Home Norge Slik fungerer DNT-hyttene

Slik fungerer DNT-hyttene

Jeg reiser mye hjemme i Norge, ja kanskje mer enn jeg reiser utenlands noen ganger. Og når jeg først tar meg fri og skal nyte litt av landet vårt, er det oftest fjellet eller skogen som kaller. Jeg har ikke noe favorittområde, og jeg velger ofte nye områder slik at jeg får utforsket Norge enda mer. Veldig ofte overnatter jeg på DNT sine hytter og de er godt spredd rundt omkring i hele Norge. Mange spør meg om hvordan disse hyttene egentlig fungerer, så derfor har jeg laget en liten hytteguide til nettopp disse DNT-hyttene.

Aller først, DNT står for Den Norske Turistforeningen. DNT er Norges største friluftsforening med over 300.000 medlemmer. I år er DNT 150 år og det skal feires gjennom hele året med flere arrangementer rundt omkring i landet vårt.

Med 550 hytter spredt over hele Norge, er det nesten alltid en hytte nær deg…

Les mer: Jakten på DNT-hytter: Hytte nr. 75 er nådd!

Hyttene deles opp i 3 kategorier

Ubetjente hytter

Dette er hytter som er relativt små eller som ligger nærme en bilvei. Sengeplassene er fra 2 til 25, men det er ofte også en sikringsbu med ekstra sengeplasser tilhørende hytta. Hyttene er utstyrt med dyner og puter (noen kun med pledd), kokemuligheter (gass) og det du trenger av kjøkkenredskaper, lys, fyrstikker og ved.

Husk å ta med lakenpose eller sovepose. Noen hytter har kun pledd og da må du ta med egen sovepose.

Hyttene er åpne eller låst med DNT´s standardnøkkel.

Råbjørnhytta i Romeriksåsene er en ubetjent DNT-hytte

Selvbetjente hytter

Dette er i utgangspunktet det samme som ubetjente hytter, men her finner du i tillegg i et proviantrom med et greit utvalg av tørrvarer og hermetikk. Utvalget varierer fra hytte til hytte, litt ettersom hvilken lokalforening som eier hytta. Her finner du varer som havregryn, knekkebrød, pålegg, middagsretter, kjeks, kakao- og solbertoddy etc. Du trenger strengt tatt ikke ta med deg noe som helst av mat om du vandrer mellom de selvbetjente hyttene. Av de over 500 hyttene til DNT, er ca 200 selvbetjente.

Holmavatn i Ryfylkeheiane er en selvbetjent DNT-hytte

Betjente hytter

Dette er det jeg kaller luksus i fjellet! På de betjente hyttene blir du ønsket velkommen av et vertskap og du får servert en hjemmelaget 3-retters middag med både øl og vin om du ønsker det, samt en deilig frokostbuffé. Overnatting er på egne rom med alt fra 2 til 6 senger, men du har også mulighet til å sove på sovesal som er det rimeligste alternativet. Dette er ofte store hytter med kapasitet til mange gjester.

De fleste betjente hyttene har strøm (fra aggregat), en varm dusj og tørkerom for svett og vått turtøy. De er som oftest bare åpne i sesong som er påske og sommerferie. Åpningstidene varierer fra hytte til hytte, så sjekk med hver enkelt hytte før du legger ut på tur. Mange av de betjente hyttene har også en ubetjent eller selvbetjent del utenfor sesong.

Fondsbu er en betjent hytte i Jotunheimen

Nødbu

Det finnes også en fjerde kategori som heter nødbu. Dette er ulåste små hytter eller buer som ikke er beregnet for overnatting. Det kan være ved til oppvarming og gass til koking av mat. Dette er hovedsakelig beregnet som et sted å søke ly om for eksempel været hindrer deg å gå videre, men er også et perfekt sted å spise matpakka si på underveis på turen.

Les mer: Fieldfarehytta – et stykke krigshistorie i den norske fjellheimen

Fieldfare hytte er en nødbu i Tafjordfjella

Du får alltid en madrass å sove på

Det er alltid plass til deg på hyttene. Det er dog ikke alltid sikkert du får en seng, men en madrass har de alltid. Går du i populære områder i f.eks påsken, kan du hende du må ta til takke med en madrass på gulvet i f.eks peisestua. Etter en lang dag på ski og en god middag, tror jeg du sover godt nesten uansett hvor du er.

Nytt i DNT-systemet er at du kan booke plass på forhånd, slik at du sikrer deg en seng. Dette kan være lurt om du velger å gå i populære områder i påsken. Det er par ruter som er klassikere på fjellet, og dette er blant annet Hardangervidda og Jotunheimen.

NB! Ulempen med å booke på forhånd er at du låser deg til å følge den oppsatte ruta du har planlagt. Liker du fleksibiliteten ved å gå der du vil, bør du ikke booke på forhånd. Det er nemlig 2 ukers avbestillingsfrist når du booker. Blir du hindret fra å komme til hytta pga dårlig vær, gjelder ikke avbestillingsreglene.

Jeg har overnatting både i sovesal og i peisestua

DNT´s standardnøkkel

Mange av de ubetjente og selvbetjente hyttene er låst med en standardnøkkel fra DNT. Denne nøkkelen får du kjøpt i nettbutikken for kr. 100,- eller fra ditt lokale turlag eller en DNT-butikk. Dette er et depositum som du får tilbake om du leverer nøkkelen tilbake til DNT. Du må være medlem for å få kjøpt nøkkelen. Noen enkelthytter er låst med spesiallås, og da får du informasjon fra den lokale turistforeningen om hvor du kan få tak i den aktuelle nøkkelen.

