I det forrige innlegget tok jeg deg med til øyene Vrångö og Styrsö utenfor Gøteborg. Herfra beveger vi oss nordover til det som kalles den Bohuslänska Skärgården. Her skal vi få oppleve mer skjærgårdsidyll, kunst og kultur, gourmetmat og en liten sjarmerende øy med kun 80 fastboende.

Tjörn

Vi starter i Skärhamn på øya Tjörn. Dette er et gammel fiskevær og flere store rederier holdt til her på begynnelsen av 1900-tallet. Fortsatt er det flere rederier som holder til på denne øya som er Sveriges 6. største øy og er forbundet til fastlandet med bro. Er du interessert i kunst og kultur, er Tjörn er bra stopp. Her finner du blant annet det nordiske akvarellmuseet og den utendørs kunstutstillingen Pilane.

Nordiska akvarellmuseet

Det nordiske akvarellmuseet har en samling av hele 1200 verk fra alle de nordiske landene og fokuset er som navnet tilsier, akvarell. Siden akvarell består av 3 elementer; papir, pigment og vann, er det ikke helt tilfeldig at du finner museet beliggende akkurat der de er, helt nede ved vannkanten med utsikt over det åpne havet.

Nyt gjerne en deilig lunsj eller middag med suveren utsikt over havet, på den stilige restauranten Vatten.

  • Museet har stort sett åpent hver dag fra 11-18. (Sjekk nettsiden for mer info).
  • Inngang kr. 100,- som deretter gir deg fri inngang hele året. Gjelder for alle over 26 år.

Pilane

I Oslo finner du Vigelandsparken og på Tjörn finner du Pilane. Fellesnevnerne er at de begge er en skulpturpark og de begge har fått utmerkelsen ”10 of the best sculpture parks in Europe” av The Guardian. Med denne utmerkelsen er det derfor verdt å ta turen til Pilane.

Dette er en privateid utstilling og her kan du vandre i vakre omgivelser og nyte verkene til flere europeiske kunstnere. Ta gjerne med deg lunsjen og nyt den her.

  • Åpen alle dager fra 9:00 -19:00 i perioden 20. mai til 3. september 2017
  • Inngang kr. 120,- (voksen)

Klädesholmen

I havna på Skärhamn blir vi plukket opp av Gunnars Båtturer og blir med på en runde mellom øyene utenfor Skärhamn og bort til Klädesholmen. Sistnevnte blir også kalt sildeøya. Allerede på 1500-tallet var dette en yrende fiskehandelsplass. Her levde øyboerne av sild og det var et stort antall sildefabrikker på øya. I dag er det bare én fabrikk igjen og denne alene leverer 50% av all svensk sild som blir produsert.

Mitt forhold til sild er enkelt. Jeg tar en smak ved juletider og det er vel egentlig det. Ikke det at jeg ikke liker det, men det har liksom ikke gitt meg så mange kulinariske oppturer denne salte, litt trauste silda du får på glass med en dæsj pepper og litt løk. På restauranten Salt og Sill skal vi nyte lunsj og på menyen står sildeplanke. Jeg er på en silderestaurant på en sildeøy, så forventningene er ganske høye. Vi får 6 typer sild med spennende smakskombinasjoner. Ved siden av serveres en type hardost, kokt egg, potet, rømme og knekkebrød. Jeg kan love deg at sild fikk en helt ny betydning etter dette måltidet!

Salt og Sill tilbyr også overnatting på sitt flytende hotell. Eller hva med å prøve verdens raskeste badstu? Badstua er bygd som en båt og kan kjøre deg rundt i skjærgården mens du svetter og nyter utsikten utenfor.

Käringön

Er det en øy du bør besøke i den Bohuslänske skjærgården, er det den superidylliske øya Käringön. Ikke nok med at den er bilfri. Ikke en gang moped eller sykkel er lov her. Det sier vel egentlig mest om at dette er en bitteliten øy.

På Käringön bor det 80 fastboende, men i sommermåneden flytter det ut 2000 sommergjester i tillegg til de opptil 1000 som besøker øya daglig. Det sier seg selv at det blir litt trangt om plassen. Jeg var her en solfylt dag i begynnelsen av juni mens Käringön fortsatt lå og sov. Da kan du vandre alene langs svabergene, lytte til bølgene som slår mot land og høre en kråke eller ti som skriker. Lyden av sommer!

Spise på Käringön

Petersons Krog får du deilig mat fra havet utenfor. Sirlig dandert med smaker som utfyller hverandre. Lokalt øl har de også og avbildet på etiketten er en karikatur av eieren selv. De har åpent hver dag i sesong og i helgene utenfor sesong.

