Blåhøa med sine 1.671 høydemeter, er det høyeste fjellet i kjernen av Trollheimen og er en toppturklassiker i dette området. Turen starter i den vakre Gjevilvassdalen som er en gammel seterdal. Her har det vært seterdrift fra 1600-tallet og på det meste var det opptil 60 setrer her. Det er fortsatt aktiv seterdrift med melkekyr i dalen. 

Stien starter med lett stigning i den tette bjørkeskogen på ca 670 moh. Etter en times tid tipper vi tregrensa og det vakre fjellandskapet brer seg utover. Når vi kommer enda høyere opp i terrenget, kan vi se Blåhøa ligge foran oss og vi skjønner hvorfor oppstigningen starter fra sørvest. Hele østsiden er rett og slett en eneste stor bratt vegg! 

Vi følger Tverrbekken et godt stykke og etter i underkant av 5 km må vi vade over Tverbekken for å følge stien vestover mot Trollheimshytta. Det er sånn akkurat passe med vann i elva denne dagen, så vi kommer på hengende håret tørrskodd over elva. Etter en vellykket elvekryssing tar vi en kort stopp for å fylle på med litt energi. En kjapp sjokoladebit og påkledning av vindjakke, og vi er klare for ferden videre innover. Herfra er det Gravbekken vi skal følge. 

Vi ser en stor flokk med det vi tror er sauer, men når vi kommer litt nærmere innpå er det slettes ikke sauer vi ser. Det er en stor flokk med reinsdyr! Jeg har aldri vært så tett på en så stor flokk, så dette er moro å få oppleve. I flokken er det mange små kalver og vi nyter synet av den fine flokken før vi tusler videre.

Vi passerer skaret mellom foten av Blåhøa og Hemre og kommer opp til vannet Kamtjønnin. Rundt oss er det utrolig mange fjellblomster og jeg kjenner jeg har litt å lære når det kommer til den norske fjellfloraen! Vi bestemmer oss for å spise litt av matpakka før vi begir oss utpå den tyngste etappen, nemlig selve oppstigningen til Blåhøa. 

Oppstigningen er som alle andre toppturer – steinete, lang og seig! Den er brattest med en gang og mot slutten flater den ut og du kan se den store varden på toppen. Helt fremme får du belønningen: en storslått utsikt over Trollheimen og fjellene rundt! Har du høydeskrekk bør du ikke gå ut mot kanten. Her går det rett og slett 600 meter stupbratt rett ned til vannet Blåhøtjønna. 

Ved varden på toppen er det satt opp en plakett til minne om dikteren Ola Setrom fra Oppdal. Han har skildret Blåhøa i et av sine dikt: “Du står me høgrest nakk mæ smil om auom blå”. 

Denne dagen var det mye vind på toppen, så vi måtte finne frem dunjakke og vindjakke. Til og med en lue var godt å ha på lur i sekken. En kjapp sjokoladebit og en litt foto og vi gjør oss klare for samme vei tilbake! Turen ned gjorde vi unna på ca 1 time kortere tid. Vel nede ved parkeringsplassen i Gjevillvassdalen fant vi en liten elv som gjorde susen for varme og slitne føtter. 

Fakta om turen opp til Blåhøa

Turen er totalt 22 km og har en høydestigning på drøye 1.100 meter. Turen beregnes til 8 timer (effektiv gangtid) og merket som krevende på ut.no. Tiden er kun et estimat og både din form og værforholdene vil påvirke tiden. 

Vi var en gruppe på 3 damer som er turvant og i god form. Vi brukte 7,5 time inkludert pauser og hadde optimale turforhold med lite vann i elva og tørre og fine stier. 

Stor parkeringsplass i Gjevilvassdalen (50,- kr per døgn). 

Har du lyst til å bli med meg på turen opp til Blåhøa?

22. juli tar jeg turen tilbake til Oppdal for å blant annet gå turen opp til Blåhøa. I tillegg blir det moskussafari og besøk til Viewpoint Snøhetta og gondolen i Oppdal. Vi skal spise lokal mat og få bli med på vinsmaking. Sjekk ut hele programmet på Jomfrureiser og meld deg på da vel! Håper vi sees i Oppdal! 

Previous articleTretopphyttekos på nasjonaldagen
Next articleFlyvraket på Ringebufjellet

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.