Kambodsja har Angkor Wat, Peru har Machu Picchu og Sri Lanka har Anuradhapura. Uten sammenligning forøvrig, så er nok de 2 førstnevnte et par hakk mer imponerende. Felles er at de alle har en plass på UNESCO´s verdensarvliste.

I over 700 år lå Anuradhapura brakk, før britiske eventyrere oppdaget ruinene av byen på sin ferd gjennom den tette jungelen et sted på 1800-tallet. Dette er byen for deg som liker historie, som liker storslåtte templer og stupaer, som liker å skru tiden tilbake og kanskje du er som meg – fascinert av buddhismen. Anuradhapura – der byens ruiner står på UNESCO´s verdensarvliste – er verdt et besøk om du er i Nordsentral-provinsen på Sri Lanka.

Anuradhapura – hovedstaden til 113 konger

Anuradhapura var tidligere hovedstaden på Sri Lanka og hovedstaden til 113 konger (og selv om det sjelden blir nevnt, 4 dronninger).

Byen ble grunnlagt i år 377 f.kr. og etter å ha fungert som hovedstad i nesten 1400 år, ble byen forlatt i 1073. Etter dette var det naturen som tok over og jungelen gjemte vekk alle de vakre bygningene før den igjen våknet til liv på 1800-tallet da disse britiske eventyrene var på oppdagelsesferd.

Sri Maha Bodhi treet – det eldste treet i verden plantet av mennesker

En av de viktigste plassene for buddhistene å besøke, er Sri Maha Bodhi treet. Dette treet stammer fra treet Buddha satt under i India da han oppnådde den fullkomne erkjennelse. Grenen fra treet ble tatt med hit som et forsøk på å spre buddhismen til Sri Lanka.

Det har siden blitt skåret av flere grener som har blitt plantet rundt omkring ved templene på Sri Lanka, slik at det nå finnes en tredje generasjon av Sri Mada Bodhi treet. Treet ble planet i år 288 f. kr. og er det eldste treet i verden som har blitt plantet av mennesker. I dag er dette over 2000 år gamle treet støttet opp med stødige gullpilarer og beskyttet av et gullbelagt gjerde ikledd det fargerike flagget som er det offisielle flagget for buddhisme. Det er bygd et tempel rundt treet, noe som naturlig nok er svært populært besøksmål for buddistene. Utenfor tempelet sitter det flere som ber eller har med seg blomster som de legger foran de mange statuene av Buddha.

The Thuparama Stupa – den mest hellige stupaen i Anuradhapura

Tuparama-stupaen er den eldste av byens stupaer, og også mest sannsynlig den eldste stupaen på Sri Lanka. Vi kipper av oss flip-flop´ene og tar turen opp på platået til stupaen som blir sett på som en av de mest hellige for buddhistene. I denne stupaene skal det nemlig være støpt inn en del fra Buddhas høyre skulderben.

Dagens Thuparama-stupa er egentlig ikke den originale stupaen i det hele tatt, men en gjenoppbygget versjon fra midten av 1800-tallet. Den er ikke en gang lik den originale, men har fått en mer klokkeform på kuppelen. Rundt på platået kan du se flere store steinpilarer, både liggende og stående. Dette var en gang bærekonstruksjonen til et stort tak over stupaen.

Man kan tro at stupaene er hule, men det er de ikke. De er massive tvers igjennom. Denne stupaen er som mange av de andre stupaene, malt hvit, noe som er symbolet på renhet i buddhismen. Hvis du legger merke til hva folk har på seg på bildene, vil du se at nesten alle har på seg et hvitt plagg. Unntaket er selvfølgelig munkene som alltid går kledd i sine oransje kapper. Før vi entret denne stupaen, var det faktisk et skilt der det sto at det ikke var lov å besøke stupaen om du kun hadde på deg svarte eller mørke klær.