Et annet sted du bør besøke når du tar turen til denne vakre øya litt langt ut i Kattegathavet, er Simsons Prästgård. Huset står akkurat slik det gjorde da det ble oppført i 1877. Herskapelig og flott med sin grønne og blomstrende hage. Denne junidagen er det sol, men fortsatt litt sur vind som trenger inn. Vi drister oss allikevel til utendørs lunsj. Hvit asparges, en duggfrisk Riesling i glasset og en sol som gir meg rød nese – sommeren er i gang!

Nyt badestamp, østers og champagne!

Har du lyst på litt ekstra luksus i havgapet? Ta bør du ta turen til den mest bortgjemte og skjulte perlen på Käringön, nemlig denne unike østersbaren Karingo Ostron – odling & bar. Her kan du starte med et deilig bad i badestampen på kaia. Vannet er oppvarmet og hentet fra havet. Etterpå kan du ta turen inn i den sjarmerende fiskeboden og nyte østersbuffé akkompagnert med champagnesmaking. Billig er det ikke – men så snakker vi tross alt om både østers og champagne.

I motsetning til de fleste andre steder, har baren stengt om sommeren (15. juni – 20. august) og åpent resten av året. Årsaken er at sommeren ikke er sesong for østers. Den er best når det er kaldere i vannet.

Er du på Käringön og leter etter baren? Hold utkikk etter østersskjell på lyktestolpene. Dette er eneste skilting til denne bortgjemte baren.

Sove på Käringön

Det er 4 overnattingssteder på øya, og vi bodde på Käringön logi og Bastu. Dette vandrerhjemmet har blitt kåret til Sveriges 4. beste vandrerhjem – og den tittelen fortjener de. Her kan du sove i lyse og delikate rom. I huset vi bor i, finnes det 6 rom som deler 1 kjøkken og 2 toalett (det ene med dusj). I kjelleren, finnes også en stor dampbadstu. Og denne måtte selvfølgelig prøves. Etter å ha blitt god og varm, var det derfor helt på sin plass å ta årets første sjøbad. Badetemperaturen i begynnelsen av juni, er ikke helt innenfor min komfortsone, men etter en stund i badstua føltes det ikke ut som om det var noe som var mer naturlig enn et forfriskende sjøbad!

Videre med båt fra Käringön

Fra idylliske Käringön tar vi Skärgårdsbåtarna til Uddevalla. Dette er nok en flott båttur gjennom Vest Sveriges skjærgård. Turen tar 3,5 time, så her er det bare å sette seg godt til rette. Kanskje med en god bok og solbriller på nesa. Eller foran på dekk for å nyte utsikten og livet på sjøen. På båten kan du også bestille mat, og vi får et deilig og saftig rekesmørbrød. Her er det ikke spart på rekene, for å si det sånn. Jeg måtte lete etter brødskiva i bunn – slikt kan jeg like!

Vårt siste stopp på denne øyhoppingen er Villa Sjötorp, som strengt tatt ikke ligger på en øy. Midt på sommeren går det en båt hit, men kommer du hit utenfor denne perioden hvor båten går, er det enkelt å komme seg hit med en liten taxitur fra Uddevalla også.

På Villa Sjötorp kan du la skuldrene senke seg. Herfra kan du vandre på flotte stier eller bare sette deg i hagen og nyte utsikten og solnedgangen. Hotellet er fra 1901 og ble opprinnelig bygd som en sommerbolig av Emil Haeger. I dag finnes det 14 forskjellig innredede rom du kan overnatte på, og har du først tatt turen hit, bør du nyte middagen her også. Menyen endres etter sesong, og vi er det første til å prøve sommermenyen. En sirlig sammensatt 5-retters med tilhørende viner – alt så økologisk som mulig. De kan også smykke seg med utmerkelsen ”Historic Hotel Gourmet Award 2017”.

Praktisk informasjon rundt transport

Fra Oslo kan du komme deg enkelt til Gøteborg med buss på 3,5 time. Pris fra 150,- kr. Vi startet øyhoppingen utenfor Gøteborg og her benyttet vi det ordinære kollektivtilbudet fra västtrafik for å komme oss ut til øyene. Mer info om dette her: Øyhopping i Sverige – Gøteborgs skjærgård.

Turistrådet Väst Sverige har utarbeidet et planleggingsverktøy der du kan sette sammen din helt egen reise basert på de mange muligheten som finnes med de forskjellige rederiene. Her finner du hele oversikten som også inkluderer de enkelte billettprisene.

Her kan du lese mer fra mine tidligere opplevelser i Sverige:

Turen ble gjennomført i juni 2017, i regi av Visit Sweden.

Previous articleØyhopping i Sverige – Gøteborgs skjærgård
Next articleMount Rtanj – med fare for å møte på romvesener og flyvende ildkuler

6 COMMENTS

    • Hei Marianne! Ja, ikke sant – Så skulle det komme en grå sommerdag i Norge, så er det jo bare å se litt på disse bildene (eller dra ned og håpe solen er i Sverige… he he) 😉

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.