i denne flytende hytta!
Åh, det ser helt fantastisk ut i Naturbyn, altså, og jeg elsker flytehuset. Så kreativt og kult! 🙂 Deilig med lange, spennende turer til eksotiske steder, men absolutt stor fan av kortere, nærere turer også!
Fantastisk er ordet! Nærturer har blitt en stor favoritt og jeg satser på at det blir flere av disse denne sommeren 🙂