Abhayagiri Stupa  – verdens høyeste stupa

Abhayagiri-stupaen er en av verdens tre største bygninger som er laget i gammel tid, kun slått av pyramidene i Egypt. Den er bygget av 93 millioner murstein og gjør den derfor til den største og høyeste stupaen i verden. Det er 250 meter rundt stupaen og er nå 105 meter høy. Opprinnelig var den 120 meter høy, men den ble ikke gjenoppbygget i full høyde. En viktig ting å huske på når du besøker templer og stupaer der det ofte er en statue av Buddah. Aldri, jeg sier aldri, ta en selfie der du står med ryggen til Buddha. Du skal nemlig aldri vende ryggen til Buddha. Jeg tok en selfie foran Begiri stupaen før jeg oppdaget at det var en Buddha statue der. Så skikkelig dårlig turist der altså! Men så lenge man irettesetter seg etter det og ikke gjentar feilen, er det vel innafor?

The Ruwanweliseya – the Great Stupa

En annen imponerende stupa, er The Ruwanweliseya, eller også kalt the Great Stupa. Tross navnet, er det altså den forrige stupaen, Abhayagiri-stupaen, som er verdens største. Denne stupaen er 55 meter høy og kuppelen er et symbol på himmelen, eller som noen også velger å se det, et symbol på hodet til Buddha.

Du skal alltid gå med klokka når du går rundt en stupa (det vil si at din høyre hånd skal vende inn mot stupaen), og på hele runden rundt denne stupaen går du forbi fire Buddha-statuer av kalkstein. Siden vi hadde gått rundt nok stupaer da vi kom til denne, valgte vi bare å nyte synet av den på avstand.

Anuradhapura – et hjem for tusenvis av munker

Den opprinnelige byen var på 40 kvadratkilometer og på det meste var det 5000 munker som bodde her. Det er når du ser de gigantiske karene som ble brukt til servering av ris og curry, at du skjønner omfanget av størrelsen. Under ser du karet for ris til venstre og et av karene for curry, til høyre. Disse ble altså hver dag fylt opp med mat for mette alle munkene. Bildet under der igjen viser et av de mange svømmebassengene munkene kunne benytte seg av. Bassengene ble fylt opp via et imponerende slusesystem der de utnyttet alt regnvannet etter monsunen. Dette slusesystemet brukte de også for å holde rismarkene med vann året rundt.

Noen timer i Anuradhapura er langt ifra nok om du vil grave deg dypere inn i historien. Her kan du gå i timesvis og kanskje dagesvis og utforske ruinene og de mange stupaene.

Anuradhapura er ansett som hellig av buddhister og tar du turen under fullmåne i juni, vil du oppleve en Poson Poya day (Poson-festivalen) for å feire at buddhismen kom til Sri Lanka i det tredje århundre før Kristus.

Nysgjerring på Sri Lanka? Les gjerne mine tidligere innlegg fra denne turen:

Anuradhapura var et stopp på vår rundreise i Sri Lanka. Denne rundreisen på Sri Lanka var delvis sponset av Norlanka Travels. Flybillett og flere måltider har jeg dekket selv. Foto og historiene er som vanlig alltid mine egne uten føringer på hva som skal skrives. Turen ble gjennomført i november 2017.

Previous articleFieldfarehytta – et stykke krigshistorie i den norske fjellheimen
Next articleReiseåret 2017

4 COMMENTS

    • Hei Jørn! Hvis (eller når…) dere tar turen til Sri Lanka, så må dere absolutt stoppe innom denne byen. Man drar nok ikke ens ærend til Sri Lanka for å få med seg akkurat denne byen, men Sri Lanka er en liten skattekiste altså. Så mye spennende og variert å se 🙂

    • Ja, ikke sant Renate 🙂 Det pussige er at jeg leste meg gjennom mye informasjon før jeg oppdaget at det hadde vært noen dronninger inne i bildet – så dette snakket de tydeligvis ikke så høyt om 🙂

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.