Sjekk derfor alltid med ut.no før du planlegger et besøk til en DNT-hytte. Her finner du info om åpningstider, om den er låst eller ulåst, hva som finnes av utstyr på hytta etc.

Har du hund?

Noen av hyttene er tilrettelagt slik at du kan ha med hunden din. Dette er enten via egne hunderom eller at det finnes hundebur. Noen steder kan du kun ha hunden i eget uterom eller i tilknytning til vedskjulet. På grunn av allergier, er det normalt sett ikke lov å ha med hunden i soverom, oppholdsrom eller spiserom.

Fra hytte til hytte på Hardangervidda Øst – Start og mål på Kalhovd Turisthytte

Kan jeg besøke hyttene hele året?

Stort sett er alle de selvbetjente og ubetjente hyttene åpne året rundt. Unntaksvis er noen vinterstengt og i området med reinsdyr, kan det hende hyttene er stengt under kalvingsperioden i mai/juni. Under jaktperioden kan det også være enkelte hytter som er stengt.

De betjente hyttene er stort sett åpent fra fredag før palmesøndag til 2. påskedag, men noen åpner allerede i februar og har åpent til mai. I sommersesong åpner hyttene i slutten av juni og stenger i midten av september. Et par hytter er også åpne frem til og med skolens høstferie.

Det er kun 2 hytter som er helårsåpne. Dette er Haukeliseter fjellstue og Preikestolen fjellstue.

Hva koster det å bo på en DNT-hytte?

  • På en selvbetjent eller en ubetjent hytte, koster det mellom 100,- og 265,- kr for en overnatting.
  • På en betjent hytte koster det mellom 750,- og 950,- for fullpensjon. Prisen avhenger litt av om du sover på eget rom eller sovesal.
  • Prisene over er for en voksen som er medlem. Prisene kan varierer noe mellom de lokale foreningene/turlagene.
  • Gunstig for familier: Ungdommer får halv pris på overnatting og barn overnatter gratis på de fleste selv- og ubetjente hyttene.

Betaling for hytteoppholdet

På de selvbetjente og ubetjente hyttene betaler du for oppholdet ved at du fyller ut et skjema som ligger på hyttene. Her fyller du inn hvor mange netter du har overnattet og om du har tatt noe mat fra varelageret, fører du dette opp på samme skjema. I etterkant får du tilsendt en faktura på mail eller i posten. Skjema legger du en låst safe som blir tømt av hyttevaktene eller de som har tilsyn på den aktuelle hytta.

I tillegg til hytteprotokoll, har hyttene gjerne en egen hyttebok. Her kan du legge igjen en hilsen og skrive noen ord fra ditt opphold på hytta.

Noen hytter må bestilles på forhånd, som f.eks hyttene i Oslo-marka. Da får du faktura på mail eller du kan benytte en VIPPS-løsning om du kommer til en hytte der du ikke har booket plass.

Booke plass på markahyttene i Oslo, gjør du vi denne lenken.

Betaling på de betjente hyttene skjer direkte til vertskapet som driver hyttene.

Hvordan bruker man de selvbetjente og ubetjente hyttene?

Det er en del skrevne og uskrevne regler, og dette er en grei huskeliste å ha i bakhodet når du skal besøke hyttene til DNT.

Etter at du har planlagt turen og gått til anskaffelse av nøkkelen, er det bare å legge ut på tur. Når du kommer til en hytte, er det et par ting du må huske på.

Det første du gjør, er å skrive deg inn i hytteprotokollen. Først da har du sikret deg retten til en sengeplass. I protokollen skriver du deg inn med navn og medlemsnummer, samt hvilken lokal turistforening du tilhører.

Noen selvbetjente hytter har hyttevakter. Da er det de som har oversikt over sengeplassene på hytta og de fordeler sengene etter beste skjønn. Om du er ny med DNT-hyttene og ikke så vant med rutinene, hjelper de deg og viser deg hvor du finner ved, vann, gass etc.

Alle hyttene bruker å ha en oversikt eller en infotavle med hvor man henter vann, ved, gass, hvor man tømmer søppel og ellers annen praktisk info.

Hvis du ikke er alene på hytta, er det kanskje andre som har både fyrt i ovnen og hentet vann før deg. Du må også vaske deg ut av hytta etter endt opphold. Er det flere på hytta, blir man enige om hvordan man fordeler oppgavene.

Når du kommer til en betjent hytte, er det ikke så mye du trenger å tenke på. Du får utdelt en seng, du tar kanskje en varm dusj og så setter du deg til bords for å nyte en bedre middag. Oppvasken er det også noen andre som tar seg av. Dette er luksusvarianten av hyttebesøk når jeg går fra hytte til hytte.

Og være medlem i DNT koster 680,- for en voksen per kalenderår (2018).

Trenger du tips til turer i Oslomarka? Her er mine kortreiste hytteturer:

Halvorsenhytta i soloppgang
Halvorsenhytta i Vestmarka

Nyttige lenker:

Så, hva venter du på? Det er vel bare å finne en hytte nær deg og komme seg ut! 

5 COMMENTS

  1. Fint innlegg! Er det noen små DNT hytter man kan booke slik at man får de for seg selv, eller er det slik at du alltid må være forberedt på å dele med fremmede?

    • Hei Anniken og takk for hyggelig besøk på bloggen. I Oslo-marka kan du booke Røverhula og Drømmen. Her betaler du for hytta og ikke per seng. Det samme gjelder Heiberghytta Grautheller, Skåpet og Gamle Skåpet i Ryfylkeheiene. På Skåpet deler du forøvrig fellesanlegget, men du har din egen hytte du sover i. Det er sikkert mange flere, men det er disse jeg kommer på nå i farten. Ta også kontakt med den lokale DNT-foreningen der du bor, så hjelper de deg med å finne disse hyttene.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.