Skal du velge deg ut en tur på Gran Canaria, er turen opp til Roque Nublo verdt å få med seg. Turen er hverken lang eller teknisk vanskelig, men den gir deg en storslått 360-graders utsikt fra det nest høyeste punktet midt på øya.
Selve Roque Nublo er en gigantisk stor monolitt. Dette er en vulkansk klippe som har hevet seg opp fra dalbunnen og disse klippene er det mest typiske ved landskapet på Gran Canaria.
Roque Nublo – selve symbolet på Gran Canaria
Det er mange slike klipper på øya, og de oppsto for 4 millioner år siden. Klippene er rester etter vulkanske, plateformede masser som har blitt stående igjen etter at erosjonen har slitt ned området rundt. Roque Nublo er den mest kjente av klippene og mange ser på denne klippen som selve symbolet for Gran Canaria. Roque Nublo er Gran Canarias andre høyeste topp og ruver 1.813 meter over havet. Klippen er et beskyttet naturmonument og det er derfor ikke lov å klatre helt til toppen. Høyden ved foten av klippen er omkring 1.750 moh.
Jeg har altså tatt turen vekk fra fullpakkede strender, sjøbris og paraplydrinker, og befinner meg i frodige omgivelser i fjellene. Sammen med en god barndomsvenninne skal vi ta det som kanskje er Gran Canarias mest populære fjelltur. Vi ankommer parkeringsplassen relativt tidlig på morningen, og er nesten alene på stien når vi starter turen. Veien opp er enkel å se, og det er bare å ta beina fatt. Vi har valgt den korteste ruta opp til toppen og turen starter ved utsiktspunktet La Goleta. Her kan du se utover La Culata juvet.
Du kan også se en annen stor klippe, Roque del Fraile, på vei opp mot Roque Nublo. Denne klippen står på 1.713 moh. Navnet betyr munkeklippen og ser du klippen fra riktig vinkel, skal du kunne se omrisset av en munkekappe.
Stien går oppover og gjennom en stor furuskog. Furutrærne her er enorme med lange barnåler og kjempekongler. De er egentlig ganske så forskjellige fra våre, norske furutrær. Nesten ved toppen møter vi på et stiskille. Denne stien kommer fra den andre siden av fjellet og er noe lengre. Vi har også gått ut av furuskogen og er i et helt annet terreng. Her har erosjonen avdekket fjellet og det er langt mellom de grønne buskene.
Tablón – eller planken om du vil
Vi går et lite stykke videre og kommer opp på det store platået som er foran de 2 klippene, Roque Nublo og den litt mindre La Rana. Platået kalles Tablón, og betyr planken som er et ganske passende navn. Planken er et stort flatt og nesten rektangulært området. Når du nå har kommet hit, har du ikke mange høydemeterne igjen.
Det blåser ganske kraftig og jeg er glad jeg har tatt på meg lang bukse og har en tynn jakke tilgjengelig. Vi slår av en prat med de få andre som har kommet før oss, blant annet et ungt par fra Argentina. De er kledd i tynn dunjakke og utifra kroppsspråket fryser de innmari. De kommenterer at min venninne er helsprø som går i shorts! «Jeg er oppvokst i Norge… Jeg er vant til å fryse litt!», svarer hun og smiler tilbake. De syns fortsatt hun er sprø…
Jeg knipser noen bilder og må som vanlig ta det bildet jeg alltid tar – nemlig hoppebildet. Det begynner å komme noen flere vandrer til monolitten og vi tar turen tilbake. På veien ned oppdager vi solhjulet som står langs stien og prøver å lese ut i fra solens stråler hvor mye klokka er. Vi får det ikke helt til å stemme, men etter å ha jukset litt og sett at klokka skal være 12:30, så skjønner vi solhjulet til slutt.
Ved parkeringsplassen er det mulighet for å kjøpe kald drikke, snacks, frukt og is. Vi kjøper en is og setter oss ned på en stein for en liten rast før vi kjører videre på vår lille roadtrip i fjellene.
Roque Nuble er lett å se fra flere steder på øya, men det vakreste var kanskje da vi så den som en bitteliten silhuett i solnedgang fra terrassen på hotellet.
Fakta om turen opp til Roque Nublo
- Lengde: 3 km (tur/retur)
- Tidsforbruk: 30-40 minutter opp. Vi brukte 40 minutter opp med noen små fotostopp. Du bruker like lang tid ned.
- Tips: Sko med god såle anbefales. Det er bratt flere steder, men ikke teknisk vanskelig. Jeg var her i begynnelsen av desember og det var mellom 12 og 14 grader. På toppen var det ganske mye vind. Lang bukse og vindtett jakke anbefales. Husk også solkrem!
- Beliggenhet: Tejeda kommune omtrent midt på øya
Turen ble gjennomført i desember 2018.
Her var det jo et skikkelig fint og spennende landskap! Jeg er vel en av de som bare har sett på Gran Canaria som den turistmaskinen øya gjerne oppfattes om. I det siste har jeg derimot både hørt og sett såpass mye bra om steder i innlandet at jeg booket meg en tur dit i slutten av januar. Gleder meg til vandring, landsbybesøk og mandeltreblomstring. Etter å ha lest dette, høres det ekstra lovende ut. 🙂 Kom gjerne med flere anbefalinger!
Jeg må nok innrømme at det var mitt syn også inntil dette besøket. Heldigvis kan man ta veldig feil noen ganger. Det er bare å komme seg vekk fra kysten, så er det mye vakkert å se! Det kommer straks et innlegg om min lille roadtrip og steder jeg besøkte på veien. God tur til Gran Canaria!