Skjærgården utenfor Grebbestad ligger i vinterdvale. Det eneste som bryter vannet er våre 3 kajakker som elegant seiler ut fra havnen inne i det rolige sundet. Lette plask når padleåren treffer vannet, er det eneste som bryter stillheten.

I luften ligger snøen og en lett vind gir små krusninger på vannet når vi forlater det trygge sundet i Grebbestad. Det er minus 2 grader ute og temperaturen i vannet kan ikke være med enn et par grader. Det eneste som skiller meg og det iskalde vannet, er et tynt lag med glassfiber. Jeg har på meg en tørrdrakt og under der har jeg 2 lag med ull. Når jeg sitter nede i kajakken er det et spruttrekk som hindrer vannet å komme inn i kajakken. Så overraskende har jeg det både komfortabelt, lunt og varmt nede i glassfiberskallet mitt.

Vi har fått utdelt dobbeltkajakk til denne turen. Det er en stor fordel om du ikke er en dreven padler. Det er nemlig mindre sjans for å velte i en dobbeltkajakk enn om du har en enkeltkajakk. Denne er større, bredere og stødigere – noe som er ganske betryggende.

Torbjörn fra Nautopp Kajakcenter i Grebbestad skal ta oss med på en runde i skjærgården. Han gir oss noen gode råd og tips underveis og etterhvert har vi både jevn fart og stø kurs utover mot det åpne havet.

”Se der – en sel” roper Torbjörn til oss og peker ut mot havet. Jammen meg ser vi ikke et hode som stikker opp fra havet og kikker nysgjerrig på oss før det plutselig forsvinner under overflaten igjen.

Det yrende livet av båter og badende gjester er totalt fraværende nå. Hele skjærgården ligger i vinterdvale. Alle sommerhusene er stengt og forlatt, alle båtene er lagt opp på land og det føles som om du har hele skjærgården for deg selv. Eller jo, vi har hele skjærgården for oss selv.

Vi padler inn til en holme, men blir sittende i kajakken. Torbjörn tryller frem litt varm te og kjeks fra kajakken sin og vi tar en liten rast. Han forteller at på varme sommerdager går de ut av kajakkene og nyter lengre pauser på de varme svabergene, men om vinteren holder man seg oftest nede i den lune kajakken. Den store utfordringen om vinteren, er å holde hendene varme. Vi har på oss neoprenhansker som vi i tillegg trer inne i noen overtrekkshansker som sitter fast i padleåra. Hanskene blir allikevel våte, men så lenge du ikke tar de av og på slik at kroppsvarmen forsvinner, så er det ikke noe problem. Problemet er jo at jeg vil ta bilder – og det er ikke like lett med hanskene på. Så det blir litt mye av og på og tilhørende kalde og våte fingre. Til slutt må jeg bare innse at jeg må holde varmen og setter opp tempoet med padletakene.

Mot slutten av turen, kommer det store og hvite snøflak dalende. Det er veldig spesielt å padle i den rolige skjærgården med snøen dalende ned. Vi ser nok en sel stikke hode nysgjerrig opp fra vannet og en og annen sjøfugl som letter når vi nærmer oss. Etter en 4 timers lang rundtur begynner jeg å drømme etter en varm badstue. Jeg begynner å kjenne at underkroppen også begynner å fryse litt.

5 tips om du vil prøve deg på vinterpadling

  • Bruk hel tørrdrakt. Under har du lag på lag med ull, så mye du føler at du har behov for. Tørrdrakten er tett og puster ikke, så pass på å ikke kle på deg altfor mye. Utenpå tørrdrakten har du neoprensko. I tillegg har du neoprenhansker og en god og varm lue. Jeg hadde også en ekstra hals i ull på meg. Du kler alltid på deg etter temperaturen i vannet, ikke i luften. Så padler du en varm vårdag, er det fortsatt kaldt i sjøen.
  • Tørt skift kan du pakke i en vanntett pakkepose.
  • Ta med litt varm drikke på en termos, og gjerne litt snacks eller matpakke – alt etter hvor lang tur du skal på.
  • Det er både økt sikkerhet og mer sosialt om man er flere som padler sammen.
  • Ta en kameratsjekk før dere legger av gårde. Sjekk at alt utstyret sitter som det skal og sjekk også at alle lokk på kajakken er festet slik at innholdet ikke ramler ut om du skulle velte kajakken.

Nautopp Kajakcenter tilbyr kajakkurs på flere nivåer, guidede turer, utleie av utstyr, samt SUP (Stand Up Paddling).

Les mer her: www.nautopp.com

Vinterpadling i levende bilder

Ta gjerne en titt på denne filmsnutten (1 min 20 sek), så kanskje du også får lyst til å prøve deg på vinterpadling?

Mine tidligere kajakk-opplevelser kan du lese om i disse innleggene:

Bo i nærheten

Bare en 5 minutters biltur unna kajakksenteret, finner du Tanumstrand. Her kan du bo på selve hotellet eller leie deg en hytte. Og her bor du rett ved havet.

Etter vårt padleventyr var det en drøm og avslutte dagen i SPA-avdelingen på hotellet. Jeg hadde visst brukt noen muskler som ikke hadde vært i bruk på lenge, og den litt anspente sittestillingen over lengre tid, gjorde ikke kroppen noen mindre stiv det heller.

Vi blir guidet gjennom et SPAritual der vi får både fotskrubb og ansiktsmaske vekselvis mellom lysterapi og varme badstuer. Vi avslutter horisontalt på noen varme heller før vi går ganske så uthvilt til bords i den hyggelige restauranten. Og hva passer vel ikke bedre enn å avslutte denne perfekte vinterdagen med skalldyr fra havet utenfor og en frisk Riesling i glasset?

Les også: Værøyene – der du lever i ett med været

Ønsker du flere reisetips til vår kjære nabo?  fra Alle mine innlegg fra Sverige, finner du her.

Jeg ble invitert med på denne turen av Visit Sweden og Västsverige. Bilder og historier er som alltid mine egne. Turen ble gjennomført i februar 2018. 

Previous articleAdam´s Peak – den store og den lille
Next articleRundtur fra hytte til hytte på Hardangervidda Øst

6 COMMENTS

    • Hei Laila! Ja, dette var en veldig flott opplevelse. Og dobbel-kajakk var egentlig perfekt på denne turen. Ulempen er at den er veldig tung i forhold til en singel-kajakk, men så er man jo to som padler også, så det går litt opp i opp egentlig 🙂

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.