sponset-reise-nySykkel er for belgierne som ski er for nordmenn. Det var derfor ikke helt unaturlig at vi skulle benytte oss av sykkel som fremkomstmiddel under vårt besøk i Flandern.

Først, hvorfor er sykling så populært i Flandern? Det er kanskje fordi Flandern er flatt og at det er mulig å sykle året rundt? Og ikke minst, det er så mye som er tilrettelagt for sykling i hele denne regionen. Det finnes egne sykkelcaféer, egne sykkelhoteller og ikke minst – et uendelig antall sykkelruter. Det er 1200 km med langdistanse ruter og over 100 merkede sykkelrunder.

DCIM101GOPROG0873994.Flandern er også kjent for sitt årlige sykkelritt Tour of Flanders, eller Flandern rundt på det norske sykkelspråket. Vår egen sykkelproff Alexander Kristoff stakk av med seieren i 2015 og er den eneste nordmannen som har fått en 1. plass i Flandern Rundt. Rittet tiltrekker over 1.000.000 tilskuere i løypa, så pass på å hold deg i/utenfor Flandern (alt ettersom om du er en entusiast eller ei) første helgen i april hvert år. I år var det faktisk jubileum og rittet ble arrangert for 100. gang!

OLYMPUS DIGITAL CAMERAHar du lyst til å sykle ruta selv, kan du melde deg på Flandern Rundt Cyclo som er for turister og amatører. Dette rittet går dagen før selve Flandern rundt og det er ca. 16.000 deltakere med. Til sammenligning er det omtrent det samme antall deltakere som sykler Birkebeinerrittet. Flandern rundt er et landeveisritt og tross min oppfatning om at Flandern er veldig flatt, er dette et ritt med mange bratte stigninger, og flere av de er i tillegg brosteinsbelagte. Å sykle på brostein er ikke spesielt behagelig, og det gjør det sikkert ikke bedre i høy fart og med dekk som minner mer om den dekkslangen jeg har inne i mine feite terrengsykkeldekk! Men så mange tusen syklister kan jo ikke ta feil – dette bør nok vurderes om du er en aktiv syklist!

Ikke alt handler om racersykler og sykkelritt. Vi skal bruke sykkelen til å komme oss fra by til by, og første etappe er fra Gent til Brugge. Vi får utdelt en bysykkel, og da sier deg seg selv at vi ikke skal slå noen fartsrekord på de neste 45 kilometerne. Vår guide, Robin, forklarer oss det geniale rutesystemet. På kartene er det inntegnet en del tall, og vi skal følge veien til Brugge via flere av disse punktene. I stedet for å se på kartet hele tiden, har Robin derfor laget en oversikt over de numrene vi skal følge underveis. Og ved hvert kryss (vel, nesten i hvert fall), finner vi et skilt som viser oss hvilket nummer vi er på og retningen på de forskjellige numrene videre. Det er faktisk nesten umulig å sykle feil!

OLYMPUS DIGITAL CAMERAEtter å ha vært på et Chocolatiers og laget egen sjokolade samt spist en solid lunsj, setter vi oss gode og mette på syklene og starter turen fra Gent til Brugge. Vi sykler gjennom koselige boligstrøk, langs kanalene og på idylliske småveier mellom åker og eng. Gjødselen river litt i nesa flere steder, men hva gjør vel det når naturen er så vakker som den er her ute? Vi møter alle slags syklister. De som haster til og fra jobb, de aktive med standhaftig blikk der de ligger over styret, mosjonister og turister. Og sykkelveiene er jo rene motorveiene for syklister. Brede, fine og godt vedlikeholdt. Her har vi i Norge mye å lære!

DCIM100GOPROG0263240.

DCIM100GOPROG0393441.Vi tråkker tungt på våre jernhester og tar en pust i ny og ne. Man kjenner 45 km i beina når det er sesongens første sykkeltur. Egentlig en veldig deilig følelse.

I et slikt terreng og med en sykkel som er beregnet for tur som dette, kan du beregne ca 1 time per mil. Da får du tid til drikkestopp, skravlestopp, fotostopp, pustestopp eller hvilken som helst stopp. Det aller beste ved planlegging av en slik tur, er om du beregner 1 dag per by og 1 dag per transportstrekning. Da har du ekstra god tid til å kanskje stoppe på flere småsteder underveis. På vår andre etappe som gikk fra Brugge til kystbyen Ostende, syklet vi gjennom flere koselige småsteder. Et av de var Damme. Her kan du stoppe og strekke litt på bena, kanskje ta en is- eller kaffepause. Vi tok turen opp i klokketårnet og fikk en fantastisk utsikt over området. Det er alltid spennende med et fugleperspektiv på landskapet og vi kunne se helt ut til kysten og mot vårt siste stopp på denne sykkelturen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAEt annet tips om du ikke vil sykle fra by til by, er å ta dagsturer ut til de mindre stedene utenfor den byen du bor i. Det er nok av fine plasser å velge mellom. Kart over områdene får du kjøpt hos turistkontorene. Du kan også ta toget tilbake til utgangspunktet om du ikke vil sykle tilbake (bare pass på at du da har valgt en rute der toget stopper). Å ta med sykkelen på toget er veldig enkelt og en sykkelbillett koster 5 Euro, uansett strekning.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Visste du dette om sykling i Flandern?

  • 60% av alle husholdninger har 2 eller flere sykler
  • 40% av turistene i denne regionen bruker sykkel i løpet av oppholdet sitt
  • Over 500 hotell er sykkelvennelige og tilbyr sykkelrelaterte tjenester som sykkelparkering, sykkelvask etc
  • Bare i Flandern er det 2000 sykkelritt i året
  • Innbyggerne i Flandern sykler totalt 8.500.000 km daglig – tilsvarer 212 ganger rundt jorda!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Med meg på turen er Mette fra Reiselykke og Ingeborg fra Hamacareise. Reisen er planlagt og gjennomført med Nordic Nomads og Visit Flanders.

Previous articleGent – byen med det unge hjerte
Next articleSommeridyll på Vestlandet

2 COMMENTS

    • Takk for det Marianne. Jeg likte veldig godt motivet da jeg oppdaget at sykkelen ga en veldig kul skygge… Ja, belgerne kan dette med sykling. Ikke vanskelig å forstå hvorfor dette er så populært her 🙂

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.